Vi elsker lokalmat

- Den beste smaken får vi når det kommer fra vårt eget distrikt, sier Nina Nishta Larsen. Her får hun en smakebit fra Kåre Wiig.

I år er Ryfylke og Jæren representert på Gladmaten med full styrke. Det vet de besøkende å sette pris på.

  • Sindre Bjerga
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lukten av ferske råvarer fra Jæren og naturnære delikatesser fra Ryfylke preget i stor grad torget på fredag. Fraværet av lokale jær-produsenter i fjorårets Gladmat, satte tydeligvis preg på opplevelsen for flere av de besøkende. I år er Coop sin stand med kortreist jærmat, et populært stoppested for kvalitetsbevisste matelskere.

Stekende sol og terrortrussel kan ha holdt noen borte fra Stavanger sentrum de siste dagene, men langt ifra alle setter livet på vent av den grunn. Nina Nishta Larsen er en av dem som synes lokalmat har en selvskrevet plass på Norges største matfestival.

Fersk og kortreist. Grønnsakene i Coop-teltet har blitt revet bort av sultne kunder. Gulrøtter, agurker og tomater er blant de mest populære.

— Det er helt fantastisk at vi i år har fått så mange lokale innslag på festivalen. Det savnet jeg i fjor, og Gladmaten trenger virkelig de lokale produsentene, sier Larsen.Det er Kåre Wiig fra Wiig Gartneri på Orre, helt enig i. Han vandrer rundt i Coop-teltet og byr på fristende smakebiter av agurker og tomater. Det hersker liten tvil om at grønnsakene faller i god jord hos både Larsen og de andre kundene.

- Vanvittig god smak

— Det er viktig å vise frem hva vi har. Her er det skikkelige råvarer med den beste smaken. Det er på sin plass å la rogalendinger få tilgang til rogalandsmat. Den smaker mye bedre, sier Wiig.

Det er også Larsen opptatt av. Hun mener det bør være mer fokus på de lokale produsentene.

— Vi kan ikke bare importere mer og mer mat fra utlandet, når vi har så vanvittig god mat her i fylket vårt. Alt vi finner her i dag, har en ekte smak av Norge. Helt nydelig, sier hun fornøyd.

Deler erfaringer

Kun noen få meter lenger borte, er køen allerede på plass også i Rymat-teltet, kun få minutter etter åpning. Ryfylke-produsentene opplever en kundebase med bredere kunnskap og bevissthet på varene.

Per Øystein Sandvin og Astrid Fossaa Viga viser stolt frem Ryfylke-tapas og einerrøykt laks. Spesielt den sistnevnte falt i veldig god jord hos Aftenbladets fotograf.

— Folk blir tydeligere på hva de vil ha. Her har vi en unik mulighet til å fortelle folk om hvilke prosesser vi har og hvor maten kommer fra. Samarbeidet mellom oss produsenter gir oss ny kunnskap og lærdom. Vi tjener alle på å vise oss frem sammen under Rymat, sier ansvarlig for årets stand, Tor Øystein Sandvin.Han er fornøyd med besøket, men tror det varme været holder en del borte. Varmen har også ført til noen utfordringer i forhold til maten.

— Vi har jobbet mye for å holde varene i god stand, men kan selv i 30 grader, by folk på Ryfylke-tapas, iskrem og herlige laksebiter. Tørsten kan du slukke med en god eplemost, så her har vi noe for enhver, sier Sandvin.

Mer på kveldene

Sandvin merker en større folkemengde på kveldene enn på dagtid. Han håper at de neste år, vil få plassert sitteplasser ved teltet, slik at folk kan sette seg ned og nyte maten i større grad.

Polkabit har nok de færreste hørt om, men besøker du torget under Gladmaten vil du få mulighet til å smake fersk, oppskåret polkabit.

— Det kunne nok vært litt mer folk på dagen, men i går kveld var det mye. Vi hadde et godt salg, og håper folk, i enda større grad, vil strømme til sentrum de siste dagene for å få en smakebit av stemningen og ikke minst maten vår. Noen sitteplasser hadde vært bra for oss, og det vil vi vurdere neste gang, sier han.

Kommet for å bli

I skyggen under Coop-teltet fortsetter Kåre Wiig å servere smakebiter til ivrige kunder. Han sier kundene har savnet innslag fra Jæren siden i fjor, og at de nå er kommet for å bli.

— Vi håper og tror at vi vil være representert med flere produsenter og større mangfold de neste årene. Lokal mat er kommet for å bli, og det er ytterst positivt for alle som brenner for å få frem råvarene fra distriktene, sier Wiig.

Les også

  1. Flere lokale på Gladmat

Publisert:
  1. Jæren

Mest lest akkurat nå

  1. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  2. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

  5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  6. – Man er ganske alene hvis noe går galt