Skal kjøre til Preikestolen, ender i Fossmork på feil side av fjorden

Google har sendt hundrevis av Preikestol-turister på bomtur langs en smal, svingete blindvei.

– Ikke alle kjører feil. Noen kjører til Fossmork for å se Preikestolen fra en annen vinkel, forteller Reidar Thu. Den berømte fjellknatten ligger midt i sirkelen over hodet hans. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Gå inn på Google Maps og søk etter veibeskrivelsen til Preikestolen. Da vil søkemotor-giganten vise vei til Fossmork, ei lita grend i enden av en svært smal og svingete vei. Veien er fryktelig dårlig, for å si det forsiktig.

– Det begynte for tre år siden, og var artig til å begynne med, forteller Helge Fossmark fra Stavanger.

Fylkesutvalget sier nei til bommer til Preikestolen

Han eier et lite småbruk i Fossmork, og det er dit Google dirigerer turister som vil kjøre til Preikestolen. Problemet er at bygda ligger på feil side av Lysefjorden. Selv om denne veistubben nok er det nærmeste man kan kjøre den berømte fjellknatten, så er det likevel 30 kilometer fra stedet hvor stien starter.

Helge Fossmark har satt opp skilt som forteller turistene at de er på feil vei. Foto: Pål Christensen

Veien til Fossmork er usedvanlig smal og svingete. Foto: Pål Christensen

I begynnelsen var det eksotisk. Helge Fossmark guidet turistene til et utsiktspunkt ved småbruket, hvor de kunne se turmålet. Men så ble det mange som kom. Minibussene kjørte nærmest i kø. Nå er det ikke en eneste dag i sommersesongen uten at det kommer uanmeldte gjester.

– Vi har sendt hundrevis av turister tilbake med den kjipe beskjeden at de er på feil side av fjorden. I sommersesongen kan det fort komme 10-15 biler hver dag, forteller Helge Fossmark.

Låner kikkerten

Hyttenabo Gunnar Bøe fra Fogn opplever det samme.

– Når vi er på hytta kommer det 2, 3, 4, 5, 6 turister innom. Hver dag. De sier de skal til Preikestolen og forstår ingenting. Google Maps leder dem over Lysefjordbrua og inn til Fossmork. Veien hit er ganske smal og de blir ganske engstelige når vi forteller at de må snu og kjøre tilbake. De får låne kikkerten og se alle som er oppe på Preikestolen. Det er ganske kjekt. Vi får snakke med kinesere og japanere, og det var en amerikaner som ville kjøpe hytta. Han syntes stedet var så fantastisk, forteller Bø.

De fastboende får også uventet besøk. Marta og Reidar Thu synes det er koselig.

Turisttrafikken plager ikke Reidar Thu, som er lokalpolitiker i Forsand. Foto: Pål Christensen

Det siste strekket til Fossmark er nå skiltet blindvei. Fra Skrøylå/Leite er det fin utsikt til Preikestolen. Foto: Pål Christensen

Dette er ikke Preikestolen! Foto: Pål Christensen

– Kineserne kommer helt inn på kjøkkenet. Det plager ikke oss. Ikke alle kjører bomtur. En del kjører hit for å se Preikestolen fra denne vinkelen. Noen kommer til og med hit for å se Kjeragbolten. Det er helt utrolig, sier Thu.

Nå er det satt opp flere skilt. Rett før Fossmork er det satt opp blindvei-skilt. Et annet skilt leder til en parkeringsplass på Leite (Skrøyla), hvor det er bedre utsikt til turistmagneten. Derfor tror Reidar Thu at det blir mindre trafikk i tunet i sommer. Helge Fossmark har satt opp et informasjonsskilt med smilefjes, slik at mange snur før de kommer helt inn på tunet.

– For vår del er det bare hyggelig med gjester, men jeg tenker på alle som får en omvei på disse smale veiene, sier han.

Bedre skilting

Både Bøe, Fossmark og Thu har kontaktet Forsand kommune og etterlyst bedre skilting. Problemet kan kanskje løses med et skilt ved Lysefjordbrua. Eller at noen tar kontakt med Google og andre store GPS-produsenter.

To ganger har Øyvind Storm i Forsand kommune tatt skilting opp med Statens vegvesen. Den som var skiltansvarlig har nå sluttet. Storm bor selv i Vika, langs veien til Fossmark.

– Jeg måtte ta meg av et kinesisk ektepar, de var så fortapte. Jeg tok dem med i båt inn under Preikestolen. De er 70 år og bor i USA. Vi holder fortsatt kontakt via e-post, forteller Storm.

Overingeniør Roy Jarle Johansen har overtatt som skiltansvarlig i Statens vegvesen. Han kjenner ikke til problematikken i Forsand, men vil undersøke hva som er gjort med saken.

– Jeg synes vi bør få til noe som viser folk rette veien, når det er en såpass besøkt plass. Det er ikke alltid skilt løser problemet. Noen stoler mer på Google, sier Johansen.

Reidar Thu får kinesere inn på kjøkkenet. Foto: Pål Christensen

Reidar og Marta Thu er vant med at turister svinger inn på tunet. Foto: Pål Christensen

Eidavatnet ligger langs veien til Fossmork Foto: Pål Christensen

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad vil snakke med de fastboende og vurdere om kommunen kan gjøre mer.

Utsikt fra Preikestolen til «feil» side av Lysefjorden, hvor mange turister ender.

Deep Purple, noen av de virkelige pionerene innen hardrock, har muligens også vært i Fossmork, men Linda M. Ødegård Frøland skylder ikke på Google.

– Dette var for 10 år siden. Deep Purple spilte på Classic Rock Festival i Sandnes og hadde noen timer ledig. Da fant vi ut at vi skulle vise dem Preikestolen nedenfra. Jeg hadde blitt forklart veien, svingte av etter brua og kjørte på en humpete vei til det ikke var mer igjen. Vi så ikke Preikestolen, men det var grønt der, noen sauer og et fossefall. Typisk norsk, sa jeg, og de var kjempeimponerte over fjord, fjell og norsk natur, forteller hun.

Kjerag og kraft skaper liv og røre i LysebotnPreikestolen fjellstue har leid ut isbrodder for rundt 100.000
Publisert:
 1. Preikestolen
 2. Forsand
 3. Forsand kommune
 4. Statens vegvesen
 5. Google

Mest lest akkurat nå

 1. Mann omkom i arbeidsulykke

 2. «Garderobekulturen» er fortsatt et problem hos gutta

 3. Kjørte i 195 km/t – må være uten lappen i fire år

 4. Stavanger-barnehager kan gi gebyr når foreldre henter for seint. Nå vil kommunen rydde opp

 5. Her blir det berømte naustet fjernet - dette er planen nå

 6. Hun erstattet det gamle skuret med oransjeri: – Den beste investeringen vi har gjort