Familie var på vei hjem fra ferie da brannen startet i bilen deres

Brannen i parkeringshuset ved flyplassen startet da en familie skulle hente bilen sin etter å ha vært på ferie.

Politiet bekrefter nå at brannen startet i en dieselbil.
 • Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
 • Jone Østebø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Familien hadde vært på ferie og skulle kjøre hjem etter å ha landet med flyet på Stavanger lufthavn, Sola. Bilen, en Opel Zafira, 2005-modell, sto parkert i første etasje i parkeringshuset.

– Da eier skulle starte bilen, kom det først røyk fra motoren, og etter hvert kom det flammer. Så fikk han hjelp av noen i nærheten til å ringe til brannvesenet, sier Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon til Aftenbladet. Det er denne seksjonen som har ansvaret for etterforskningen av brannen.

– Avhørt eier og flere vitner

Vorland kan ikke si noe om hvor mange personer som var i bilen da den begynte å brenne, men bekrefter at det var en familie som kom fra ferie. Etter det Aftenbladet vet, skal det ha vært flere barn i bilen da den begynte å brenne.

– Vi har avhørt eier og flere vitner som så brannen i starten, sier Vorland.

Politiet sendt ut følgende pressemelding onsdag formiddag:

«Vi har avhørt eier av den eldre dieselbilen, hvor brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn, Sola, startet i går ettermiddag. Vi har også avhørt flere vitner som så brannen i startfasen. Vi har også hentet inn en del videoer, og dette arbeidet vil vi også fortsette med. Forholdene rundt bilbrannen er temmelig oversiktlig, men nå må vi finne ut hvorfor brannen startet.»

Vil ta tid

Det vil ta tid før kriminalteknisk kan gå inn på brannåstedet.

– Dette er på grunn av skadene brannen har påført parkeringshuset, og at det dermed fremdeles er utrygt å gå inn. Det vil derfor også gå noe tid før den branntekniske rapporten kommer, og dermed vil det ta tid for å finne ut hva som er brannårsaken, sier Vorland.

Folk som har fått bilene sine skadet bes ta kontakt med sitt forsikringsselskap og referere til straffesaksnummer 15012846.»

Festet innlegg
Viktig info fra Avinor til reisende på flyplassen på Sola
08. januar 2020 kl 12:21av Eivind Aarre
DEL

Avinor har nå sendt ut denne meldingen med informasjon til reisende ved flyplassen:

Parkeringshuset i Stavanger lufthavn vil inntil videre være stengt på grunn av brannen, og med dette vil P1 og P3 (korttidsparkeringene) rundt parkeringshuset heller ikke være tilgjengelig.

P7 og P8 er åpnet for normal bruk. Det er også ryddet et større parkeringsområde ved tårnet (P10), og shuttlebuss er satt opp.

Personer med mobilitetsutfordringer bes bruke P7. "Kiss and fly" kan også benyttes, dette er nå satt opp midlertidig ved Scandic-hotellet. Taxi og buss kan benyttes som normalt.

- Utrygt å gå inn

Politiet melder følgende:

På grunn av skadene brannen har påført parkeringshuset, er det fremdeles utrygt å gå inn. Det vil derfor også gå noe tid før den branntekniske rapporten kommer, og dermed vil det ta tid for å finne ut hva som er brannårsaken. 

Folk som har fått bilene sine skadet bes ta kontakt med sitt forsikringsselskap og referere til straffesaksnummer 15012846. 

- Det er altså uavklart når det er mulig å finne ut hvilke biler som er skadet og ikke lenger er kjørbare. Det er heller ikke avklart hvordan og når det er mulig å begynne arbeidet med å ta ut de bilene som ikke er skadet. Det vil sannsynligvis ta litt tid før vi vet mer om dette og bileiere kan få informasjon, og vi avventer klarsignal fra politiet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Det vil så fort som mulig sendes kontaktinformasjon til de som har bilen sin i parkeringshuset slik at de kan henvende seg til Apcoa for å få mer informasjon om sin bil.

De reisende som har bilen sin parkert i p-huset kan også finne mer informasjon på våre nettsider.

Til de som har parkert bilen sin på P7

Brannvesenet fraråder de som har parkert på P7 å ta i bruk bilen før de har avklart situasjonen med eget forsikringsselskap. 

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Eivind Aarre
  DEL

  Vi avslutter dette livestudioet om brannen. Følg med videre på Aftenbladet.no for siste nytt om brannen og etterspillet.

 • DEL

  Rent A Wreck har fremdeles noe ledige biler ....

  Vidar Wollum
 • av Eivind Aarre
  DEL

  Avinor vil evaluere hendelsen på Sola

  I forbindelse med storbrannen i p-huset på Stavanger lufthavn har Avinor igangsatt et evalueringsarbeid for å undersøke og evaluere hendelsen.

  - Brannen i p-huset på Sola er en svært alvorlig hendelse, men jeg ønsker å berømme innsatsen som ble utført i forbindelse med slukningsarbeidet. Passasjerer og andre berørte har også blitt godt ivaretatt. I likhet med mange andre er jeg overrasket over at brannen fikk et så stort omfang, men nå er det viktig å ta læring av situasjonen, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

  Avinor samarbeider med lokalt politi i Stavanger rundt deres etterforskning av brannen og hvordan den oppstod. I tillegg har Avinor satt i gang et arbeid for å undersøke og evaluere hendelsen, og lære av storbrannen.

  Evalueringen vil også innebære en full gjennomgang av bygningsmassen, både på Stavanger lufthavns p-områder, men også for øvrige p-hus ved andre lufthavner.

  - Vi bygger alltid i henhold til gjeldende forskrifter og strenge krav, og dette vil bli en del av evalueringen, avslutter Falk-Petersen.

  Så fort vil vet mer om resultatene av denne prosessen vil vi komme tilbake med mer informasjon, melder Avinor.

 • DEL

  Kan Aftenbladet prøve å få svar fra Apcoa om hva som skjer med bestillinger? Kommer ikke gjennom på deres kundeservice

  Peter

  Mange aspekter som skal dekkes inn etter en slik stor hendelse. Vi tar med innspillet. 

  av Eivind Aarre
 • DEL

  Det er vel et stort parkeringsanlegg på forus som står nesten tomt. Mulig dette kan være løsningen for avinordamen😀👍🏻

  else Eriksen
 • av Eivind Aarre
  DEL

  Sliter med å skaffe nok leiebiler

  Flere bilutleiefirma sliter med å skaffe nok leiebiler til flypassasjerer. Trøsten er at flere biler er på vei til Sola. LES MER HER

 • DEL

  Bilen min står der enda, må vell ikke betale parkering når bilen hentes ut? Håper dem sletter disse parkeringene på biler som er innestengt/ødelagt?

  Marcus Berven

  Dette blir nok opp til Apcoa/Avinor, men jeg skulle ikke tro det. 

  av Eivind Aarre
 • DEL

  Hva skjer med de som har bestilt parkering i neste uke og framover? Blir pengene automatisk refundert? Får en parkering ute da, eller må en basere seg på taxi?

  Peter

  Hei, det er nok Avinor som er riktig adressat for dette spørsmålet. Eller Apcoa, som drifter parkeringen. 

  av Eivind Aarre
 • av Eivind Aarre
  DEL

  If: - Ikke start bilen din dersom det er det minste tegn til sot

  Forsikringsselskap advarer mot farlig forurensning fra parkeringsbrannen på Sola: – Ikke start bilen og ikke vask den selv. LES MER HER

 • DEL

  Lurer på hva slags sikkerhetsvurdering ligger bak en design som innebærer en maks branneksponering på en halv time? Hva slags brann er det? En bil, to biler, tre biler etc? Hva er verste scenario for vurderingen? Hvordan er det med tilgangen for brannslukkings personnel? Hva er beregningen for nødvendigheten av tilgang til slukkingsmidler som vann, pulver, skum eller blandinger av disse?

  richard myrnes
 • DEL

  Hva er straffesaknr 15012846 som vi skal referere til?

  Marcus Berven
 • DEL

  VG melder at Scandic-hotellet må totalrenoveres etter massive sotskader - er det noe dere har fått bekreftet?https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/LABRGx/brannsjef-om-sola-brannen-livredde-for-parkeringshusene

  Lars H. L. Vedøy
 • DEL

  Bilen min er parkert «trygg» på p-huset. Kan dere undersøke litt hvordan 600-700 grader med brann kan påvirke biler som er på brannstedet men blir ikke direkte ødelagt dvs brent?Er bilen ok når den starter og kjører avgårde for egen motor? Jeg kan tenke meg at det kan muligens oppstå problemer med bilen om 2-3 mnd. Hva med lukten? Er dette en «skade» på bilen som er parkert der?

  Bartlomiej Momot
 • av Eivind Aarre
  DEL

  Politiet bekrefter: Brannen startet i en dieselbil

  I en pressemelding har politiet nettopp bekreftet at brannen har startet i en dieselbil. LES MER HER

 • DEL

  Skremmende brann, men flott at ingen mennesker ble skadet. Jeg er glad ikke brannen startet i en elbil, for da hadde det blitt ukomfortabelt å bo eller jobbe i blokk med parkeringskjeller. Merkelig at en eldre dieselbil skal kunne skape så mye skade. Tenk om en 10-15 år gammel Opel tok fyr i St. Olav Parkering eller under et annet boligkompleks. Håper Aftenbladet følger opp.

  Jarle Tronerud
 • DEL

  Hva med dronebilder fra innsiden av parkeringshuset?

  Gjest

  Det er det nok dessverre ikke mulighet til. 

  av Eivind Aarre
 • DEL

  Hva er en "eldre" dieselbil, eller bil . En fra 80 eller 80 tallet? Hva er en gammel bil?

  Lene Olsen

  Politiet opplyser nå at brannen startet i en Opel Zafira, 2005 modell. 

  av Eivind Aarre
 • DEL

  Uansett, brannfolkene har gjort en enorm innsats som klarte å stoppe denne brannen! Tenk om vinden hadde blåst motsatt vei.

  Svein Hodne
 • DEL

  En må få lov til å stille spørsmål med brannstrategi og sikkerhetsanalyse ved bygging av P-huset. En bilbrann er ikke helt uvalig. Hva er segresjons, - deteksjon- og slukke filosofien, og hva med brannbeskyttelse / hemming av bærende stål - og betongkonstruksjoner.Her er der mye å lære fra offshore- og industrien vil jeg tro.

  knut skjæveland
Publisert:
 1. Flyplassbrannen
 2. Brann
 3. Stavanger lufthavn, Sola
 4. Sør-Vest politidistrikt
 5. Mye lest