Tre prosjekter fra Rogaland er nominert til Norsk Lyspris

Tre prosjekter fra Rogaland kan vinne Norsk Lyspris, en hedersutmerkelse for lysdesign og belysningsprodukter i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur.

Kaizersplassen på Bryne er ett av prosjektene som er nominert til Lysprisen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

19 prosjekter fra hele landet er nominert av juryen til å vinne utmerkelsen, og tre av dem er prosjekter fra Rogaland: Kaizersplassen på Bryne, Ålgård torg og Sola Airport Arena.

Hvem som vinner, blir klart på Lyskulturs arrangement «Lysets Dag» 20. november.

Prisene er delt inn i fem kategorier, «Beste utendørsprosjekt», «Beste innendørsprosjekt», «Beste produkt eller tekniske løsning», «Norsk lyspris - UNG» og «Åpen klasse».

En av vinnerne kan også bli nominert til Nordisk Lyspris, som arrangeres av lysorganisasjoner i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island.

– Norsk lysdesign holder et høyt internasjonalt nivå, og det er både god geografiske spredningen og bredde i årets prosjekter. Den teknologiske utviklingen i bransjen, sammen med økt bevissthet i samfunnet om viktigheten av godt og riktig lys, gjør prisen stadig viktigere og mer aktuell, sier juryleder Barbara Matusiak. Hun er professor og arkitekt ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU.

Kaizers-hyllest er nominert

Kaizersplassen på Bryne er ett av prosjektene som er nominert til prisen. I søknaden skriver prosjekteierne at bandet Kaizers Orchestra skal hedres, og at målet er å skape både tydelige og subtile koblinger til Kaizers, Brynes stolthet.

Les også

Arkitektur- tidsskrift fikk følelsen av å være i en pågående invasjon fra verdensrommet på Bryne

Les også

– Du verden for et visvas om Brynes identitet i en rundkjøring

I tillegg skal den gi en brukeropplevelse i offentlig rom med utstrakt bruk av lysstyring og interaktivitet.

– Plassen er en eneste stor hyllest til rockebandet Kaizers Orchestra som er fra Bryne. Plassen blir teatralsk behandlet med lys integrert i sittekanter, og graffiti på veggen har fått presis effektbelysning, står det videre.

Også Ålgård torg har søkt, og blitt nominert av juryen. I sin søknad skriver Ålgård torg at «Ålgård torg har blitt transformert fra et nedlagt industriområde til en attraktiv møteplass. Ålgård torg tilbyr nå opplevelser og aktiviteter for alle aldersgrupper både dag og kveld».

Opptatt av bærekraft

Videre skriver de at prosjektet har et helhetlig bærekraftig tanke som har trukket naturen inn i bybildet og samtidig økt områdets robusthet mot klimaendringer. Prosjektet har hatt medvirkningsprosesser fra barn og ungdom, næringsliv og eldreråd.

Ålgård Torg søkte om nominasjon til Årets Lyspris, og ble nominert som finalist mot 18 andre prosjekter. De skriver at den gamle lokstallen til høyre lå som en ruin, men er bygget opp på nytt og blitt lokale for en gourmetrestaurant.

Høy kvalitet i arkitektur, kunst, lysforhold, materialvalg, farger og uterom spiller sammen. Den gamle lokstallen lå som en ruin, men er nå bygget opp på nytt og transformert til gourmetrestaurant.

Les også

Nå har Ålgård et prisbelønnet sentrum

Kontorbygg på Sola blant de nominerte

Også Sola Airport Arena er nominert. Bygningen sto ferdig i september 2018, og fungerer som kontorlokale for 150 personer.

Denne kontorbygningen på Sola kan vinne Lyspris.

I søknaden skriver de at de har brukeropplevelse i fokus, og alt lys skal være styrt av sensorikk.

– Arealene er delt inn i tydelige soner og områder der hvert enkelt område har sin funksjonalitet, og det er muligheter for å endre parametre fleksibelt ut fra bruksmønster og brukerpåvirkning, skriver prosjekteierne i søknaden.

De skriver videre at servicepersonell, ved bruk av VR-teknologi, kan bevege seg rundt i bygget og inspisere de tekniske installasjonene.

Publisert: