Jakter skjeletter i Hafrsfjord med ubåt

Ble Norge samlet til ett rike i Hafrsfjord i 872? Med ubåt skal historikerne avdekke om norgeshistorien må skrives på nytt.

Jan Roger Moxnes i Subsea 7, Leik Woie, Målfrid Snørteland i Jærmuseet, Torgrim Titlestad ved Saga Heritage, Sigbjørn Daasvatn i Subsea 7 og Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset skal finne Norges fødselsdag under havbunnen i Hafrsfjord allerede til høsten.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
Målfrid Snørteland i Jærmuseet, Torgrim Titlestad ved UiS bidrar til et nytt krafttak for å finne Norges vugge begravet i Hafrsfjord.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Skjeletter. Hodeskaller og beinrester etter Harald Hårfagres menn. Eller skipene deres, og våpen de brukte.

Oljeingeniør på nye dyp

Se for deg Slaget i Hafrsfjord for 1200 år siden: Hundre skip på hver sin side og mange hundre menn i strid. Mange døde i kampen og sank til bunns i Hafrsfjord. Ligger restene der ennå?

Les mer om slaget:

Nytt lys over slaget i Hafrsfjord?
Fra Hafrsfjordspelet i Møllebukta i Stavanger i 2006.

Oljeingeniøren Sigbjørn Daasvatn har lenge hatt en drøm om å finne det ut. Nå er drømmen nærmere enn noen gang. I høst setter han ut den fjernstyrte ubåten (ROV) i Hafrsfjord, på leting etter restene fra Norges bursdagsselskap.

Kan vi endelig få svar på om Slaget i Hafrsfjord virkelig skjedde? Og ikke minst, når Norge ble samlet til ett rike?

Oljeserviseselskapet Subsea 7 låner ut utstyr og kompetanse til å fjernstyre og avlese data fra den fjernstyrte ubåten.

Norges fødselsdag

– Vi skal dokumentere Norges fødselsdag, sier historiker og partner i prosjektet, Torgrim Titlestad. Han håper nye funn kan feie all tvil til side om at Slaget i Hafrsfjord skjedde i 872.

Sammen med Daasvatn og hans kolleger er også arbeidsgiveren deres Subsea 7 på banen og bidrar med utstyr. Bak prosjektet står også Jærmuseet, historiker Torgrim Titlestad, Sola kommune og Samlerhuset.

Hi-tech utstyr

Med det nyeste innen undervannsteknologi, ultralyd og magnetometer skal ingeniørene samle inn data som kan bearbeides og gi viktig informasjon om hva som befinner seg under havbunnen.

Remote operating vehichle (ROV) skal brukes i jakten på Norges bursdagsselskap.

– Dette er det beste eksempelet jeg kjenner på at oljebransjen kan konvertere sin kompetanse, sier Titlestad begeistret.

Han anslår at rester etter skip, våpen, trevirke, skjeletter og ballaststein kan finnes under mudderet om lag 3 meter ned i havbunnen. Han bygger antakelsen på det oppsiktsvekkende funnet av det tyske bombeflyet «Heinkel», som ble funnet på bunnen av Hafrsfjord i 2012. Vraket var i oppsiktsvekkende god stand og ble funnet 1,5 meter under mudderet.

Titlestad tror bunnforholdene i Hafrsfjord kan ha bidratt til at rester etter Slaget i Hafrsfjord også er bevart i mudderet.

«Funn i Hafrsfjord» har ett mål: å gjøre funn som arkeologene kan undersøke videre.

– Da kommer også de offentlige pengene, tror initiativtakerne.

De har jobbet lenge for å få på beina et nytt forskningsprosjekt. Budsjettet er på 6 millioner kroner, der 3 av millionene er dugnadsinnsats. De mangler fortsatt 2 millioner kroner, men investor og mynthandler Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset er blant entusiastene som gjerne vil bidra.

– Jeg er sikker på at dere vil finne noe.

Nytt museum på Sola Sjø

Så seint som i vår vedtok Sola kommune å bevare området Sola Sjø og det gamle flymuseet til museums- og rekreasjonsformål.

Jærmuseet jobber allerede med å samle den sjømilitære historien i regionen på Sola Sjø. Museumsdirektør Målfrid Snørteland gleder seg til å vise fram den historiske røde tråden fra Hafrsfjord til Jåttå. Når museene samler seg på det gamle militære området ved Sømmevågen, ved flyplassen på Sola, skal både historien om Hafrsfjord, flyhistorisk museum og krigshistorisk museum nå bredere ut til et større publikum.

Også kultursjef i Sola kommune, Morten Hansen, gleder seg over at Sola kan ta Hafrsfjord tilbake etter at «Sverd i fjell» i Møllebukta har vært eneste synlige markering av slaget de siste 34 åra.

– Det var ingen kommunegrenser her i 872, så det er ikke viktig. Men vi har 7000 år med historie som vi skal vise bedre fram, inkludert Slaget i Hafrsfjord, sier Hansen.

Publisert:
 1. Jærmuseet
 2. Hafrsfjord
 3. Sola kommune
 4. Subsea 7
 5. Harald Hårfagre

Mest lest akkurat nå

 1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

 2. Unge menn uten førerkort krasjet inn i gjerde på Jåttå

 3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

 4. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

 5. Staten kan ikke betale for alt

 6. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg