Nordsjørittet og gangbrua er reddet

Bane Nor tar hele regninga med å sikre gang og sykkelbrua over Launes. Dermed er konflikten mellom Bane Nor og Eigersund avblåst.

De tre jernbanebruene og gang og sykkelbrua over Launeshalsen.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Før helga var temperaturen i rådhuset på sommerens høyeste, og det var ikke på grunn av været. Kort fortalt holder Bane Nor på med å skifte de gamle bruene over Launes. Dette er det eneste punktet på Sørlandsbanen der toget kjører over hav. Regninga er 93 millioner kroner.

– Det er en fantastisk flott jobb som utføres og flere lokale firma er med og gjør det kjempebra, sier en imponert ordfører Odd Stangeland.

Så hva var det som gikk galt mellom kommunen og Bane Nor før helga?

Bråvåknet

Jobben med jernbanebruene undergraver den kommunale gang- og sykkelbrua. Dermed måtte den enten stenges eller utbedres for 4 - 5 millioner. Det kan vi fikse, sa Bane Nor, men kommunen får ta regninga.

Da bråvåknet de som sitter på pengesekken i rådhuset. Kommunen nektet å betale for en skade som de selv ikke var årsak til. Tiltakshaver er ansvarlig og tiltakshaver får reparere og betale, sa kommunen.

I helga kom Stian Wesøy fra Bane Nor til Egersund for å løse floken sammen med ordfører Odd Stangeland.

Aftenbladets artikkel lørdag om at Bane Nor kunne ødelegge for Nordsjørittet hadde gjort inntrykk. I verste fall kunne brua bli stengt i ett år. Det hadde rammet Nordsjørittet som ikke kunne brukt den flotte traseen langs Norda Sundet og 50 000 andre som bruker turstien til Hellvik.

Irritasjon

Nå er løsningen, avskrelt språklige omveier, at Bane Nor ordner opp og tar regninga. Aftenbladet har fått signaler om at saken var et arbeidsuhell. Planen i helga var at både Bane Nor og lokale firma som B & G og Aker Solutions skulle skinne når den nye brua ble heist på plass. Aker har bygget brua og hadde ansvaret for operasjonen. Verdien er opp mot 70 millioner kroner. Aftenbladet vet at det førte til irritasjon i Aker at all oppmerksomhet plutselig dreide seg om gangbrua og at Bane Nor ikke ville betale.

Press

I løpet av helga bygget det seg opp et betydelig politisk press i saken. Stortingsrepresentant Geir Pollestad har bedt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om en redegjørelse i Stortinget. Nå kan han trolig slippe. Etter områdedirektør Stian Wesøys besøk i Egersund i helga, snudde saken.

– Vi kom fram til at det samlet sett for staten er rett at vi tar jobben og regninga. Jeg hadde et veldig greit møte med ordfører Stangeland i helga og vi fant ut at dette er den beste løsningen. Nå bruker vi våre entreprenører som er på plassen og slipper nye anbudsrunder og at det hele drar ut i tid, sier Wesøy og legger at at «Launes har vært et svært vellykket prosjekt».

Åpner i natt

– Bertelsen & Garpestad og Aker Solutions har levert perfekt. Alt til rett tid, de har taklet alle problemer, 80 personer har vært i arbeid og det har ikke vært personskade. Det er kjempebra, sier Wesøy som beklager at konflikten rundt gang- og sykkebrua tok oppmerksomheten bort fra det store, flotte prosjektet som kalles Launes 1, 2 og 3.

– Natt til tirsdag skal det hele avsluttes, sier han.

Ordfører Odd Stangland og hans folk i rådhuset fikk mer og mer grunn for å smile ut over formiddagen mandag, men ingen ønsket å vise smilet utad.

– Jeg vil begrense meg til å si at vi er veldig godt fornøyd med løsningen og at det gode samarbeidet vi har med Bane Nor nå er inne på det gode sporet igjen, sier Stangeland.

Publisert:
 1. Tog
 2. Stangeland
 3. Egersund
 4. Aker Solutions
 5. Odd Stangeland

Mest lest akkurat nå

 1. Etter­lyser bil etter på­kjørsel av politi­bil i Klepp i helga

 2. Color Line innstiller alle seilinger

 3. 628 nye smittede på Nord-Jæren

 4. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lov­ordene

 5. Korvetten AS begjært konkurs

 6. Ny analyse: Stavanger tåler flere cruise­turister