Sakariassen (SV) og Mossige (Ap) om budsjettrot: - Sjokkerende uansvarlig og et demokratisk problem

Dag Mossige (Ap) og Eirik Faret Sakariassen (SV) sier de ikke visste hva bystyret vedtok under budsjettbehandlingen i desember. - Den endelige og riktige versjonen av flertallpartienes budsjett fikk vi først dagen etterpå.

Arbeiderpartiets Dag Mossige og SVs Eirik Faret Sakariassen forlanger at det de kaller flertallspartienes uansvarlige budsjettrot ikke gjentar seg. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Margunn Ueland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bystyrets budsjettbehandling begynte den 12. desember klokka 09. Ordføreren opplyste at flertallspartiene (Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet) hadde gjort justeringer i budsjettforslaget siden de la det fram for formannskapet den 24. november. Men flertallspartiene redegjorde ikke for hvilke endringer som var gjort.

De fleste regnet med det kun dreide seg om at de hadde redusert de omstridte kuttene i Ressurssenteret for barnehagene og Lenden skole og ressurssenter, noe Aftenbladet skrev om fredagen før bystyremøtet.

Etter at representanter fra mindretallspartiene bad om å få se det nye budsjettforslaget, ble det sendt ut på e-post klokka 10.12.

Det viste seg at det inneholdt flere endringer i skolebudsjettet, låneopptaket/gjelda var økt og de brukte mer penger enn det var dekning for.

Slo alarm

Da Eirik Faret Sakariassen i SV dagen etterpå oppdaget at budsjettet bystyret hadde vedtatt ikke gikk opp, slo han alarm i en e-post til bystyret.

Høyres gruppeleder John Peter Hernes svarte at det var rettet.

Når får vi den siste og riktige versjonen da? spurte Arbeiderpartiets gruppeleder Kari Nessa Nordtun (Ap).

«Noen har lurt oss, debatten ble holdt på falske premisser, og voteringen burde blitt underkjent», skrev Torfinn Ingeborgrud (MDG).

Spøk og summeringsfeil

Svaret de får fra Christian Wedler (Frps gruppeleder og leder av finansstyret), gjør ikke stemningen bedre:

«Dette er en skandale. Jeg er opptatt de fleste dagene i desember, men er ledig den 24. desember. Jeg forlanger at vi tar et nytt møte! Nei, fra spøk til revolver: Det var en summeringsfeil i den versjonen som AK (Anne Katrine Bergh, rådgiver i Høyres gruppe, red.anm.) sendte ut. Den ble rettet og jeg leverte inn i papir en rettet versjon i bystyret før votering.»

Denne tredje versjonen fikk opposisjonen fra politisk sekretariat dagen etter bystyret. Her var driftsbalansen rettet opp (overforbruket var fjernet). Men på disposisjonsfondet var det gjort endringer. I versjon 1 var der null på disposisjonsfondet, i versjon 2 ser det ut som flertallspartiene øker fondet med rundt hundre millioner, mens i siste og retta versjon er det økt med vel 60.

– Manglende respekt

Eirik Faret Sakariassen er SVs gruppeleder. Dag Mossige (t.h) er nestleder i Aps gruppe, men overtar som leder neste uke for da går Kari Nessa Nordtun ut i barselpermisjon. Foto: Jonas Haarr Friestad

– Denne prosessen er helt uakseptabel og sjokkerende uansvarlig, fordi bystyret har diskutert og vedtatt et budsjett vi ikke har sett. Dette er mangel på åpenhet og mangel på respekt for bystyret og innbyggerne. Vi kan ikke forvente at folk skal få med seg hva som blir vedtatt, når ikke engang bystyret har de siste dokumentene. Det går ikke an å styre Norges fjerde største kommune på denne måten, sier Aps Dag Mossige til Aftenbladet.

Dette er mangel på åpenhet og mangel på respekt for bystyret og innbyggerne.

Han tar saken opp i kommunalutvalget neste tirsdag. Han vil ha svar fra ordføreren om hun synes dette er en god arbeidsmåte.

– At riktig budsjett ikke er levert før møtet er i gang, er et demokratisk problem. Det gjør at jobben for opposisjonen blir vanskelig, om ikke umulig. Dette er altfor mye rot, og må ikke skje igjen, sier Eirik Faret Sakariassen til Aftenbladet. Han ber nå ordføreren kalle inn alle gruppelederne til et møte slik at man kan bli enige om spillereglene.

Dette er altfor mye rot, og må ikke skje igjen.

Både Mossige og Sakariassen synes Wedlers svar, som de opplever som et forsøk på å fleipe det hele bort, er både nedlatende og arrogant.

Slik svarer ordfører Christine Sagen Helgø (H) og Frps Christian Wedler (Frp) på denne kritikken:

Ordføreren avviser kritikken, men lover bedring

Christine Sagen Helgø (H) er ordfører i Stavanger. Foto: Pål Christensen

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) og finansstyrets leder Christian Wedler (Frp) er uenig i at budsjettprosessen har vært uansvarlig og udemokratisk.

Ordføreren gir Aftenbladet denne redegjørelsen:

– Grunnen til at loven sier budsjettforslaget skal legges fram for formannskapet to uker før bystyret behandler dette, er for at innbyggerne skal kunne reagere. Både disse reaksjonene (protester mot kutt i budsjettet til Lenden skole og ressurssenter og Ressurssenteret for barnehagene, red.anm.) og endringene i statsbudsjettet (blant annet mer penger til skole, red.anm.), gjorde at vi justerte vårt budsjett. Vi jobbet også med hvordan vi skal sikre at elevene får den spesialundervisningen de har krav på. Vi holdt på til sent på søndagskvelden (11.desember). Men alle de store linjene i vårt endelige budsjett er det samme som det vi la fram to uker tidligere.

Mandag morgen (samme dag som bystyrets møte) gav Wedler vårt justerte budsjett til rådmannen slik at han kunne sjekke at alt var greit, mens jeg går i gang med å lede møtet. Rådmannen oppdager feil. Det ble rettet og levert inn til leder for politisk sekretariat Martha Rødde cirka klokka 12. Hadde jeg visst det var en summeringsfeil, hadde jeg sagt det, og delt ut ut den retta versjonen. Men innholdet var det samme.

-Jeg leverte inn riktig versjon av vårt budsjett til ordførerbordet i god tid før voteringen, sier Frps Christian Wedler. (Dette bildet er tatt på et tidligere møte i bystyret). Foto: Pål Christensen

Lovlig og ansvarlig

– Ap og SV mener det ikke er snakk om summeringsfeil, men realitetsendring: Fra et budsjett som ikke gikk i balanse og mye på disposisjonskontoen til et budsjett som gikk i balanse og mindre på disposisjonskontoen?

– Det var nettopp det som var summeringsfeilen, svarer Wedler.

– Burde ikke bystyret ha fått den siste og korrekte versjonen før møtet begynte?

– Det er ikke nødvendig å gjøre det før møtet begynner. Det viktigste er at det ble levert inn til ordførerbordet før voteringen, og det gjorde vi. Det er helt innenfor det som er både lovlig og ansvarlig, det har vi sjekket med rådmannen, svarer begge.

Beklager

– Hva synes dere om kritikken fra Ap og SV?

– Dette er verken sjokkerende, uansvarlig, udemokratisk eller brudd på åpenhet. Men selvsagt tar vi ad notam at de ønsker vårt forslag tidligere og at de må få det korrekte forslaget. Jeg beklager at det ble sendt ut feil forslag. Det har aldri vært vår intensjon å hindre mindretallet i å få det korrekte eller hindre dem i å få innsyn. Årsaken er at vi jobbet med forbedringer til siste slutt, sier Sagen Helgø.

Dette er verken sjokkerende, uansvarlig, udemokratisk eller brudd på åpenhet.

Hun vil imøtegå SVs ønske om å ha et møte med alle gruppelederne om hva som skal være spillereglene framover.

Til byens beste

Christian Wedler er leder for finansstyret og Frps gruppeleder i Stavanger. Foto: Pål Christensen

Torfinn Ingeborgrud (MDG) følte seg lurt og mente debatten foregikk på feil premisser. Til det sier Wedler:

– Jeg er uenig. Men: Hadde vi blitt raskere ferdig slik at vårt endelige budsjett hadde blitt sendt ut før bystyrets møte, kunne mye av dette styret vært unngått. Vi var mer opptatt av å lage et godt budsjett for byens innbyggere og våre ansatte, enn i å sette opposisjonen inn i våre siste justeringer. Vi visste jo at de likevel ikke kom til å stemme for vårt budsjett, men for sine egne forslag.

Wedler tar ikke selvkritikk på e-postsvaret som provoserte opposisjonen:

– De hadde fått svar fra John Peter Hernes om at dette var sett og rettet. Altså hadde de ingen grunn til å være bekymret for budsjettbalansen. Likevel fortsatte de. Da valgte jeg å fleipe tilbake igjen. Det kommer til å gjenta seg, dessverre. Jeg lever fint med at Sakariassen og Mossige synes jeg har dårlig humor.

Her kan du lese om budsjettforslaget flertallspartiene la fram for formannskapet den 24. oktober:

Les også

112 millioner mer til Stavangerskolen

Her kan du lese Aftenbladets dekning av budsjettbehandlingen i bystyret den 12. desember:

Les også

 1. Budsjettkampen sto mest om skolen

Publisert:
 1. Bystyret
 2. Eirik Faret Sakariassen
 3. Kari Nessa Nordtun
 4. Torfinn Ingeborgrud
 5. Dag Mossige

Mest lest akkurat nå

 1. Korona­tiltak på Nord-Jæren for­lenges: – Vi kjøper oss litt tid

 2. For 20 år siden fikk søskenparet fra Figgjo en idé. I dag er de med på å drive en milliardbutikk

 3. Mobbe­sak i Bjerkreim ikke for­eldet: – Godt å kjenne at følel­sene mine ikke har gått ut på dato

 4. Viking får bot etter Berntsen-exiten: - Vi mener dommen er feil

 5. SV vil la rikinger finansiere Stavanger-inspirert reform

 6. Ordførere frykter kø-katastofe og ber Nye Veier overta ny E39 Osli-Ålgård