Her takker mor til Tina forfatteren av «Da Tina ble drept»

BOKLANSERING: - Jeg ble rasende da jeg fikk vite om bokplanene, så undersøkte jeg nærmere om forfatteren. I dag er hun glad for boka «Da Tina ble drept», skrevet av Erlend Frafjord.

Torunn Austdal Rasmussen er nå glad for boken «Da Tine ble drept». Det var hun ikke første gang hun hørte om bokplanene. Her får forfatter Erlend Frafjord en klem av henne under boklanseringen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Under boklanseringen på Kapittel-festivalen søndag kveld, sa mor til Tina Jørgensen, Torunn Austdal Rasmussen, at hun nå vet mye mer om drapssaken enn hun noen sinne har fått vite av politiet.

Søndag kveld ble forfatter, tidligere Aftenblad-journalist Erlend Frafjord intervjuet av Aftenblad-journalist Hans Petter Aass.

– Total åpenhet er viktig

Ett av spørsmålene han fikk var dette:

– Hvorfor er du så detaljert om fakta som bare gjerningsmannen kan kjenne til?

– Etter mange års ørkenvandring mener jeg at total åpenhet er viktig. Detaljene har en funksjon, og de kan bidra til at politiet får inn nye tips, svarer Erlend Frafjord.

Les også

LES OGSÅ: Politiet mener bok om Tina-drapet kan ødelegge for etterforskningen

– Det er viktig for meg å få frem alle fakta i saken for å gå fra et ryktestadium til et faktastadium, sier han.

Hans Petter Aass intervjuer Erlend Frafjord under boklanseringen søndag kveld.

Avslører hemmeligheter

Han avslører i boken flere hemmeligheter som politiet kjenner til, men som er ukjent for offentligheten, blant annet funnet av to store steiner der Tina Jørgensen ble funnet. Det ble seinere, ved hjelp av geologer, slått fast at steinene stammet fra en molo på Reve på Jæren. Og dette kan tyde på at det var et mål for gjerningspersonen å dumpe henne til havs.

Forfatteren av denne kriminaldokumentaren har i boken også fått frem mye fakta som ikke har kommet offentligheten for øre. Han har lest 1200 avhør, og også dvelt ved at etterforskningen ikke kom skikkelig i gang før Tina Jørgensen ble funnet i en kumme ved Bore kirke. Da hadde det gått fem uker.

– Det vanskeligste med å skrive denne boken var å systematisere all informasjonen jeg hadde, og balansere informasjonen som er vanskelig for mange samt å drive journalistikk for å åpne nye sider av saken, samtidig som hensynet til de pårørende ivaretas, sier Erlend Frafjord til Aftenbladet.

– Bare fem prosent av avhørene ble gjort før funnet av henne, sa forfatteren.

Han har også dvelt ved at politiet har kastet tekniske beslag, og har etter en del journalistikk mot politiet fått frem at politiet tar selvkritikk på dette.

Flere seksualforbrytere var i Stavanger

Han har også dvelt ved at det den helgen Tina Jørgensen ble drept, var flere seksualforbrytere som gikk fritt omkring i Stavanger.

Les også

LES OGSÅ: Serievoldtektsmann trekkes inn i Tina-saken

– Ingen har tidligere visst at disse personene har vært interessante for politiet, sa han.

Og han har dvelt ved Lyngdal-sporet, der det kom en tilståelse så seint som i 2015, men der det ifølge Frafjord tidligere har vært oppsiktsvekkende lite etterforskning rundt.

– Du skulle vært hovedetterforsker i saken, sa mor til Tina Jørgensen under boklanseringen om forfatteren.

– Håper gjerningspersonen får samvittighetskvaler

– Jeg håper at gjerningspersonen leser boken, og håper at en massiv oppmerksomhet rundt saken kan føre til at vedkommende får samvittighetskvaler, og legger kortene på bordet, påpekte Frafjord.

– Hva var det vanskeligste ved å skrive denne boken? et spørsmål Aftenbladet stiller til forfatteren etter lanseringsarrangementet.

– Det vanskeligste med å skrive denne boken var å systematisere all informasjonen jeg hadde i denne uoppklarte saken, og balansere informasjonen som er vanskelig for mange, som byr på etiske utfordringer og å drive journalistikk for å åpne nye sider av saken, samtidig som hensynet til de pårørende ivaretas, sier Erlend Frafjord til Aftenbladet.

Tina Jørgensen ble meldt savnet søndag 24. september 2000, og funnet 26. oktober samme år. Hun ble 20 år gammel.

Vel 100 personer hadde møtt frem til boklanseringen for «Da Tina ble drept», som kommer i et førsteopplag på 3000.

Boken er utgitt på Gyldendal Norsk Forlag,

Publisert: