Mathias fikk laksekjempe i Dirdalselva

Laksesesongen i Rogaland har fått en pangstart. Onsdag ettermiddag dro Mathias Sveen den største laksen på mange år opp av Dirdalselva.

Mathias Sveen hadde problemer med å sove i natt etter at han onsdag ettermiddag dro opp denne monsterlaksen fra Dirdalselva.
 • Hans Petter Aass
  Hans Petter Aass
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hele 19,5 kilo veide monsterfisken Sveen klarte å dra i land etter en nervepirrende, halvtimes lang kamp som tappet både fisker og fisk for krefter.

Mathias Sveen hadde vært på jobb, og ville kose seg med litt laksefiske i sone 2 i Dirdalselva onsdag ettermiddag, skriver Gjesdalbuen. Det skulle bli en fisketur han aldri kommer til å glemme.

– Jeg har prøvd å få sove litt i natt, men det ble mange laksedrømmer .Det var en vanvittig deilig opplevelse. Jeg kommer aldri til å glemme dette, sier Mathias Sveen til Aftenbladet torsdag morgen.

Store smil

Sandnes-mannen Sveen har vært ihuga laksefisker siden barndommen, men aldri tidligere har han vært i nærheten av en lignende fangst. Den tidligere personlige rekorden var en laks på ti kilo.

– Jeg har reist litt rundt på jakt etter denne store fisken, og så biter dette beistet av en fisk bare en times kjøretur hjemmefra, sier Sveen.

Årets lakseseong i Rogaland har fått en uvanlig lovende start. I elver som Årdal, Dirdal og Bjerkreim går sportsfiskerne allerede rundt med store smil. Mathias Sveen kjenner selv flere som allerede har dratt opp fisk i ti-kilosklassen etter at årets laksefiske startet.

LES OGSÅ:

Bjerkreim kan få VM i laksefiske

Sveen hadde selv et håp om dra opp en fisk på rundt den størrelsen, og kanskje til og med sette ny, personlig rekord. Og rekord skulle det bli.

– Allerede etter få minutter fikk jeg det første nappet, og like etterpå fikk jeg opp en laks på fem kilo. Da var jeg egentlig fornøyd, og tok meg en god pause, sier Sveen.

Men han klarte ikke slutte å fiske, selvsagt. Så han måtte prøve noen kast til. Men plutselig sto det bare bom fast.

– Galskap

– Jeg tenkte at jeg var i bånn. Så jeg prøvde å dra litt i senen, og da begynte plutselig galskapen. Plutselig dro fisken 100 meter opp i elva. Deretter dro den 150 meter ned i elva. Det var fullstendig kaos, forteller Sveen.

– Hvor redd var du for å miste fisken?

– Jeg så at kroken satt godt, men jeg tenkte litt på at senen kunne rykke. Men heldigvis gikk det bra.

Sveen hadde med seg en kamerat som hoppet ut i elva da fisken kom inn mot bredden.

– Men fisken var så stor at han først ikke klarte å få tak rundt den. Så han slapp den bare, og ble stående og le. Etterhvert fikk han imidlertid et godt gjellegrep. Da slapp jeg stangen og sprang bort til ham. Sammen fikk vi fisken på land, sier Sveen.

Rekordfisk?

Fisken ligger nå hjemme hos foreldrene. Selv har ikke Mathias Sveen en fryseboks som er stor nok.

På lakseentusiastenes eget fora, Facebook-gruppen "Laksefiske i Dirdals elva", snakkes det om at dagens fisk er en rekordlaks i moderne tid. Imidlertid skal det skal være tatt en laks på 24 kilo tidligere.

Nå kan det hende laksen skal stoppes ut og bli et varig minne.

– Så stor fisk smaker ikke så godt, men det koster jo litt å få den stoppet ut. Jeg får høre med faren min om jeg kan få litt hjelp, sier Mathias Sveen.

Faren Geir Sveen, journalist i Aftenbladet, er selv en ivrig laksefisker. Torsdag morgen stod pappa selv i Håelva før han skulle på jobb.

– Jeg var her klokken fem i morges, men jeg har selvsagt ikke fått noe, sier faren.

Dirdalselva har hatt en fin lakseutvikling de siste årene. I fjor pustet den lille elva i Gjesdal den større Bjerkreimselva i nakken med en totalfangst på 6036 kilo mot 7631 kilo i Bjerkreim.

Publisert:
 1. Laks
 2. Gjesdalbuen
 3. Dirdal

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 5. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans

 6. Tatt i 130 km/t - mistet lappen