Russen kan få medbrakt alkoholstopp

Andre helgen i mai kommer 13.500 russ til i Kongeparken. Spørsmålet er om de får drikke medbrakt alkohol eller ikke.

Publisert: Publisert:

Årets russetreff i Kongeparken er utsolgt og går av stabelen fra 5. til 7. mai. Foto: Carina Johansen

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Vanlig praksis fram til nå har vært at russen får lov til å nyte medbrakt alkohol på landstreffet i Kongeparken og andre russearrangementer uten at politiet griper inn i det.

– Vi forholder oss til de reglene som gjelder og følger de retningslinjene vi får fra politiet, og vi har ikke fått beskjed om at det er noen nye regler eller retningslinjer på dette, sier Aasmund Lund, som er presseansvarlig for landstreffet i Kongeparken i Gjesdal kommune.

Les også

Kongeparken «lineup»-en er klar

Ny vurdering

En ny rettledning fra Helsedirektoratet kan skape problemer for flere russearrangementer som tidligere har praktisert at deltakerne kan nyte medbrakt alkohol på festivalområder. Det var Dagbladet som først omtalte denne saken.

Stridens eple er som følger: For å kunne drikke og servere alkohol på et offentlig sted, må man ha skjenkebevilling, og hvis man har skjenkebevilling, er det ikke tillatt at gjester nyter medbrakt alkohol.

Les også

Disse velger idretten foran russefeiringen: - Da de andre gikk på fest, gikk jeg hjem og la meg

Loven er altså den samme som den alltid har vært. Spørsmålet er hvordan alkoholreglene skal praktiseres.

Under landstreffet i Kongeparken har russen hatt anledning til å drikke medbrakt alkohol som øl og vin på boks, i plastflaske eller på kartong inne på festivalområdet. Glassflasker er ikke tillatt, og det er heller ikke lov å nyte medbrakt alkohol i skjenkeområdene.

– Vi mener at dagens praksis er en fordel. Det betyr at deltakerne kan nyte medbrakt alkohol på festivalområdet der vi har vakter og kontroll på sikkerheten. Dersom det ikke blir tillatt, risikerer vi at folk drikker medbrakt alkohol utenfor festivalområdet, og der har vi ingen kontroll på hva som skjer. Hvis de vil endre på dagens praksis, håper jeg at det er gjennomtenkt og at de vet hvordan det skal håndheves og praktiseres. Vi ønsker at det skal være mulig å nyte medbrakt alkohol under kontrollerte former, sier Aasmund Lund.

Les også

«Snill» russ etter første landstreffdag

Les også

Lite trøbbel på russens landstreff

Helsedirektoratet har ansvar for å tolke alkoholloven, men har ingen tilsynsmyndighet eller styringsrett overfor landets kommuner, og det er politiet som skal håndheve reglene og gripe inn ved lovbrudd.

Ønske om lik praksis

Bakgrunnen for den nye vurderingen fra direktoratet er et ønske om lik praksis av regelverket i hele landet. I forbindelse med et årlig russearrangement på Fredriksten festning i Halden har kommunen bedt om en rettledning slik at disse spørsmålene i mindre grad er åpent for lokalt skjønn. I et brev til politidistriktene skriver Politidirektoratet at «Politiet må forholde seg til Helsedirektoratets tolkning av alkoholloven, og vi ber alle politidistriktene rette seg etter den.»

Hovedreglen etter alkoholloven er at det er forbudt å drikke eller servere alkohol på gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass uten skjenkebevilling. Dette gjelder også på annet sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted. Direktoratet bemerker at bevillingsplikten og drikkeforbudet gjelder alle offentlige steder utendørs og «at alle typer tilstelninger som er åpne for allmennheten, uavhengig av hvor disse finner sted, omfattes.

Helsedirektoratet påpeker at et russearrangement arrangert av en arrangør ikke kan betegnes som et sluttet lag i alkohollovens forstand, selv om det aktuelle området er avsperret. Dette gjelder selv om det må kjøpes billett/betales for inngang.

Samtidig er det ikke tillatt å nyte medbrakt alkohol på et skjenkested eller ta med alkohol når man forlater et skjenkested.

– Dette innebærer at det ikke kan konsumeres alkoholholdig drikk på et sted med skjenkebevilling eller inne på et område hvor det er gitt en skjenkebevilling, for eksempel for en enkelt bestemt anledning. Direktoratet påpeker at det er ingen adgang til å gi en dispensasjon fra forbudet om at det ikke kan nytes medbragt, skriver Helsedirektoratet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 5. Kjørte i 145 km/t i 80-sonen

 6. Målløs Karen-Marie Ellefsen mottok Kongens fortjenstmedalje

 1. Helsedirektoratet
 2. Kongeparken
 3. Alkohol
 4. Gjesdal kommune