Nettmøte: Få svar på over 50 spørsmål om skatten

Skatteetaten svarte torsdag på lesernes spørsmål om skattemeldingen.

Sliter du i møte med skjemaene på altinn? Få svar på dine spørsmål torsdag 23. april.
 • Stella Marie Brevik
  Stella Marie Brevik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Skatteetaten har nå sendt skattemelding til 4,9 millioner personer.

Torsdag fra klokken 11 til 13 svarte fire ansatte fra Skatteetaten på lesernes spørsmål.

De fleste lønnstakere og pensjonister har fått en helt ny digital og enklere skattemelding, mens næringsdrivende og de som får skattemeldingen på papir har fått den i kjent format.

Skattemeldinga er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Det er derfor viktig å sjekke at opplysningene stemmer og om det er noe som mangler før leveringsfristen som er 30. april for lønnstakere og pensjonister.

Festet innlegg
Spørsmål innsendt etter 13.00 vil ikke bli besvart
23. april 2020 kl 12:55av Stella Marie Brevik
DEL

Gjengen i Skatteetaten jobber på spreng for å svare på alle spørsmålene dere har sendt inn. Takk for engasjementet! Dessverre vil spørsmål sendt inn etter klokken 13, ikke bli besvart. 

Nettmøte med Skatteetaten
 • av Skatteetaten
  DEL

  Nettmøte over

  Over 60 spørsmål kom inn til dagens nettmøte. Nå takker Skatteetaten for seg:

  Takk for oss! Hilsen Jørn, Inger Lise, Aleksander og Anne Elin

 • DEL

  Hei Kan man føre opp gjeld, selv om man ikke fører opp gjeldsrenter?

  Anne Cathrine Ervik

  Hei, ja, du kan føre opp gjeld selv om du ikke fører opp gjeldsrenter 

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • DEL

  Mangler verdi på noen aksjer jeg kjøpte i fjor , men får ikke svar fra selkapet på hvilken verdi jeg skal sette på , skal jeg bruke kinnkjøps kosten?

  Terje Løland

  Hei, anbefaler deg å ta kontakt med selskapet slik at de får gitt deg kost prisen på aksjene.

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • DEL

  Hei, Jeg har uføretrygd og hadde AAP i 2016, 2015, 2014 og 2013 kan jeg søke skattebegrensning, jeg ble innvelget skattebegrensning for 2017 og 2018, og søkte for 2019.

  Hina Adil

  Hei For å få skattebegrensning i inntektsåret 2019 er det et krav at du hadde rett på skattebegrensning i 2018 og du skriver at du ble innvilget dette for 2018.

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • av Stella Marie Brevik
  DEL

  Nettmøtet er nå stengt for nye spørsmål, men Skatteetaten svarer ennå på de tidligere innsendte spørsmålene deres. 

 • DEL

  Formue: Hvordan kan to samboere legge inn samme bil, hvis både bilens eie og lån står på den ene personen?

  Anne Beth Aadland Meling

  Hver enkelt bil føres bare inn på en person. 

  av Jørn Utklev Thoresen, Skatteetaten
 • DEL

  Sønnen hoppet av studiet og retunerte studielånet, og har nå ett halvt år fri på vår bekostning, til det nye studiet starter til høsten. Har ikke hatt tilleggsjobb. Ett firma har bedt han om å gjøre litt arbeid, størrelses orden 40 timer til 200 kroner. Det er jo langt under frikortet, men hvordan håndterer han dette i forhold til skatt ? har jo ikke eget firma og blir jo ikke ansatt. Hva anbefaler dere ?

  Moren

   Hei, sønnen deres må logge seg inn og sjekke skattekortet sitt, og gjøre de endringene han måtte ha spesielt ved den totale årsinntekten for 2020.

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • DEL

  Hvordan kan det stemme at restskatten blir større selv om det ikke er noe vesentlig endring i økonomien

  Lars

  Det er vanskelig å svare på dette uten mer informasjon. Du kan ringe oss på 80080000 er skrive til oss for å få svar. https://www.skatteetaten.no/kontakt/skriv/

  av Inger-Lise Caspers, Skatteetaten
 • DEL

  Har renovert et eldre hus fra 1860 som jeg leier ut. Type kostnader kan jeg trekke fra som utgifter?

  Jan Åge Olsvik

  Det skilles mellom påkostninger og vedlikehold. Kostnader med å få eiendommen i en bedre eller annen stand enn den tidligere har vært i, regnes som påkostning og kan ikke fradragsføres. Les gjerne mer her: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleie-av-annen-bolig-fritidseiendom-i-norge/fradrag/

  Kostnader du kan få fradrag for:

  • Kostnader til vedlikehold
  • Kommunale avgifter
  • Forsikringer
  • Eiendomsskatt
  • Festeavgift
  • Kostnader til strøm, oppvarming, renhold
  • Slit og elde av innbo (se forklaring nederst på siden) Tilsynskostnader (se forklaring nederst på siden) Eget vedlikeholdsarbeid på eiendommen (forutsatt at samme beløp er inntektsført) 
  av Noe Alexander Bagger, Skatteetaten
 • DEL

  Hei, Hvordan fører man vanlige skattepliktige inntekter og fradrag for utgifter / vedlikehold i forbindelse med utleie? Inntil nå har det vært et RF skjema der ulike poster for utgifter som kommunale avgifter, forsikring, strøm, Internett/TV/alarm har blitt ført. Dessuten poster for diverse større faktura og ellers post for diverse utgiftskvitteringer summert sammen. Skal dette føres inn i et nytt skjema som skal sendes inn? Og går det fortsatt an å lage følgeskriv med nærmere forklaringer?

  John Sigmund Bjerga

  Utleieskjemaet er borte, men nøyaktig de samme postene som i det tidligere skjemaet føres nå i skattemeldingen. Når du henter opp posten Utleie av fast eiendom, vil du i tur og orden få opp alle de skjermbildene som tilsvarer postene i det tidligere papairskjemaet

  av Jørn Utklev Thoresen, Skatteetaten
 • DEL

  På hjemmesiden deres står det at skatteoppgjøret vil være klart inntil 3 uker etter datoen som står oppe til høyre på skattemeldingen vil dere klare dette?

  kenneth erikstad

  I år får de fleste lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt i perioden mellom 2. april og 22. juni. Etter det fortsetter det med løpende oppgjør fra 12. august til 21. oktober. Vi varsler deg når skatteoppgjøret ditt er klart. Vi kan dessverre ikke gi deg en konkret dato for når du får oppgjøret ditt, verken på skattekontoret, per telefon eller per chat. Det står ingen dato på skattemeldingen. Dato står på skatteoppgjøret ditt når dette er klart.  

  av Inger-Lise Caspers, Skatteetaten
 • DEL

  Jeg har enkeltmannsforetak. Når kan jeg vente at ligningen min er ferdig? Jeg har levert inn allerede, selv om fristen er 31. mai

  Monica Osnes Johnsen

   ​Vi varsler deg når skatteoppgjøret ditt er klart. Vi kan dessverre ikke gi deg en konkret dato for når du får oppgjøret ditt, verken på skattekontoret, per telefon eller per chat. Innleveringsfrist for næringsdrivende er i år utvidet til 31.08.2020. Det sendes ut løpende skatteoppgjør fra 12. august til 21. oktober.

  av Inger-Lise Caspers, Skatteetaten
 • DEL

  Kona må betale 8000 tusen tilbake .kan hun få en nedbetalings plan ca 1000 kroner måneden

  ole_petter_

  Du må kontakte kemnerkontoret/skatteoppkrever i din bostedskommune for å avtale en nedbetalingsplan.

  av Inger-Lise Caspers, Skatteetaten
 • DEL

  når kan vi forvente at skatteoppgjøret blir utbetalt på hjemmesiden deres står"Dato for utbetaling kan være inntil tre uker etter skatteoppgjørsdatoen som du finner øverst i høyre hjørne på skatteoppgjøret ditt." Hos meg er de eneste tallene der 1102 og er dette en dato?

  kenneth eriksen

   ​I år får de fleste lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt i perioden mellom 2. april og 22. juni. Etter det fortsetter det med løpende oppgjør fra 12. august til 21. oktober. Vi varsler deg når skatteoppgjøret ditt er klart. Vi kan dessverre ikke gi deg en konkret dato for når du får oppgjøret ditt, verken på skattekontoret, per telefon eller per chat. Det står ingen dato på skattemeldingen. Dato står på skatteoppgjøret ditt når dette er klart. 1102 som står på skattemeldingen din betyr at du er skattepliktig til Sandnes kommune for 2019.

  av Inger-Lise Caspers, Skatteetaten
 • DEL

  Er det større sjanse å få restskatt med tabbel trekk. Hva er best tabell eller prosent trekk?

  Espen Utengen

  Størst sjanse for å få restskatt er det hvis man har to eller flere arbeidsgivere og bruker tabelltrekk. Da må man passe nøye på at ikke flere av arbeidsgiverne trekker skatt som hovedarbeidsgivere - det vil være en oppskrift for restskatt. Minst sjanse for restskatt er bruk av tabelltrekk med bare en arbeidsgiver 

  av Jørn Utklev Thoresen, Skatteetaten
 • DEL

  Hvilke side går vi å få KID som trenges å betale restskatt. Er det fremdeles frist på betaling den 31 mail eller ble det usett frist pgv Covid-19?

  Anonym

  Hei. Gå på skatteetaten sin net side og skriv KID i søkefeltet, da får du opp om det er restskatt  eller forskuddsskatt som det skal lage KID nr. på. Fristen for å betale restskatt er 31.mai for å slippe renter. 

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • DEL

  Hei vi har hatt ett husbrann i 2015 og siden det er vi leietaker men det står at vi har sekundærbolig siden huset blir bygget opp.Vi klarer ikke å rette det opp i skattemeldingen.Gjør det noe forskjell i beregningen? ​​

  Osman Ucbas

  Hei Det kan ha betydning for verdsettelsen av formueskatten altså beregningen, da formueverdien av sekundærbolig settes til 90% av boligverdien mens på primærbolig er den 25%.

  av Anne Elin Sjøthun, Skatteetaten
 • DEL

  Jeg har kjøpt ny bil i mars -20 med opprettelse av nytt billån. I en overgangsfase har jeg nå 2 biler. I den forbindelse er bankinnskudd kraftig redusert. Skal endringene føres på nå?

  Eira

  Slike endringer som gjøres i 2020 har ingen innvirkning på hva som skal stå i skattemeldingen for 2019. For skattemeldingen 2020 er det formuesforhold og gjelden som gjaldt 31. desember 2019 som skal være med.

  av Jørn Utklev Thoresen, Skatteetaten
 • DEL

  Hvor mye er skattefritt hvis man ønsker å leie ut på åremål hytte.garasje.båtplass eller sjøhus ?

  Jone nilsen

  Ditt spørsmål er ikke konkret nok til å gi konkret svar. I utgangspunktet er all utleie skattepliktig, men det finnes skattefritak for utleie av egen bolig eller fritidsbolig. Det avhenger for eksempel av om du selv benytter eiendommen eller ikke. Skattefritak ved utleie av fritidsbolig, krever at det er en faktisk bolig som leies ut. For eksempel vil utleie av et naust, som ikke er innredet for overnatting, og som ikke har en tjenende funksjon for en fritidsbolig, falle utenfor reglene om fritidsbolig. 

  av Noe Alexander Bagger, Skatteetaten
Publisert:
 1. Skattemeldingen
 2. Skatteetaten