Snøen renner vekk i høyfjellet

Torfinn Haugen droppet stillongs da han dro på jobb som løypekjører i går. Til nå i år er det 6,2 grader varmere på Sinnes enn en normal januar måned.

Publisert: Publisert:

Torfinn Haugen og Åge Haugen deler på å kjøre opp løyper i Sirdal. Men det er ikke nok snø til å kjøre spor i alle løypene. Foto: Fredrik Refvem

 • Kjell Arne Knutsen
  Journalist

– Det er helt klart uvanlig varmt, og det er ikke ofte at vi ser så store avvik over hele landet. Hvis dette fortsetter, blir det slått mange månedsrekorder, sier Ketil Tunheim, forsker i Meteorologisk institutt.

 • Våland har til nå i januar hatt 5,5 grader. Normaltemperaturen er 1,4 grader. Dette er et avvik på 4,1 grader.
 • Sinnes har til nå i januar hatt 0,8 grader. Normaltemperaturen er −5,4 grader. Dette er et avvik på 6,2 grader.
Les også

For lite snø også i Sauda: – Nå er det novembervær

– Én grad varmere

– Vi har fått mildere vintre, men denne vinteren er spesiell mild. Jeg husker selv at det hendte det var snø hjemme i Sandnes da jeg vokste opp, sier Tunheim i Meteorologisk institutt.

Han forteller at Rogaland har hatt én grads oppvarming siden 1970. Ser man hele 1900-tallet under ett har vi hatt rundt en halv grads oppvarming.

– Dette er en kombinasjon av naturlige variasjoner og klimaendringer. Alle enkelthendelsene er mer enn naturlige variasjoner. Når jeg setter det inn i et mønster, ser jeg at det handler om klimaendringer. Prognosene fremover er ulike alt etter hvor store utslippene blir. Fortsetter vi som nå, kan vi forvente en grad til stinging innen 2040.

– Skremmer dette deg?

– Nei, det skremmer meg ikke mer enn jeg allerede er skremt, for jeg ser hvordan ting utvikler seg.

– Kan vi fortsatt håpe på snø i gatene igjen?

– Ja, det kan fortsatt skje, det blir bare litt sjeldnere.

Fire pluss

Torfinn Haugen lot stillongsen bli liggende hjemme da han dro ut på løypekjøring i Sirdal i går morges. Den pleier han normalt å ha på seg i januar.

– Gradestokken viste 4 plussgrader. Da trenger jeg ikke stillongs, sier han.

Både han og nevøen Åge Haugen, som driver Haugen camping, er enige om at været ikke er som normalt for tiden.

– Det er mildværet som er mest unormalt. Vi har hatt perioder med lite snø tidligere år også, men da har det gjerne vært kulde, sier Åge Haugen.

Kjører på snøen fra jul

Det har ikke vært mange frostnetter i Sirdal denne vinteren. Det var litt forrige helg. Da kom det også litt snø. Denne er nå borte, tilbake ligger «grunnsålen». Det er snøen som kom før jul.

Joda, de kjører løyper. I går ble det kjørt opp 12 kilometer med spor i Hønedalen.

– Det er nok snø til å kjøre spor i mange av de faste løypene. Sporene er helt hvite, og ingen steiner stikker opp.

Problemet er at det tiner snø i løpet av dagen og danner seg vann i løypene. Enkelte steder er det bekker som går over sine bredder.

Åge Haugen driver campingplassen på Haugen. Verken han eller onkelen husker sist det var så mild januar, men begge understreker at de ikke husker så godt hver sesong.

– 2015 husker jeg veldig godt. Da var det enorme snømengder. Campingvognene på Haugen lå flere meter under snø, sier Åge Haugen.

Torfinn Haugen har sjekket litt i bøkene sine, og så at det var mildt også i januar 1990. Det er 30 år siden.

– Det kommer snø i februar, det er jeg helt sikker på. Husk at med to grader lavere temperatur så vil de være helt hvit her, sier Torfinn Haugen.

Her pleier det ikke være mulig å kjøre med bil i januar. Men lite snø gjør at Sira-Kvina lett kan holde veien åpen til Kvinen kraftverk. Mindor Håland og andre skigåere må holde seg til siden. Foto: Fredrik Refvem

Må passe seg for bilene

Mindor Håland fra Varhaug renner ned anleggsveien som går til Kvinen kraftverk ved Hegrefoss. Normalt er denne veien helt dekket av snø på denne tiden av året. Sira-Kvina kraftselskap pleier å brøyte veien fram til jul, for så å bruke snøscooter når mannskap skal inn til kraftanlegget. Men slik er det ikke i år. Veien blir fortsatt brøytet og det er mulig å kjøre helt inn til bommen.

Mindor Håland finner nok snø til å trene til Sesilåmi. I går fikk han gått tre mil. Foto: Fredrik Refvem

Mindor Håland er pensjonist og trener til Sesilåmi. Egentlig hadde 71-åringen sluttet å delta på det 52 kilometer lange skirennet fra Brokke til Sinnes.

– Jeg har gått Sesilåmi 30 ganger og tenkte at det fikk være nok. Men så ville barnebarna at jeg skulle bli med også i år og nå er jeg på trening. Det er nok snø til å gå på ski, konstaterer Mindor Håland.

Han husker da deltakerne på Sesilåmi måtte kjøres i busser de siste kilometerne til mål på grunn av snømangel.

– Men det er lenge siden, kanskje 20 år siden. Jeg håper vi slipper det i år, sier han.

Per Bulling tror fortsatt det kan komme snø i Sirdal. Foto: Fredrik Refvem

Enkel brøyting

Per Bulling borrer i veikanten. En brøytestikke er blitt kjørt ned og skal erstattes.

– Klart det blir behov for brøytestikker denne vinteren også. Snøen kommer.

– Hvor vanlig er dette været?

– Dette er ganske unormalt, sier Bulling.

– Men det var jo lite snø i fjor også?

– Jo da, men det er mye mindre i år, sier han.

Han har jobbet i Sirdal kommune siden 1993. På vintertid består arbeidsdagen i å brøyte veier og driver annet veivedlikehold.

– Vi begynte å brøyte før jul, fortsatte noe på nyåret og litt forrige helg. Det har vært litt kjøring hele tiden, men snøen forsvinner fort, sier Per Bulling.

Publisert:

Les også

 1. Vårblomstene er allerede på vei

 2. – Nå er det novembervær

 1. Sinnes
 2. Vær
 3. Snø
 4. Meteorologisk institutt