TV-aksjonen trenger flere bøssebærere

ROGALAND: Aldri før har det vært enklere å overføre penger uten å være i direkte kontakt med et annet menneske. Katrin Waage mener likevel at bøssebærerne ikke er gått av moten.

Pengene til årets TV-aksjon går til Unicef og deres arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– TV-aksjonen handler ikke bare om å samle inn penger til et godt formål. Den handler også om å vedlikeholde dugnadsånden, at folk samles, går ut sammen og gjør det til en søndagstur for fellesskapet, sier Katrin Waage, fylkesaksjonsleder for årets TV-aksjon.

TV-aksjonen, som blir sendt på NRK søndag kveld, er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning. I år går pengene til Unicefs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

Ett av fem barn i krigs- og konfliktområder står i dag uten skolegang. TV-aksjonen 2017 skal gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Trenger flere frivillige

– Selv om de fleste kjenner til Unicef, er ikke dette en rik organisasjon. Unicef er avhengig av støtten fra befolkningen, sier Waage, som også leder TV-aksjonen i Rogaland for åtte år siden. I år kom hun inn i organisasjonen så sent som 1. august.

– Jeg kom rett inn på oppløpssiden. Heldigvis er det en takknemlig jobb. Folk er alltid positive når det gjelder TV-aksjonen og jeg tror vi alle lengte etter å gjøre noe for det som er større enn oss selv, sier hun.

På landsbasis er det behov for 100.000 bøssebærere som skal banke på til sammen 2,3 millioner dører. Rundt 2600 av disse skal gå i Rogaland.

Mandag ettermiddag var det fortsatt behov for ytterlige 250 bøssebærere i Stavanger og 500 i fylket vårt. Du registrerer deg ved å ringe 02025 eller fylle ut et skjema på blimed.no. De som ønsker å gå i Stavanger, må velge Stavanger i stedet for Rogaland først, og deretter bydel, påker Waage.

– I fjor var det flere som ville melde seg på som bøssebærer, men fikk melding om at det var fullt opp. Dette er ikke tilfellet i år. Ulikt fra Røde Kors, som var mottakerorganisasjonen i fjor, er ikke Unicef en medlemsorganisasjon. Dette har stor betydning for raskt man får fullt opp av bøssebærere, sier hun.

Satser også på Vipps

Det er naturlig nok også mulig å støtte årets aksjon gjennom betalingsappen Vipps.

Søndag meldte TV 2 Nyhetene at innsamlingsaksjoner via Vipps har tatt fullstendig av. Salgsutvikler Even Wetten i Vipps kunne fortelle at siden i fjor sommer, er det «vippset» over 130 millioner kroner til ideelle organisasjoner.

Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania og ekspert på forbrukeradferd, mener dette bare er starten.

– Dette kommer til å bli mye villere etter hvert som de oppdager at dette mediet er helt fortreffelig når det gjelder innsamling til humanitære organisasjoner og private, sier han til TV 2.

Les også

LES OGSÅ: Noen vil aller helst koble av. Digitale etternølere får det stadig tøffere

Ved å bruke smarttelefonen, er du aldri mer enn et tastetrykk unna en betalingsterminal.

– Derfor kommer impulsfaktoren mye sterkere inn i bildet, slik at pengene sitter atskillig løsere hos folk i dag enn da du måtte ut på gata for å finne ei bøsse å stikke seddelen ned i, sier Blindheim.

Katrin Waage i TV-aksjonen Rogaland forteller at de setter pris på alle bidrag.

– Det viktigste er at folk kan gi, uansett om de har kontanter eller ikke. Spesielt kjekt er det at Rogaland alltid har ligger i toppen når det gjelder giverglede, selv i tøffe tider, sier Waage.

Dagen etter fjorårets TV-aksjon, som gikk til Røde Kors, var det talt opp 220.643.000 kroner nasjonalt. Dett var en økning på 37 millioner kroner fra 2015, da pengene gikk til Regnskogfondet.

Flere arrangementer

Dette skjer til inntekt for TV-aksjonen i Stavanger utenom søndagens bøssebærer-aksjon:

Kulinarisk restefest

Hva: Avtroppende Gladmat-sjef, Karl Erik Pallesen fra Fisketorget og Tom Ur Kjørsvik fra Hanekam står i spissen for dette arrangementet, som tar kampen mot matsvinnet. Les mer her.

Hvor: Hanekam i Øvre Holmegate (Fargegata).

Når: Tirsdag kl. 16.00.

Næringslivets ringedugnad

Hva: Politikere, næringslivsledere og rogalendinger samles til ringedugnad for TV-aksjonen. Ole Christoffer Ertvaag er konferansier, i tillegg blir det innslag med Abelone, Dimonds og VIVA vil fremføre ”Hartbeat” på norsk (TV-aksjonssangen).

Hvor: Stavanger konserthus.

Når: Onsdag kl. 12–16.

«Hjerteslag» med kulturskolen

Hva: «Hjerteslag» er en forestilling med elever fra Stavanger kulturskole. Kevin Lunde er konferansier, Olga & Olaug opptrer. Aladin Dreams og andre lærere fra kulturskolen deltar også.

Hvor: Kuppelhallen, Stavanger konserthus.

Når: Fredag kl. 18.30.

Les også

LES OGSÅ: TV-aksjonen neste år går til Kirkens Bymisjon

Publisert: