500 dyr venter på et nytt hjem

Dyrevernorganisasjonene Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren, Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland og Lucas Organisasjonen har nå nesten 500 hjemløse dyr i omløp fordelt på fosterhjem og i sine senter. Flere trenger hjelp, men organisasjonene har ikke plass.

– På grunn av høye temperaturer tidlig i vår, har de hjemløse dyrene fått kull tidligere, særlig katter. Og i påsketidene skulle folk på ferie. Da er de plutselig allergisk mot kjæledyret sitt. Dyrleger ringer inn og forteller at de får inn friske dyr til avliving, som de lurer på om vi kan ta hånd om, forteller Elise Sjøthun Halvorsen i Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren.
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Tilstandene er verre i år enn tidligere. Jeg syns nesten det blir klisjé å si «det er verre enn noensinne» år etter år, men det er slik det er, sier Elise Sjøthun Halvorsen, leder for Dyrebeskyttelsen Norges avdeling på Nord-Jæren.

For de frivillige i dyrevernsorganisasjoner betyr ikke sommerårstiden bare sol, is og bading i sjøen. For dem kjennetegner årstiden som høysesong for dyredumping og hjemløse dyr som blir født ute. Bare de første 15 dagene i juli har Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren alene fått melding om 47 dyr, men de har bare hatt plass til 19 av dem.

En stor del av de hjemløse dyrene både her i regionen, og i Norge ellers, er katter.

– Leverer friske dyr til avliving

Fra 1. januar til 15. juli er det meldt inn 243 dyr som trenger hjelp fra Dyrebeskyttelsens lokale avdeling på Nord-Jæren. I tillegg har de fått inn melding om fire kolonier med ukjent antall dyr. Av disse er det fortsatt 155 dyr organisasjonen ikke har mulighet til å hjelpe.

Les også

Rekordtall: Mer enn 8048 hjemløse kjæledyr i fjor

Akkurat nå har de 187 dyr inne, fordelt på fosterhjem og på deres senter hvor dyrene får hjelp mens de venter på fosterhjem.

– Vi begynte å merke at sommeren nærmet seg allerede i mars. På grunn av høye temperaturer tidlig i vår, har de hjemløse dyrene fått kull tidligere, særlig katter. Alle hunnkatter som ikke er kastrerte blir drektige. De er ofte ikke ID-merket, og da er det umulig for oss å spore opp en eier, sier Halvorsen.

Dyrene de hjelper inn er ofte enten dumpet av sin tidligere eier, har gått seg bort selv, eller er født ute av en bortkommen mor.

Dyrene som Dyrebeskyttelsen hjelper inn er som regel enten dumpet av sin tidligere eier, har gått seg bort selv, eller er født ute av en bortkommen mor. Mange av dem er syke eller skadde.

– Og i påsketidene skulle folk på ferie. Da er de plutselig allergisk mot kjæledyret sitt. Det samme gjelder sommerferien. Dyrleger ringer inn og forteller at de får inn friske dyr til avliving, som de lurer på om vi kan ta hånd om, forteller hun.

Dumpet kanin i hagen til lederen

For to uker siden opplevde Halvorsen selv å miste en fosterhjemskatt som hun hadde knyttet nære bånd med. På samme tid fikk hun telefon om at dyrlegen hadde fått inn en frisk, en drektig kattemor og kattungen hennes til avlivning fordi eieren ikke lenger hadde tid til kjæledyr.

– Det viser jo kontrastene. Her sitter vi igjen helt knust over tapet, mens andre synes en ferie er viktigere. Det er hjerteskjærende, sier Halvorsen.

Som leder for en av Nord-Jærens største dyrevernorganisasjoner har Halvorsen også opplevd at folk er så desperat etter å bli kvitt kjæledyrene at de leverer dyr hjem til henne.

– Jeg og samboeren min opplevde at noen hadde tatt seg inn i hagen vår og dumpet kaninen sin i kaningården. Vi bor ganske avsidesliggende til, så her har jo noen sjekket opp hvor jeg bor for å levere kjæledyret de ikke ville ha lenger, forteller Halvorsen.

Sprengt kapasitet

I Rogaland har vi fire organisasjoner som drives av frivillige for å hjelpe hjemløse, skadde og syke dyr. En av dem er Hjelp Katten, som hjelper hjemløse katter i Stavanger og omegn. Dyrebeskyttelsen Nord-Jæren er lokalavdelingen til den nasjonale organisasjonen Dyrebeskyttelsen Norge. De har nå 187 dyr som får hjelp, og 155 dyr på venteliste, som de enda ikke har hatt kapasitet til å hjelpe.

Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland driver Dyrenes Hus på Hinna, hvor de nå har inne 151 dyr som får hjelp. Lucas Organisasjonen har 91 katter på senteret sitt og 31 katter i fosterhjem. Senteret er helt fullt, og de har flere på venteliste.

Les også

Har hunden din stukket av? ID-hundene hjelper deg å lete

Styret i Lucas organisasjonen forteller at de har fått ekstremt mange henvendelser om tamme katter som tydelig har hatt en eier, denne våren og sommeren. Senteret deres på Klepp er i dag helt fullt, og de har flere katter på venteliste.

Publisert:
 1. Dyr
 2. Dyrebeskyttelsen
 3. Katt
 4. Frivillige
 5. Dyrevern

Mest lest akkurat nå

 1. 46-åring omkom i klemulykke på Moi - navnet er frigitt

 2. Dette er de nye omikron-tiltakene

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Studio A: Mener bråket i Kristiansund kan være bra for Viking

 5. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle

 6. Vikings keeper dagen der­på: – Det så ikke bra ut. Jeg burde holdt meg på beina