Bor fortsatt hjemme - på nåde

<p> Året etter at Høyesterett bestemte at familien Lindland skulle kastes ut, bor de ennå hjemme. Familien venter på den femte rettsrunden og kan ikke flytte. Usikkerheten gnager.<br/></p>

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Hvordan gikk det med Bjørn Arild og Guro Lindland og deres tre sønner på Holta i Strand? Har de flyttet fra gårdsbruket som Høyesterett i november 2004 avgjorde måtte selges til en odelsrettshaver, undret Aftenbladet.

— Nei, vi bor her fortsatt. Denne saken tar visst aldri slutt, svarer ekteparet.

De bodde i Stavanger, men ville vekk fra bymaset og lette i fem år etter en egnet eiendom. I 2000 kom familien over et 206 dekar stort sauebruk på Holta i Strand, med eget kraftverk, utsikt til kulturbeiter i Bjørheimsbygd og med Stavanger i horisonten. Etter en lengre periode med behandling av konsesjonssøknad og andre papirer, betalte familien 1,7 millioner kroner og flyttet fra Madlasandnes til Strand i februar 2002. Vant på odel

Bare en måned etter innflyttingen krevde et søskenbarn av selgeren gården på odel. Motparten vant første runde i rettsapparatet. Ekteparet Lindland anket og vant i Gulating lagmannsrett. Motparten anket da saken til Høyesterett og vant der.

Da dommen falt, uttalte Guro Lindland til Aftenbladet at hun ville vekk fra Holta snarest råd. Men saken var på ingen måte ferdig i rettsapparatet. I fjor kom spørsmålet om takst opp i tingretten. Den ble fastsatt til 3,15 millioner kroner. Odelsrettshaveren anket dommen, og saken skal på ny opp i lagmannsretten i slutten av august. I verste fall blir det en runde også i Høyesterett.

Imens fortsetter årene å gå.

Prisen gjenstår

  • Vi har tapt saken. Nå gjenstår bare prisspørsmålet. Så lenge saken verserer i rettssystemet, kan vi ikke kjøpe en annen eiendom eller få gjort noen ting her. Vi kan ikke betale lån på to eiendommer, sier Guro og Bjørn Arild Lindland frustrert.

De er «møkklei av hele saken». Av aldri å bli ferdige. Av usikkerheten. Av å bo et sted hvor mye skulle vært gjort. De ville så gjerne satt sitt preg på gårdsbruket på Holta, men så lenge de må selge blir det verken noe av frukthage eller investeringer.

Usikkerhet

De to eldste sønnene, Bjørnar og Vegar, går på skole i Bjørheimsbygd, mens Kristen på to år er hjemme med moren. Familien aner ikke hvor de kommer til å bo i framtiden.

  • Ungene bærer preg av det. De knytter seg mer og mer til stedet og synes det er dumt at vi skal flytte. Men lurer på når, forteller ekteparet.

Guro og Bjørn Arild Lindland mener noe må gjøres med odelsloven. Ved overdragelse kan alle selgerens slektninger, til og med søskenbarn, ta eiendommen på odel.

- Alt dette tullet

  • Det bør skje en forandring så ikke andre opplever det samme som oss. Hadde odelsrettshaveren kommet på banen i forkant, hadde vi sluppet alt dette tullet. Har man først kjøpt en eiendom, burde ingen få komme i ettertid og kreve den. Den prosessen burde eventuelt skjedd før. Hvem gidder å sette i gang en salgsprosess når kanskje flere titalls personer kan gripe inn. Resultatet er at gårdsbruk står til forfalls over hele landet, argumenterer de.

Til tross for at kjøpet av gårdsbruket på Holta ble et mareritt, er de ikke avskrekket fra livet på landet. De 35 vinterfora sauene får ikke plass i et byggefelt. Guro og Bjørn Arild Lindland kommer til å kjøpe seg et annet gårdsbruk.

Etter hvert.

tor.jossang@aftenbladet.no

Publisert: