Siktet for gigantbedrageri - nekter utlevering

En israelsk domstol ville utlevere to menn som er siktet for tidenes bedrageri i Norge. Nå har begge anket avgjørelsen. Politiet frykter at saksbehandlingen i Israel kan ta så lang tid at det blir lenge til saken eventuelt vil bli behandlet for retten i Norge.

Norsk politi har begjært disse to mennene (29 og 28 år gamle) utlevert fra Israel etter tidenes bedrageri i Norge. De to siktede etter at energiselskapet Edison i Stavanger ble lurt for rundt 150 millioner motsetter seg utleveringen.
 • Hans Petter Aass
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sør-Vest politidistrikt mener de to mennene i slutten av 20-årene tilhører et internasjonalt, kriminelt nettverk som har spesialisert seg på å rundlure næringslivsledere verden over. Svindelen mot energiselskapet Edisons norske hovedkontor i Stavanger i fjor høst er trolig norgeshistoriens største bedrageri.

Rundt 150 millioner kroner skal det kriminelle nettverket ha fått med seg. Pengene er ikke kommet til rette.

I alt fire menn er siktet i saken, men politiet mener to av dem kan knyttes direkte til det uvanlig frekke bedrageriet. De to er begge i slutten av 20-årene, og opprinnelig fra Italia. Den ene av mennene har også israelsk statsborgerskap.

Vil ta tid

I begynnelsen av september bestemte en domstol i Israel at de to kan utleveres til Norge. Men nylig fikk norsk politi beskjed om de siktede har anket saken til en høyere israelsk rettsinstans.

– Vi har fått vite at denne prosessen kan ta en del tid, og tar nå høyde for dette i vårt videre arbeid, sier politiadvokat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidistrikt.

– Kan det være aktuelt å i stedet iretteføre saken i Israel?

– Vårt primære ønske er fortsatt å føre saken for retten her i Norge, sier Gjertsen.

Aftenbladet har tidligere omtalt gigantsvindelen mot det italienskeide energiselskapet Edison  i flere artikler.

Les dokumentaren om direktørbedragerne her:

Les også

Topplederen i et energiselskap i Stavanger og en forelsket kvinne fra Jæren havnet i det utspekulerte spillet.

Politiadvokat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidistrikt er påtaleansvarlig for etterforskningen av gigantbedrageriet mot Edison.

23. september i fjor mottok den daværende administrerende direktøren i Edison Norge en mail fra det som angivelig var Edisons toppsjef i Milano. Den italienske statsborgeren som styrte virksomheten i Norge fra kontorlokalene i Jåttåvågen fikk beskjed om at Edisons mektigste mann ville involvere ham i et topphemmelig oppkjøp.

Alt skulle vise seg å være pønsket ut av kreative kjeltringer. Den norske direktøren fikk i løpet av mindre enn tre uker 119 mailer og 118 telefonanrop fra sin sjef i Italia og en påstått forretningsadvokat som bistod Edison med det angivelige oppkjøpet.

Alt hastet og alt måtte være hemmelig. Det voldsomme trykket fra de to andre rundlurte sjefen for Edison Norge. I løpet av kort tid hadde mannen i Norge gjort 13 store overføringer i amerikanske dollar og euro til bankkontoer i Hongkong. Det samlede beløpet nærmet seg 150 millioner kroner.

Operasjon Magma

Svindelen ble oppdaget av økonomisjefen i Edison Norge. Sammen med den rundlurte direktøren kontaktet han norsk politi 10. oktober i fjor. Politiets etterforskning avdekket at gjerningsmennene tilsynelatende oppholdt seg i Israel.

Etterforskerne i Sør-Vest politidistrikt innledet i samarbeid med israelske kolleger «Operasjon Magma». Allerede fem dager etter at anmeldelsen ble formelt innlevert i Stavanger, ble fire unge menn pågrepet på et bilvaskeri i byen Herzliya, like nord for Tel Aviv. To av dem var israelske statsborgere av fransk opphav. De to siste var italienere med familie i Israel.

Ifølge den israelske avisen Posta forsøkte en av de fire å kvitte seg med SIM-kortet til en iPhone som skal ha blitt brukt til å ta seg inn på e-posten til Edisons toppsjef Nicola Monti når bedragerne skulle kommunisere med lederen i Norge. På smarttelefonen til en annen av de fire siktede fant israelsk politi en e-post som skal ha blitt sendt til mannen i lokalene i Jåttåvågen. Den inneholdt kopi av en flybillett som viste at Edisons toppsjef i Milano angivelig hadde bestilt tur til Norge.

Nekter straffskyld

Posta skriver også at politiet har stemmeprøver av de siktede for å forsøke å finne ut hvem av dem som har snakket med den ansatte hos Edison i Stavanger. Prøvene skal være sammenlignet med opptak som er sikret i Norge.

Alle de siktede har blånektet for at de har noe å gjøre med bedrageriet, men alle fire har fortsatt status som siktet.

LES OGSÅ:

Les også

Jager utenlandsk mafia etter tidenes bedrageri i Rogaland

Les også

Norske finansmenn kan ha vært en del av en organisert kriminell gruppe

Les også

Flere lokale bedrifter angrepet av direktørmafia i oktober

Publisert:
 1. Bedrageri
 2. Edison
 3. Sør-Vest politidistrikt
 4. Israel

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 5. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati