Mann, du er etterlyst

Sandnes ligger milelangt bak det nasjonale målet om 20 prosent mannlige ansatte i norske barnehager. Det vil Venstre gjøre noe med.

Publisert: Publisert:

Både Sandnes og Stavanger har få menn i barnehagene. Foto: Fredrik Refvem

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I Sandnes er kun 6,1 prosent av de ansatte i barnehagene menn, ifølge 2016-tall fra Kommunal Rapport. Og trenden er fallende. I 2015 var nemlig 7,5 prosent av de ansatte menn.

– Utviklingen går i feil retning og det må vi gjøre noe med. Skal vi kunne gjøre noe med kjønnsbalansen, må vi sette inn konkrete tiltak, mener Kjell Haavard Thrane Høie, bystyrerepresentant for Venstre.

Han har levert en interpellasjon til mandagens bystyre der han ber rådmannen legge frem en egen sak som handler om hvordan Sandnes skal få bedre kjønnsbalanse i barnehagene.

Trenger ulike rollemodeller

– Barna trenger også mannlige rollemodeller. Det er viktig at de ansatte skaper et størst mulig mangfold i aktiviteter, kunnskap og kompetanse. Vi er alle forskjellige og trenger derfor å bli møtt som menneske på så mange måter som mulig, mener Thrane Høie.

Kjell Haavard Thrane Høie (V). Foto: Venstre

Helt siden 1997 har det vært et nasjonalt mål om at 20 prosent av de som arbeider i barnehagen skal være menn. Men det er ikke bare Sandnes som er langt unna målet.

I mars skrev Aftenbladet om Stavanger-barnehagene som sliter med den samme utfordringen. SSB-tall viser at 7,3 prosent av de ansatte i Stavanger-barnehagene var menn i 2015.

Ingen mannlige søkere

I Sørbø barnehage i Sandnes er fem av 39 ansatte menn.

– Vi vil veldig gjerne har flere fordi de bidrar til et mangfold både blant personale og for barna, men det er en stor utfordring, sier styrer Anne Brit Haukland.

Hun ser sjelden menn på søkerlisten når hun lyser ut nye stillinger.

– Vi har utlyste pedagogstillinger for øyeblikket, men jeg tror ikke vi har en eneste mannlig søker. Det handler nok dessverre fortsatt om statusen til yrket, tror hun.

Les også:

Les også

Frp imot å øke andelen menn i Stavangers barnehager

Les også

Likestillingssenteret: En plikt å få flere menn inn i barnehagene

I Sandvedhaugen barnehage er sju av til sammen cirka 70 ansatte menn.

– Vi hadde noen gode år med en god del mannlig ansatte, men så kom det en del nedskjæringer som gjorde at flere av dem forsvant videre i andre yrker, forteller Atle Helland Strøm, administrativ konsulent i Sandvedhaugen barnehage.

Bedre lønn

Han tror lønn og gamle fordommer er et hinder for å få flere menn til å velge barnehagefeltet.

– Noen tror kanskje fortsatt det er kvinnens jobb å oppdra barn. Noe som er veldig synd i 2017. Bedre lønn hadde nok hjulpet på rekruttering. Det er feil at dette er et lavtlønnsyrke med tanke på den viktige jobben som gjøres i en barnehage, mener Strøm.

Han forteller at to av de mannlig ansatte nå utdanner seg til barnehagelærere.

– Menn som tester ut jobb i barnehage vil se at vi har veldig varierte og fine dager. Liker du å være mye ute, så passer du perfekt i denne jobben, oppfordrer han.

Se til UiS

66 av 567 barnehagelærerstudentene ved Universitetet i Stavanger er i dag menn. Thrane Høie tror en vei til målet er et tettere samarbeid mellom kommunen og UiS.

– Den beste og enkleste måten å rekruttere flere mannlige pedagoger på, er ved å ha mannlige pedagoger i barnehagen. Gode rollemodeller bærer frukter, mener han.

Aftenbladet mener:

Les også

Mer trøst fra trygge menn

– Dette dreier seg altså ikke om kvotering, men om kvalitet i barnehagene våre. Det dreier som om at flest mulig av barna våre skal oppleve å bli sett og inkludert av positive rollemodeller, og at større variasjonsbredde og større mangfold blant de ansatte øker mulighetene for dette.

2016-tall fra Kommunal Rapport viser at 17 prosent av de barnehageansatte i Tromsø var menn.

– Vi ber om å få en sak om dette slik at Sandnes kan gå i dialog med andre kommuner som har fått dette til. Tromsø er et eksempel på en kommune på størrelse med Sandnes, som virkelig har fått dette til, eksemplifiserer han.

Les mer:

Publisert:

Les også

 1. – På høy tid med flere menn i barnehagene

 2. Strid om parkeringsvakter ved barnehage

Mest lest akkurat nå

 1. Fastleger bekymret for ny korona-testordning: – Kan gå utover pasientsikkerheten

 2. Auglendstunnelen åpner lørdag

 3. Bilfører stoppet i Ryfast – for å sove

 4. Myndighetene fraråder unødvendig reise til utlandet. Men hva med unødvendig reise i Norge?

 5. Trapper opp leteaksjonen ved Månafossen

 6. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands

 1. Sandnes
 2. Rekruttering