Etterlyser fortgang for tunnel til Gjesdal

Tunnelforeningen Ryfylkeporten ber Nye Sandnes og Rogaland fylkeskommune gi full gass for ny tunnel mellom Forsand og Gjesdal.

Tore Hans Mikkelson jobber for tunnel fra Espedal i Forsand til Frafjord i Gjesdal. Tunnelmunningen kommer i fjellsiden til venstre for de grønne markene i Nedre Espedal, som ses nedenfor Espedalsvatnet.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tore Hans Mikkelson er varaordfører i Forsand kommune og leder av Ryfylkeporten, venneforeningen til tunnelen Espedal-Frafjord, som har 700 medlemmer. Den 5 kilometer lange tunnelen skal etter planen kople Forsand sammen med Gjesdal. Tunnelen til cirka 730 millioner kroner mangler finansiering etter at prosjektet ble tatt ut av Ryfast-pakken for ni år siden, da Stortinget strammet inn nytteprinsippet.

Nå er Mikkelson optimistisk av flere grunner. Forsand, Gjesdal og andre har satt av totalt 65 millioner kroner til prosjektet. Fylkespolitikerne har bedt administrasjonen om å oppdatere reguleringsplanen og legge fram nytt kostnadsoverslag og finansieringsplan. Prosjektet ligger inne i intensjonsavtalen for Nye Sandnes.

– Hvis vi får et tett samarbeid med Gjesdal, så skal vi forsøke å få sprengt gjennom Espedal-Frafjord. Da blir denne regionen komplett. Det vil være bra også for de som ikke har vært med oss. Bra for Lysefjorden, Ryfylke, Preikestolen og Nord-Jæren, sa varaordfører Pål Morten Borgli da det ble klart at Nye Sandnes vil få klarsignal i Stortinget.

Nye Sandnes

Derfor er Mikkelson utålmodig.

– Vi har virkelig forhåpninger til at Sandnes kommune står på for denne tunnelen nå. Prosjektet må ikke legges på vent til Nye Sandnes er en realitet i 2020, sier han.

Tunnelforeningen synes fylkessamferdselssjefen jobber alt for seint med saken og har skrevet brev til Rogaland fylkeskommune.

– Samferdselsutvalget har vedtatt at forslag til revidert reguleringsplan legges ut på høring før sommerferien. Utvalget har også vedtatt at det parallelt skal startes forhandlinger om mulige finansieringsløsninger med kommunene Forsand, Gjesdal og Strand. Vi i tunnelforeningen er svært fornøyde med vedtakene til fylkespolitikerne. Men administrasjonen virker ganske passiv. Vi er spent på om vedtakene følges opp, sier Tore Hans Mikkelson.

Ikke penger til ny Frafjord–tunnelTommelen ned for ny Frafjord-tunnelKommuner ber fylket trø til for ny Frafjord-tunnel

Fylkessamferdselssjef Gottfried Heinzerling opplyser at oppdraget med å oppdatere reguleringsplanen for tunnelprosjektet er gitt til Statens vegvesen, og at vegvesenet er i gang med oppgaven.

– Videre skal vi ha en analyse av det økonomiske potensialet for en eventuell innkreving av bompenger klar til sommeren, kommenterer Heinzerling.

Ikke plankekjøring

Det er flere utfordringer for tunnelprosjektet.

 • Det nye anbudet i Tau-sambandet har gitt fylkeskommunen store økonomiske utfordringer, som det ikke er klart hvordan skal løses.
 • Nye Sandnes jobber for en privatferje på Høgsfjorden, og denne vil konkurrere om det samme trafikkgrunnlaget som Espedal-Frafjord, spesielt turisttrafikken på sommerstid.
 • Innbyggere i Frafjord ønsker ikke gjennomgangstrafikk på de smale veiene i bygda.
 • Tilførselsveiene er smale også i Forsand. Fylkessamferdselsutvalget har bedt administrasjonen utrede behovet for oppgradering. Hvis veiene må rustes opp til tunnelåpning, kan det bli enda vanskeligere å finansiere tunnelen.

– Jo, dette er en del av bildet, men det er også en annen side: Tunnelen Espedal-Frafjord var en forutsetning for realiseringen av Ryfast. Arbeidet med Ryfast har gått godt og rentene er mye lavere enn det som ble lagt til grunn. De garantiene som fylket har gått inn med, er ikke så store. Nå regner jeg med oppbakking fra den nye storkommunen. Stanley Wirak og Pål Morten Borgli må gå i spissen for dette prosjektet, som ligger inne som en forutsetning for Nye Sandnes, svarer Tore Hans Mikkelson.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Frafjord
 4. Pål Morten Borgli
 5. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Kan du stole på strømmåleren din?

 3. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 4. Gjorde nazihilsen i retten

 5. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 6. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av