Munnbind anbefales på fulle busser og tog i Oslo og i Indre Østfold

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold bruker munnbind på kollektivreiser når det er fullt og umulig å holde én meters avstand.

Rådet om bruk av munnbind på tog eller buss gjelder ikke i Rogaland foreløpig. Foto: Jarle Aasland

 • NTB
Publisert: Publisert:

Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet (t.h) og helseminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo fredag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Helsedirektør Bjørn Guldvog la fram forslagene fra helsemyndighetene under fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Overlege Bjørn Gunnar Iversen i Folkehelseinstituttet forklarer hvorfor de nå vurderer det som faglig riktig å deler av landet som opplever oppblomstring av koronasmitte å bruke munnbind i visse situasjoner. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er 162 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Anbefalingen, som ble lagt fram på regjeringens pressekonferanse fredag, gjelder i to uker fra mandag 17. august.

Helseminister Bent Høie (H) understreker likevel at dette ikke erstatter regelen om en meters avstand.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meters avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, sier han.

Anbefaler ikke munnbind for barn

Bruk av munnbind er en solidaritetshandling, ifølge Høie.

– Mange tror man bruker munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, men man beskytter først og fremst andre mot smitte hvis man har viruset uten å vite det. Det kommer kampanjer som informerer om riktig bruk, sier han.

Barn som går på barnetrinnet (1.–7. klasse), og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Åpner for flere grupper på 200

Høie bekreftet på pressekonferansen at regjeringen ikke planlegger at staten skal dele ut gratis munnbind. Det har blitt møtt med kritikk fra deler av opposisjonen.

I tillegg ble det klart at flere grupper på 200 kan delta etter hverandre på arrangementer.

– Disse endringene gjør det lettere å spre gjester utover en lengre periode, slik at reglene blir enklere å praktisere for arrangement som strekker seg over flere timer eller dager, opplyser næringsminister Iselin Nybø (V).

Dermed vil for eksempel 600 personer kunne delta på samme arrangement, såframt de deles inn i tre kohorter som ikke er til stede samtidig.

Tror ikke på nasjonal oppblussing

Folkehelseinstituttet (FHI) la også fram sin rapport om smittesituasjonen fredag. Den viser at R-tallet nå ligger rundt 1, men at det er synkende.

– Smitteutviklingen tyder ikke på en nasjonal oppblussing, bekrefter Vold, som også påpeker at sommerens lokale utbrudd ser ut til å ha kommet under kontroll.

Helsedirektør Bjørn Guldvog bekreftet på pressekonferansen at direktoratet ønsker å samarbeide med FHI for å forenkle koronainformasjonen fra myndighetene.

– Vi må forenkle og tydeliggjøre råd, forskrifter og retningslinjer og anbefalinger slik at de er enklere å etterleve. Vi forstår at det kan være komplisert, sier Guldvog.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Sverige kommer til å innføre innreiseforbud fra Norge om kort tid, melder TT Nyhetsbyrån.

 2. Ber alle som har vært i berørte områder på Østlandet teste seg

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 4. Stortinget stenger ned neste uke

 5. 12 koronapasienter innlagt på SUS - fem trenger respirator

 6. Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

 1. Korona-viruset
 2. Munnbind
 3. Koronaviruset
 4. Indre Østfold
 5. Oslo