Arven etter Fredrik som døde i en dykkerulykke i Spania skal nå gi reinere strender på Jæren

Her er det siste innslaget på 10 av Jærstrendene: Gjennomsiktige bokser av pleksiglass med «minisekker» for at du skal få en utfordring på din strandtur.

Magnus Utsogn (t.v.) fra friluftsrådet og Sindre Hermansen Lea fra minnefondet utstyrer nå de viktigste inngangsportene til Jærstrendene med slike bokser for selvplukk av søppel
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Nå håper vi at enda flere vil være med å rydde de flotte strendene våre, smiler Magnus Utsogn i Jæren friluftsråd, der han monterer en av de nye boksene ved inngangen til den populære Borestranda i Klepp.

Den byr på noe så enkelt som små plastsekker som du kan ta med på turen og bruke for å hente søppel. Og slike stasjoner kommer både på Viste, Sande, Sola, Ræge, Hellestø, Bore, Orre, Refsnes, Ogna og Brusand.

Ulykken

Alt blir finansiert gjennom minnefondet etter Knut Fredrik Hermansen Lea.

Han døde i en dykkerulykke i Spania 24. juni i fjor, bare 24 år gammel. Han drev med fridykking og øvet seg på å holde pusten under vann. 22.juni la han ut en melding på Facebook om at han hadde vært under vann i 5 minutter og 2 sekunder. Han var på ferie i Spania med samboeren.

To dager senere var den unge dykkeren tilbake i bassenget. Som alltid ba han om å ikke å bli forstyrret når han øvet seg på å holde pusten. Det tok 48 minutter før noen reagerte på den livløse kroppen i bassenget. Alt som kunne gå galt gikk galt.

- Målet hans var å bryte 5-minuttersgrensen. Vi trente sammen i flere år, men Fredrik gikk mest inn for dette og var best trent, sa lillebroren Sindre da Aftenbladet møtte dem i desember i fjor.

Les også

Cathrine Hermansen oppretter minnefond etter eldstesønnen som døde i sommer

Nå kommer Sindre kjørende til Bore for å være med når boksen settes opp som et nytt tiltak fra familiens minnefond.

De nye boksene med plastsekker.

Arven

Morfaren deres var Folke Hermansen som utviklet Det Stavangerske Dampskipsselskap til et stort rederi og som var en av de rikeste i distriktet da han døde i 2006, bare 61 år gammel. Han hadde satt av midler til utdannelse for barnebarna, og disse skulle Fredrik få da han ble 25 år.

– Det føles ikke riktig at jeg som mor skal arve hans penger, derfor oppretter jeg heller Fredrik Hermansens minnefond. Dette blir min måte å gjøre noe bra for han på, sa mora Cathrine Hermansen da Aftenbladet skrev om minnefondet.

Også en femtedel av arven etter henne skal inn i fondet. Stiftelsens grunnkapital er Fredriks sparepenger på 1,2 millioner kroner. Formålet er blant annet å fremme kunnskap, engasjement og tiltak knyttet til miljøutfordringer for hav og kyst samt å støtte opp om idrettsorganisasjoner for ungdom.

Fredriks ånd

– Dette er et tiltak i Fredriks ånd, mener Sindre Hermansen Lea, ute på Bore.

Broren hadde et brennende engasjement for naturen. Gjennom dykkingen så han mye av det som ble dumpet i havet.

Nå ville han ha gledet seg over at Jærstrendene kanskje aldri har vært reinere enn i år. Mye skyldes hvalen som ble funnet ved Bergen og som hadde magen full av plastsekker. Den vekket en hel nasjon. Plutselig gikk hele landet ut for å rydde strender og viker.

Les også

Hvalens død gjør at folk står i kø for å rydde strender

– Bare her på Jærstrendene har vi i år hatt 57 organiserte ryddeaksjoner med 1600 deltakere. I tillegg kommer alle de frivillige som bare henter ting i det stille. 15 tonn er levert, rapporterer Magnus Utsogn i friluftsrådet.

Han slår fast at ingen ting er bedre enn at folk selv ordner opp, og da kan bokser med plastsekker være knaggen som må til.

– Ingen kan lenger si at de glemte posen. Den venter ved alle store strender, lyder det optimistisk fra Borestranda.

Les også

Jærstrendene: Villere, våtere, varmere

Les også

Se, en kunstig sanddyne

Publisert: