Nye Sandnes er vedtatt av Stortinget, siste ord ikke sagt i Forsand

Selv om Stortinget har vedtatt Nye Sandnes, utelukker ikke det nye flertallet i Forsand kommunestyret at det blir omkamp. Saken tas opp i kommunestyret kommende uke.

Paul Løland, stående, vil ha avklart om det kommer til å gå en Høgsfjord-ferje når Ryfast åpnes.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Paul Løland (uavhengig) og Roar Larsen (Ap) stemte for å behandle sak om utsettelse av Nye Sandnes på tirsdag. Men ordføreren, rådmannen og mindretallet hindret at saken kom opp til avstemming.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag kveld vedtok Stortinget at kommunene Sandnes og Forsand skal slås sammen fra 1. januar 2020 med stort flertall 141–28. Flertallet bestod av Høyre, Frp, Venstre og Ap. De som stemte mot var Sp, KrF, SV og Miljøpartiet de Grønne. To utsettelsesforslag fikk bare mindretallets stemmer.

Her er dagens dekning av debatten i Stortinget.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) er lettet og glad.

– Det har vært en lang, lang, lang prosess og mye harde ord, en lang kamp fra både ene og andre siden. Nå har Stortinget sagt sitt med solid flertall. Nå er jeg veldig glad. Det er en spesiell følese, det har vært et råkjør. Vi skal nå legge denne saken bak oss, og se framover, for å bygge en ny, solid, god kommune sammen med Sandnes. Nå håper jeg - og satser på - at alle setter seg oppi samme båten og drar i lag. Vi er kommet til «the point of no return». Det skal bli godt for innbyggerne i Forsand å få fred og ro. Dette har vært opprivende. Folk er veldig, veldig lei av denne debatten. Nå er det godt å være ferdig, sier Dagestad.

Men det spørs om det nye flertallet i Forsand er enig. Ap og Sp på Stortinget har varslet reverseringer etter høstens valg, hvis det kommer lokale ønsker om det. Ole Tom Guse i Forsand KrF er derfor klar til å fortsette kampen. I Forsand er det nå politisk flertall (Ap, KrF, Sp og den uavhengige representanten Paul Løland) for å utsette sammenslåing med Sandnes til det er avklart om en privatdrevet Høgsfjord-ferje vil knytte de to kommunene sammen.

Maktarroganse

– Vi må først og fremst få et nytt vedtak i Forsand kommunestyre, og da vil det være naturlig med en interpellasjon til møtet neste uke (onsdag 14. juni). Så får det vedtaket ligge til det eventuelt kommer tydeligere avklaring om ferja i høst. Dersom ferja ikke er sikret og det er en ny regjering, bør kommunestyret be Stortinget om å reversere vedtaket. Jeg hadde tenkt å gi opp kampen etter stortingsvedtaket i dag, men ordfører sin maktarroganse i kommunestyret på tirsdag gjør at kamplysten nok ikke forsvinner ennå, uttaler Guse.

Han sikter til at et flertallsvedtak om å utsette sammenslåing, ble forhindret av ordfører Bjarte S. Dagestad (H) og mindretallet på en feilaktig måte, ifølge Fylkesmannen i Rogaland, som har varslet lovlighetskontroll. Statsviter Svein Erik Tuastad har kalt framgangsmåten maktmisbruk av ordføreren.

Ferje?

Paul Løland (uavhengig) slapp en bombe sist uke da han foretok en snuoperasjon og ba om utsettelse av Nye Sandnes, fordi det er usikkert om ferja. Han er ikke overrasket over stortingsvedtaket.

– Ikke uventet at det endte sånn. Her er det tydelig at det ikke er fornuften som har vært avgjørende for vedtaket. Veien videre får vi se på fortløpende. Det som er viktig nå er at fylket kommer med en avklaring på konsesjonsspørsmålet litt kjapt. Blir det ferje eller blir det ikke ferje?, kommenterer Paul Løland, som er jokeren i Forsand-politikken.

– Med andre ord: Hvis ferja kommer på plass, så er også Sandnes-Forsand endelig i mål?

– Det vil jeg ikke svare på nå. Jeg har bedt om en avklaring rundt ferje og tunnel. Min spådom er at fylket sier nei til ferje og realiserer tunnelen Espedal-Frafjord. Det er det de har gitt signaler og vedtak på, svarer Løland.

Gir oss ikke ennå

Arbeiderpartiets Roar Larsen varsler videre kamp.

– Vi har jobbet det vi har kunnet mot Nye Sandnes og gir oss ikke ennå. Jeg er veldig skuffet over eget parti. Det var ventet ut fra signalene som er kommet underveis i prosessen. Først var ankepunktet frivillighet, og nå når det ikke er flertall for frivillighet, begynte de å argumentere med tidsaspektet. Arbeiderpartiet har et program som sier at kommunereformen skal føre til framtidsrettede kommuner. Sandnes Ap har styrt Ap på Stortinget, ikke fornuften. Dette vedtaket taper både Forsand og Ryfylke på - og Arbeiderpartiet til høstens valg. Med dette vedtaket bakker Ap inn i framtiden, sier Roar Larsen.

Partifelle Silje Wiik:

– Vi visste resultatet, så det var ikke overraskende. Det er likevel skuffende at Ap ikke kunne gå for en utsettelse. Det hadde vært et signal på at de mener noe med sine valgløfter om å reversere i forhold til kommunereformen. Som politiker i Forsand er det ikke annet å gjøre enn å forsette å gjøre jobben vår. Å gjøre det beste ut av det. Nå forventer jeg at stat og fylke ordner opp i usikkerheten omkring ferja, og fører en politikk som gjør at vi ikke må gjennom Ryfast for å komme til kommunesenteret vårt. Det blir jo spennende å se om de klarer å følge opp dette på Stortinget og føre en helhetlig politikk for Forsand, kommenterer Wiik.

Snakke med Pollestad

Varaordfører Tore Hans Mikkelson vil legge en strategi sammen med Forsand-politikere og sentrale politikere i Senterpartiet.

– Jeg tror vi må sette oss ned i lokallaget i Forsand og snakke med Geir Pollestad og andre sentrale folk i Senterpartiet, og diskutere hvordan vi skal ta dette videre. Dette er også et spørsmål om valgkampen til høsten. Nå har Sp og Ap varslet at de vil reversere, men jeg tror det er lurt å diskutere dette nøye før vi avgjør hva som blir den videre gangen i det. Høgsfjord-ferja er helt i det blå, sier Mikkelson.

Uten ferje, vil forsandbuen måtte kjøre gjennom Ryfast for å komme til kommunesenteret på Sandnes. Bomprisen er ikke endelig fastlagt. Stortingsproposisjonen for Ryfast opererer med følgende takster (2012-prisnivå):

 • I Ryfylketunnelen: 230 kroner for lette køyretøy og 690 kroner for tunge køyretøy.
 • I Hundvågtunnelen: 30 kroner for lette køyretøy og 90 kroner for tunge køyretøy.

«Det er føresett at takstane blir justerte i samsvar med prisutviklinga, og det er lagt til grunn at takst- og rabattsystemet blir i tråd med gjeldande retningslinjer. Ved forskotsbetaling er det mogleg å oppnå rabattar på 30 – 50 pst. Kundar med Autopassavtale i andre bompengeselskap får 10 pst. rabatt», ifølge Ryfast-proposisjonen.

Siste ord?

Ordfører Bjarte Dagestad reagerer slik på fra signalene fra det nye flertallet, at siste ord ikke er sagt.

– Da tenker jeg det er veldig trist. Det er en tapt kamp, uansett hvilken regjering det blir etter høsten. Det viste også avstemmingen i dag. Så lange prosesser avslutter man ikke halvannen uke før. Uavhengig av episoden på kommunestyret tirsdag, så var det klart at kommunalkomiteens innstilling lå til grunn. Det var for seint uansett. Det er uheldig hvis vi ikke ferdig med denne debatten, det er fånyttes å gå videre med debatten. Jeg håper at dette kan ristes av når vi får svaret fra Fylkesmannen. Så får vi gå videre, sier Dagestad.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Svein Erik Tuastad
 4. Ole Tom Guse
 5. Statsforvalteren i Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 2. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 3. Familiebedrifta sel delar av livsverket til Nortura

 4. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å be­holde frem­for å er­statte

 5. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten

 6. Stavanger ut­vider hente­tidene for hur­tig­tester