Preikestolen ble kåret til beste tur

Preikestolen gikk av med klar seier på Vestlandet. Det er også turen i Norge flest ønsker å gå nasjonalt.

Publisert: Publisert:
  • Janne Håland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det kommer frem i en undersøkelse om hvilke turer nordmenn aller helst kunne tenke seg å oppleve i Norge .

Det er Respons Analyse som i samarbeid med turkjeksen Bixit har kartlagt nordmenns turvaner i en stor, landsdekkende undersøkelse. Den ønsket å avdekke hvilken tur som var mest populær i de fem landsdelene.

Preikestolen gikk av med en ganske klar seier på Vestlandet. 44 prosent av alle de spurte i undersøkelsen, sa også at Preikestolen er den turen de helst vil gå. Dermed er det turen flest ønsker å gå også nasjonalt.

155.000 besøkende

Ifølge ferske tall fra Stiftelsen Prekestolen, har 155.547 mennesker tatt seg opp til Prekestolen hittil i 2012, og det er en økning på over 20.000 besøkende fra i fjor.

— I hele fjor gikk 134.000 til toppen. Det er ikke godt å si hva økningen skyldes, men Preikestolen har vært mye omtalt i media det siste året, så det blir mer og mer kjent rundt om i verden, sier Jorunn Stokka i Stiftelsen Preikestolen til Aftenbladet.

Flest utlendinger går

Ifølge Stiftelsen er det flere utlendinger enn nordmenn som går turen til platået.

— Det har vært folk fra Kina, Japan og Australia, blant annet. Flesteparten er imidlertid fra Europa, det begynner å komme en del russere, sier Stokka, som sier at turistene pleier å være veldig fornøyde med turen.

- Fasongen fenger

Daglig leder Hanne Sundbø i Reisemål Ryfylke er smigret og stolt over at Prekestolen er så populær.

— Samtidig er det nesten selvsagt at turen kommer så godt ut i undersøkelsen. Det er en så fengende fasong på Preikestolen. Naturfenomenet er så unikt, og så tydelig, det er ingenting som ligner i hele verden, sier hun til Aftenbladet.

Sundbø er veldig glad for at så mange setter pris på og vil komme til Ryfylke på grunn av Preikestolen.

— 155.000 er veldig mange, og det er et høyt besøkstall i forhold til andre naturattraksjoner vi kan sammenligne oss med, sier hun.

Samtidig understreker hun at så mange besøkende stiller en del krav til systemet rundt, og at noen små begrensninger nok må til, som foreksempel forbud mot engangsgrill, som er innført.

— Det er ikke mye å kreve for at alle skal kunne dele på en så fantastisk topp.

- Vær forsiktige om høsten

Sundbø sier at alle som er friske, og kan løfte beina i en viss høyde, kan greie å gå til toppen.

— Barn ned til fire-fem år kan gå i følge med voksne og forstandige mennesker. Vi er mest opptatt av at folk ikke utsetter seg selv for fare. Nå som det går mot høst ,er det viktig å ikke gå i mørket, eller når det er fare for snø og is, sier hun.

2538 personer mellom 16 og 85 år besvarte undersøkelsen Respons Analyse og Bixit gjennomførte.

I forkant av undersøkelsen, ble 25 tur- og turistforeninger i Norge (fem fra hver landsdel) spurt om hvilken tur i deres landsdel de ville anbefale nordmenn å oppleve. Hver landsdel hadde fem tur-kandidater.

I Nord-Norge ville flest til Torghatten, mens Sunnmørsalpene stakk av med seieren i Midt-Norge. Galdhøpiggen var den mest populære turen på Østlandet, mens padleturen i den gamle vikingleia mellom Risør og Kragerø vant på Sørlandet.

Preikestolen er av verdens ledende turistguide Lonely Planet kåret til verdens beste utkikkspunkt. Foto: Anders Minge

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

  2. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  3. Lange køer på Mariero

  4. Stavanger er foreløpig hektet av i jakten på CO₂

  5. Region­direktør i Mat­tilsynet går fra jobben: – En krevende tid

  6. Elek­trikere i disse lokale bedriftene kan streike fra onsdag

  1. Ryfylke