Bør turister betale for Preikestol-turen? Det vil ikke statsråd Iselin Nybø si noe om

Regjeringen sa nei til turistskatt. Så overtok Venstre, som gjerne vil la kommuner innføre dette. Ansvarlig statsråd, Iselin Nybø (V), er tyst om hva hun nå vil gjøre.

Publisert: Publisert:

Regjeringen har så langt sagt nei til å la kommuner innføre turistskatt ved populære reiselivsdestinasjoner som Preikestolen. Foto: Tor Inge Jøssang

 • Geir Søndeland
  Journalist

Oppturen i reiselivsnæringen har ført til at det tidvis blir trangt på populære steder som Kjerag, Preikestolen og cruisedestinasjoner i norske fjorder.

Dette skaper verdier og arbeidsplasser, men påvirker natur og lokalbefolkning.

Les også

Nå kan det være flertall for turistskatt

Her er statsminister Erna Solberg (H) avbildet på tur til Preikestolen i juli i fjor. Foto: Fredrik Refvem

Nei-argumenter

Ifølge Innovasjon Norges undersøkelser opplevde over halvparten av turistene som var på Vestlandet og i Oslo i fjor sommer, overturisme, mens 65 prosent av innbyggerne i «pressområder» som blant andre Bergen, Stavanger, Lofoten og Aurland, ønsker turistskatt.

Les også

Hotell-oppsving for Stavanger-hotellene

Likevel har regjeringen lagt seg på denne linjen:

 • Innføring av en spesifikk turistskatt er ikke hensiktsmessig for å håndtere overturisme og finansiering av fellesgoder. Lokale utfordringer knyttet til disse utfordringene bør løses lokalt – og da ikke med turistskatt.
 • Norge har et høyt kostnadsnivå, og en turistskatt vil kunne svekke reiselivsnæringens konkurranseevne.
 • Det er heller ikke gratis å administrere ordningen.

Iselin Nybø (t.v.) overtok fredag ansvaret for næringspolitikken fra Torbjørn Røe Isaksen. Han har sagt nei til turistskatt på vegne av Erna Solbergs regjering. Venstre er for å la kommunene innføre det om de ønsker det. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Les også

Preikestolen vurderer løypeavgift

Les også

– Nei til løypeavgift på Preikestolen

Slik argumenterte daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han i Stortinget 28. november avfeide turistskatt på vegne av regjeringen. Dette har han også gjentatt flere ganger.

Ole Tom Guse (f.v.), Magne Jakob Bjørheim, Arne Alsvik og Stian Nag fra Norsk Folkehjelp avbildet i 2016 langs stien til Preikestolen. Til tross for uvær og regn trosset mange advarsler mot å besøke turistmagneten Preikestolen. Foto: Tor Inge Jøssang

Venstres ja til turistskatt

Iselin Nybø og Venstre gikk i 2017 til valg på å legge til rette for at kommuner som ønsker det, kan innføre turistskatt.

Turistskatt er ikke nevnt i regjeringsplattformen, og Nybø vil ikke svare på om hun nå skal føre Venstres primære politikk eller videreføre Røe Isaksens linje.

Politisk rådgiver Britt Giske Andersen (V) for Nybø viser til at et forslag om turistskatt nå er under utarbeidelse på Stortinget.

«Statsråden avventer innholdet i dette før hun tar stilling til saken», skriver Andersen i en sms.

SV har bedt regjeringen utrede turistskatt. Næringskomiteen skal si sin mening innen 24. mars før et stortingsvedtak 16. april.

I forbindelse med en høring på Stortinget om saken denne uken slapp Virke Reiseliv en undersøkelse om at bare to av ti nordmenn er negative til turistskatt – så lenge pengene går til å ivareta eller utvikle destinasjonen de reiser til.

Virke mener et besøksbidrag kan bidra til å utvikle norske reisemål på en bærekraftig måte – og kunne brukes til å spre og styre turisttrafikken.

Les også

Verdens mest populære reisemål innfører turistskatt. I norske pressområder vil lokalbefolkningen ha det samme.

Komitéleder Geir Pollestad (Sp) varsler at han vil utfordre Nybø på om hun har egne meninger eller om hun er en blåkopi av Høyre.

Han tror statsrådens holdning kan få betydning. Selv er han usikker på hvor flertallet vil lande.

– Hvor i Rogaland vil det være smart med turistskatt?

– Det må den enkelte kommune selv vurdere behovet for, sier Pollestad.

– Hvordan kan dette innrettes?

– Det kan variere. Det trenger ikke være et visst beløp på overnatting. Det kan også være et fast beløp eksempelvis for å kjøre buss til parkering for turer til Preikestolen. Det kan også være i forbindelse med ulike transporter knyttet til cruisetrafikk, sier han.

– Hva er hovedpoenget med turistskatt?

– Finansiering av fellesgoder. Noen vil nok bruke turistskatt rett og slett fordi de ønsker færre turister, men når noen kommuner opplever et stort og betydelig press, kan turistskatt benyttes for å finansiere infrastrukturen og andre forhold knyttet til reisemålet. Samtidig merket jeg meg under høringen at Norge, sett under ett, ikke har overturisme, for om lag halvparten av norske hotellsenger faktisk står tomme. Det er plass til flere, sier Pollestad.

Selv ønsker han kutt i reiselivsmomsen og å åpne for turistskatt – for å flytte inntekter fra stat til kommune.

Publisert:

Les også

 1. Undersøkelse: Et flertall er positive til turistskatt

 1. Iselin Nybø
 2. Reiseliv
 3. Geir Pollestad
 4. Cruisetrafikk
 5. Torbjørn Røe Isaksen