Kald og solrik april

Været: Finvær og opp mot 20 grader, men også snø og full storm. April bød på litt av alt på værfronten.

Lite nedbør, men mye vind i april.
  • Aftenbladet
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel


April i år hadde en middeltemperatur på 5,5 grader, noe som er 1,4 grader kaldere enn normalt. Vi må tilbake til 2017 og 2013 for å finne en minst like kald aprilmåned.

Måneden ble også litt tørrere enn normalt. I Stavanger falt det bare 53 mm nedbør, som tilsvarer 75 prosent av normalen, i løpet av 13 nedbørdøgn, forteller Roar Inge Hansen hos StormGeo.

10 cm snø

April hadde også mange klarværsdager – hele ni «penværsdager», dobbelt så mange penværsdager som normalt.

Men så var det denne vinden da. På Sola hele 17 døgn med vind av kuling styrke. Kjølig nordvestlig vind preget starten av april med enkelte spredte regnbyger, men påskeaften var solrik fra morgen til sen ettermiddag.

Væromleggingen kom på 1. påskedag med sørvest kuling og regn. Dagene etter, den 5–6. april, fikk vi innslag av iskald nordvestlig vind fra polområdene. Både på Utsira og på Obrestad var vinden oppe i full storm, og i tillegg snøbyger. Mange steder, også på Jæren, hadde snødybder på 5–10 cm disse to dagene. Dette er svært uvanlig på disse kantene av landet, melder StormGeo.

Sommer og sol i april: Kiara Elena Urbanovska (12) med Drift, Eleah Eriksen Nordbøe (13) med Candy og Hilde Maria Straube Fjelsaa med Katla var på ridetur i varmen og avsluttet med et avkjølende bad i Godalen. Både hestene og jentene fikk kjenne på at det ikke heeelt var sommer ennå.

Nattefrost

Denne kalde værtypen vedvarte frem til den 13. april. Et lavtrykk fra vest passerte over Sør-Norge den 8–9. april og ga en god del regn i Rogaland, med vind opp i sterk kuling til liten storm.

Fra den 13–14. april kom derimot et høytrykk inn over Sør-Norge og resulterte i en uke med mye pent vær og rolige vindforhold. I starten fremdeles nattefrost, men etter hvert ble det varmere.

19. april var det faktisk 18–19 varmegrader i store deler av Rogaland. Fra den 21. april fikk vi igjen kald nord og nordvestlig vind inn Rogaland. Det var kaldt, med nær 0 grader om morgenene og kun opp i 8–9 varmegrader om ettermiddagene. Mot slutten av måneden roet nordavinden seg, og dagtemperaturene krøp over 10 grader, med fremdeles mye sol, forteller Roar Inge Hansen.

Publisert: