Jærdagen byr i år på komle på rød løper

Jærens største festdager lar seg ikke stoppe selv om de i år arrangeres på et anleggsområde: Byggeplass Bryne.

Dette skal bli Kaizersplassen. Derfor må Brent Lerøy og Katrine Haugland lede folk på rød løper fram til komlemiddagen inne i Mølla..
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har jo holdt på siden 1913, sier lederen i Jærdagskomiteen, Christian Stabel.

Fredag morgen åpnet Jærdagen. Fram til søndag ventes rundt 60.000 besøkende. Noen vil ikke en gang merke et av tidenes største byutviklingsprosjekt.

– Fordi vi har hatt god dialog med kommunen, slik at de områdene vi trenger, er tilgjengelig, forklarer Stabel.

Dessuten vil bodene skjule de mange gravemaskinene som hadde pause fredag, men som fortsetter arbeidet over helgen.

Dette gjøres nå

Hele det sentrale området utenfor Bryne mølle er gravd opp og avstengt for å bli den nye Kaizersplassen, et spektakulært torg i ånda etter byens eget rockeband.

– Men her vil vi også i år servere minst 1000 porsjoner med komle, håper kokken Bernt Lerøy og matansvarlig Katrine Haugland.

Løsningen ble gjerder og rød løper rett gjennom anleggsområdet - til komler som tilbys både med drikke fra høye stettglass med bobler og surmelk.

Veien mellom Mølla/M44 og Storgata er også gravd opp for å bli en fotgjengerprioritert vei med park. I år må bodene stå på grus. Det gjelder også for de politiske partiene som har blinket ut Jærdagen til valgkamp.

Byens grønne lunge, Mølledammen, er et 300 meter langt anlegg helt opp til torget. Skal utstyres med nye bruer, lekeplasser, nye gangveier og fundamenter som gjør at Jærdagsscenen neste år kan stå ute i selve dammen.

I tillegg er anlegget etter Kverneland Bil revet for å gi nye lokaler for blant annet XXL og Ekstra leker.

95 utstillere

Jærdagen har likevel bare mistet halve Reevegen. Det internasjonale matmarkedet er på plass, i år fra en ny leverandør og ikke lenger samlet på ett sted, etter eget ønske.

– I år er det 95 utstillere til sammen, kanskje ti flere enn det pleier å være, men det er mulig fordi vi har så velvillige gårdeiere, rapporterer standansvarlig Kenneth Lia, mens han prøver å få inn nye utstillere som er ute i siste liten. Selv gata utenfor brannruinen etter den gamle klokkebutikken er tatt i bruk.

Men tivoliet er flyttet - til grusbanen bak ungdomsskolen, og ligger bare 25 lenger borte fra sentrum enn før. Men det betyr at tivoliet har fått mer plass og er større enn noen gang.

Vanessa Tjelta (t.v.), Leah Emilie Dalgetty og Lilly Tjelta prøver nytt hår.

10 års kontrakt på dugnad

Storgata er ellers som vanlig yrende av liv.

– Det er godt å være tidlig ute, sier Sigrid Pedersen fra Kvitsøy og Kjellaug Bøe fra Pollestad. Noen unge jenter morer seg med å prøve parykker.

Sigrid Pedersen( t.v.) og Kjellaug Bøe er kommet fra henholdsvis Kvitsøy og Pollestad for årets Jærdag på Bryne der de begge vokste opp.

Mens Kurt Borgund, teknisk ansvarlig, dukker opp med trucken og et smil både her og der.

– Jeg gjør dette fordi det er så gildt å se at andre koser seg, smiler 31-åringen. Han er til daglig med i vaktmestertjenesten til kommunen og han i 14 år tatt fri for å jobbe dugnad for Jærdagshelgen. I år fikk han permisjon fordi kommunen mente han gjorde så god jobb for fellesskapet. Og i Jærdagen har han like godt skrevet under på en ti års kontrakt på dugnad, så slapp de å spørre hver gang.

Kurt Borgund har fått ti års kontrakt på at han kan få jobbe dugnad for Jærdagen.

Mer enn byfest

Hele byen er i bruk. På Storstova blir det «High school musical» og i turområdet Sandtangen arrangerer Unge spor aktivitetsdag for hele familien og Garborgsenteret byr på utstillingen Småsporven med aktiviteter.

Festivaler og konserter i flengDette skal hun selge på årets JærdagEidsvåg og Berhoft til JærnåttåGabrielle til JærnåttåHer girer de opp våren på Jæren

Publisert:
 1. M44
 2. Bryne
 3. Storstova
 4. Dugnad

Mest lest akkurat nå

 1. – Imponerende at de klarte å ha aktiviteter som passet både treåringer og tenåringer

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 4. Ryfylke har fått sin første vingård

 5. Fylkesordføreren: – Staten har en stor pengesekk

 6. Halve livet sto Jærens egen diva på scenen, så kom hun knapt ut av sengen