Torsdag forsvant denne 10.000 år gamle formasjonen

Den enorme flyttblokken har ligget på Leidland på Eigerøy siden istiden, og skal være et symbol for det nye boligfeltet i Leidlandshagen. Torsdag falt blokken ned, men utbyggeren lover at steinen skal reises opp igjen.

Slik så steinen ut i 10.000 år. Nå er steinen sprengt bort.
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Steinen på Leidland vakte først engasjement i 2015, etter at utbyggeren Hellvik Hus lovet å bevare den historiske flyttesteinen som ligger ved det pågående boligprosjektet i Leidlandshagen. Faktisk er steinen så spesiell at Hellvik Hus har valgt den som selveste symbolet på det nye boligfeltet i Leidlandshagen.

Les også

Bare en stein?

Torsdag falt steinen ned fra steinhyllen den har ligget på i 10.000 år, under sprengningsarbeid i forbindelse med feltutbyggingen. Kaj Waldeland i Hellvik Hus er mannen som i 2015 lovet at steinen skulle «fredes» fra bygningsarbeidet.

Waldeland lover ovenfor Aftenbladet at steinen skal på plass igjen.

– Steinen falt ned, men den er like hel. Vi skal heise den opp igjen slik at den får stå i sin opprinnelige formasjon, sier Waldeland.

Han forteller også at de vil vurdere å bolte steinen fast, slik at et slikt uhell ikke gjentar seg. Waldeland forteller at han er på ferie, men vil se på løsninger for å gjenopprette formasjonen når han er tilbake neste uke.

På toppen av steinrøysen sto flytteblokken i 10.000 år.

T. Holand Maskin er entreprenøren på utbyggingen. Daglig leder Kristen Holand forteller til Aftenbladet at steinen falt ned på grunn av rystelser.

– Heldigvis var det ikke folk i området da steinen falt ned, sier Holand. Holand har fått beskjed fra Hellvik Hus at steinen skal opp igjen.

– Det må beregnes og fundamenteres før montering, med tanke på sikkerheten.

Det er ikke første gang en populær steinformasjon i Egersund faller ned og heises opp igjen. Det vakte stor oppsikt når den populære Trollpikken ble utsatt for hærverk og senere reist opp igjen. Trollpikken er av samme bergart som Leidlandssteinen, anortositt, som det finnes mye av i Egersund-traktene.

Les også

 1. Trollpikken kan bli fredet

 2. Astronaut gjorde det samme i Egersund og på månen

Publisert:
 1. Egersund
 2. Trollpikken
 3. Natur
 4. Naturvern

Mest lest akkurat nå

 1. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid

 2. Hun fortsetter som styreleder i Norsk Olje og Gass

 3. Web-kameraet på Hanafjellet er på plass: Se utsikten over Sandnes i vinterdrakt

 4. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 5. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 6. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener