Leon (snart 2) ble forlatt i barnehagen

Da faren skulle hente sønnen i Auglend barnehage, var gutten mutters alene på avdelingen. Senvakten var i en annen etasje fordi hun trodde at alle barna hadde blitt hentet.

Publisert: Publisert:

Sandra Pedersen er sjokkert over at sønnen Leon ble overlatt til seg selv i en hel etasje i Auglend barnehage. Heldigvis gikk det bra, men foreldrene til Leon har mistet tilliten til de barnehageansatte. Foto: Jarle Aasland

 • Andreas Veggeland
  Journalist

Klokken 16.10, 20 minutter før stengetid, kom faren for å hente snart to år gamle Leon i Auglend barnehage tirsdag i forrige uke. Avdelingen gutten går på, ligger i andre etasje, men når faren kommer inn, finner han ingen folk. Heller ikke på fellesområdet ute er det noen å se.

Etter en stund kommer det en voksen fra en annen etasje. Hun jobber ikke på avdelingen, men er oppom for å rydde og gjøre klart til neste dag. Så hører de noen lyder; Leon sitter alene i en krok og tutler med en leke han er glad i. Det viser seg at Leon er overlatt til seg selv i en hel etasje. Senvakten har gått ut med søppelet og deretter til en annen del av bygningen i den tro at alle barna i avdelingen har blitt hentet av foreldrene.

– Uakseptabelt

– Det er jo helt forferdelig. Her leverer vi fra oss barnet vårt, det mest dyrebare vi har, til noen du tror du kan stole på, og så skjer dette. Det er uansvarlig og helt uakseptabelt, sier mor Sandra Pedersen til Aftenbladet.

Hun forteller at hun helt har mistet tilliten til personalet i Auglend barnehage.

– Jeg forstår at alle kan gjøre feil, men å ikke ha kontroll på hvor mange barn som er på avdelingen, og å forlate et barn alene på den måten – slike tabber kan man faktisk ikke gjøre, sier Pedersen. Leon, som fyller to år i oktober, er en aktiv gutt, og kommer seg fint rundt omkring. I etasjen hvor han var alene, er det blant annet et kjøkken.

– Tenk om han hadde gått inn der og funnet noe skarpt han kunne skåret seg på. Eller hvis det hadde begynt å brenne og personalet ikke visste at han var inne i barnehagen, sier Pedersen.

Sandra Pedersen tør foreløpig ikke å levere sønnen Leon i barnehagen. Trolig blir hun likevel nødt til det på sikt, siden det er lange ventelister på andre barnehager i nærheten. Foto: Jarle Aasland

Har beklaget

I etterkant av episoden har hun hatt dialog med både barnehagestyrer, pedagogisk leder, den involverte seinvakten og barnehagesjefen i Stavanger. Alle har beklaget det som skjedde, men Pedersen sier det er vanskelig for henne og samboeren å få tilliten til barnehagen igjen. Inntil videre er hun hjemme med sønnen. Hun har forsøkt å sjekke om det er andre barnehager i nærheten som har plass, men det er lange ventelister.

– Akkurat nå har jeg ikke hjerte til å levere barnet mitt til Auglend barnehage, men hvilket valg har en egentlig? spør Pedersen.

Virksomhetsleder Bente Sjøthun sier at Auglend barnehage har gode rutiner for å ha kontroll på hvilke barn som er i barnehagen. Barna krysses av på lister når de kommer, og hver halvtime skal det registreres at en har kontroll på hvor barna befinner seg. Ved henting strykes barnet fra listen.

Etter hendelsen har Sjøthun hatt en gjennomgang med hele personalet for å finne ut hva som gikk galt. I Leons avdeling er det fire ansatte som jobber. Ettersom åpningstiden er på 9 timer og de ansatte har 7,5 timers arbeidsdag, er det noe rullering av personalet. Denne tirsdagen gikk mellomvakten hjem klokken 16.05 etter en statussamtale med senvakten som skulle være alene frem til barnehagens stengetid klokken 16.30.

– Dessverre har det oppstått en personlig svikt av en ansatt som ikke har fulgt rutinene, sier Bente Sjøthun.

Trodde avdelingen var tom

Senvakten gikk nemlig ut med søppelet og deretter videre til en annen del av barnehagen, i en annen etasje enn der Leon befant seg. Hun trodde at alle barna på avdelingen hadde blitt hentet.

– Heldigvis har det ikke skjedd noe vondt med barnet, men vi er selvfølgelig veldig, veldig lei for at dette skjedde, og vi har beklaget det sterkt overfor foreldrene, sier Sjøthun, og legger til at hun har forståelse for at de er opprørte.

Barnehagestyreren forsikrer om at de ikke har opplevd lignende episoder i barnehagen tidligere. Etter hendelsen har hun hatt individuelle samtaler med alle de ansatte og viktigheten av å følge rutinene har blitt presisert. Barnehagen har endret litt på de ulike avdelingenes plassering på uteområdene for å få bedre oversikt og en har blitt enig om at senvaktene fra de forskjellige avdelingene skal ha klare avtaler og oversikt seg imellom angående hvor mange barn som er igjen i barnehagen. Senvaktene gjennomgår sine sjekklister for fremmøte i sin sone sammen og kvalitetssikrer status for hvert barn.

– Det er trygt og godt å ha barna sine i Auglend barnehage, og jeg stoler på de ansatte. Vi har gode rutiner og en dyktig personalgruppe, forsikrer Bente Sjøthun.

Nøyaktig hvor lenge Leon var alene i barnehagen, er vanskelig å anslå. Trolig er snakk om mellom 5 og 10 minutter. Foto: Jarle Aasland

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 3. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 4. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Barnehage
 2. Barn
 3. Stavanger
 4. Stavanger kommune
 5. Aanderaa