Siv Jensen svarer ikke på gjentatte angrep fra Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

Først var Frp-lederen ordknapp på hvor lei hun er av forsøk på å bli kastet ut av regjering. Så møtte hun de som forsøker å få til nettopp det.

Frp-leder Siv Jensen møtte pressekorpset før samtalene mellom ledelsen i Frp, Høyre, KrF og VEnstre på Stortinget om videre samarbeid.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag troppet partiledere og nestledere i Høyre, Frp, KrF og Venstre opp til forhandlinger på Stortinget om hvordan stortingsflertallet til de fire partiene skal forvaltes på en best mulig måte.

Nytt av perioden er at Frp og Høyre trenger både KrF og Venstre for å ha flertall i stortingssalen.

Imidlertid vil KrF verken regjere eller ha en skriftlig samarbeidsavtale med Frp. Samtidig har verken KrF eller Venstre lagt bort sine drømmer om en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre.

At statsminister Erna Solberg (H) ikke har avfeid dette fullstendig, har gjort det mulig for KrF og Venstre å gjenta primærønsket sitt til det kjedsommelige.

Planlegger med firepartisamarbeid

Rett før møtestart spurte Aftenbladet derfor Frp-leder Siv Jensen hvor lei hun var av gjentatte forsøk på å få Frp ut av regjering:

– Nå setter vi oss ned sammen for å finne fram til potensielle flertallsløsninger. Jeg tenker at dagen i dag er til for å fokusere på det, svarte Jensen.

NRK fulgte opp med at både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande snakker som om en blågrønn regjering uten Frp fortsatt er aktuelt, og spurte Jensen om hun kunne utelukke det.

– Det er ikke noe nytt at det er primærmålsettingen til KrF og Venstre. Samtidig har vi vist gjennom de siste fire årene både evne og vilje til å samarbeide med de fire partiene. Jeg legger til grunn at vi skal fortsette med det, fortsatte Jensen, som nektet å svare på spørsmål om hun ville utelukke en blågrønn regjering.

– Det er hvilke politiske saker vi klarer å bli enige om, som er grunnlaget for hva man skal kunne styre på de neste fire årene, sa Jensen.

På spørsmål om hva hun synes om at det selv innad i Frp er delte meninger rundt hvorvidt det er smart å ta inn Venstre og ikke KrF i regjering, svarer Jensen med å vise til et enstemmig landsstyre som har gitt Frp-ledelsen mandat til å diskutere politikk med de tre andre partiene.

Olaug Bollestad troppet opp foran pressen før møtet, men det var Knut Arild Hareide som fikk alle spørsmålene.

Drømmer fortsatt blågrønt

KrF-leder Knut Arild Hareide sa at de ville legge fram de viktigste politikkområdene for KrF de neste fire årene.

– Vi kommer til å være konstruktive samme hva resultat det blir av dagens samtaler, sa Hareide, som ikke kunne utelukke at dette ble det siste møtet.

– Men vi har vært tydelige på hvilket regjeringsalternativ (KrF, Venstre og Høyre) vi ønsker, sa Hareide.

På spørsmål om hvorfor KrF vil fortsette samtalene selv om det ikke vil sitte i regjering (med Frp), svarer Hareide at KrF vil bruke anledningen til å løfte politikkområder KrF er opptatt av som fattigdomsbekjempelse, familiepolitikk, menneskeverd og kampen mot sorteringssamfunnet.

– Det kan godt hende det blir avklaringer i dag, men jeg vil ikke utelukke noe før møtet, sa Hareide, som gjentok det blågrønne regjeringsønsket.

– Hvis ikke er det naturlig for oss å gå i opposisjon, men selvfølgelig samarbeide og være konstruktive. Vi har vært ærlige overfor velgerne før valget. Vi gjør ikke noe annet etter valget, sa KrF-lederen.

Han sa KrF har snakket godt sammen med Venstre på spørsmål om han gikk inn i møtet med en felles plan med Venstre.

Hareide ville ikke svare på om KrF hadde laget en kravliste for regjeringsdeltakelse som blir lagt fram i møtet.

– Håper KrF blir med på laget

Trine Skei Grande (V) hadde med seg en valgkampblekke med «hele stortingsprogrammet» til Venstre inn i møtet.

På spørsmål om Venstres stortingsgruppe er enige i at Venstre ikke skal inn i en regjering med Frp, svarer hun dette:

– Vi har aldri diskutert om å gå inn i en regjering. Vi har diskutert hvordan vi skal klare å manøvrere oss mot en blågrønn regjering. Jeg håper KrF blir med på det laget framover. Og så har vi snakket om viktige saker Venstre skal få gjennom, sa Grande, som listet opp saker hun ville diskutere i møtet.

– Jeg har sagt at det er lite sannsynlig at Venstre går i regjering med Frp. Det sa vi gjennom hele valgkampen, og det mener vi nok fortsatt. Men det viktigste er hvilke saker vi får gjennomslag for og hvilken makt og innflytelse Venstre kan få gjennom det flertallet vi har, sa Grande.

– Vi har veldig god tid, sa Erna Solberg (H) før møtet.

– Jeg har tenkt å snakke med partiene inne her om hva som er realistisk og ikke, ikke til pressen, svarte Solberg på spørsmål om hvor realistisk en blågrønn regjering er.

Fylkesleder: - KrF ute av regjering

Fylkesleder Per-Endre Bjørnevik ber partifeller slutte opp om en strategi som ikke inkluderer samarbeidsavtale eller regjeringsplass med Frp.

Før møtet sa Per-Endre Bjørnevik, fylkesleder i Rogaland KrF, at han støttet opp om strategien som ble lagt på landsstyremøtet i Oslo 22. og 23. september.

– Nå skal vi føre en konstruktiv politikk ute av regjering og uten en samarbeidsavtale, bortsett fra de avtalene som allerede måtte være der.

– Hvordan ser du for deg at KrF skal operere?

– Den store muligheten ligger i at vi mye klarere kan få frem vår egen politikk. Vi skal verken bli styrt eller dominert av noe annet enn vår egen politikk. Så skal vi se hvor vi finner løsninger. Det er det opp til stortingsgruppen å beslutte.

– Hvilke politikkområder ser du for deg at vil få et tydelig KrF-stempel i perioden?

– Bioteknologi, menneskeverd, det som har med KrFs kjerneverdier å gjøre. Her må vi helt klart fremme våre egne forslag og standpunkt. På tvillingabort har vi også et annet standpunkt enn blant andre regjeringspartiene.

– Kommer KrF som oftest å se til høyresiden eller venstresiden i Stortinget?

– Det kommer helt an på hvilke saker det er.

– KrF har ikke vært villig til å frede Erna Solberg for fire år. Diskuterte landsstyremøtet hvor mye KrF skal tåle før tålmodigheten er brukt opp?

– Det ble ikke diskutert inngående. Vi er enige om å fremme våre egne forslag og ellers stemme for det vi er for. Vi har ikke satt noe måltall om hvor lenge regjeringen skal sitte. Hvis det er saker der vi er sterkt uenige, så vil ikke vi fronte de sakene.

– Hvorfor er det så viktig for KrF ikke å inngå noen skriftlig samarbeidsavtale?

– Fordi vi bli bundet veldig opp til og oppfattes som et støtteparti også i saker der vi ikke er enige. Derfor er det bedre å stå på egne bein.

– Men meningene spriker om det i ditt fylkeslag. Hva sier du til dem som holder døren på gløtt for at KrF kan regjere også med Frp?

– Jeg tror det er viktig å samle kreftene om eget parti og egne saker. Så får vi ta det derfra. Jeg tror det er stor oppslutning om det, selv om noen vil inn i samarbeid og regjering nå. Men nå skal KrF stå samlet.

– Havner Venstre i eller utenfor regjeringen når du ser inn i glasskulen?

– Jeg uttaler meg ikke om Venstre, sier Bjørnevik.

Publisert: