Skjell mot vonde bryster

Såre brystvorter er et vanlig problem hos nybakte mødre. Albueskjell hjelper mange.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 22 år gammel

Ammehjelpen har nå fått 5000 kroner fra fylkeshelsesjefen for å gjøre en undersøkelse ved Sentralsjukehuset i Rogaland om hvordan dette virker. Å bruke albueskjell mot såre brystvorter, er et gammelt kjerringråd som barselpostene har tatt i bruk i stor stil.

For noen har det en fantastisk effekt, for andre fungerer det ikke noe særlig, forteller overjordmor Oddrun Hompland til Aftenbladet.

Hvorfor det virker, har hun ikke noen vitenskapelig forklaring på. Hun tror effekten er at brystevortene får «komme ut» og stå og strutte inni skjellene i stedet for å klemmes flate av innlegg og BH. Ammeinnlegg kan lett henge seg fast, og det gjør vondt når man er sår.

Ofte samler det seg også noe morsmelk i skjellet, og morsmelk har desinfiserende virkning.

Erfaringene med albueskjell på Sentralsjukehuset er så gode, at barselavdelingene bruker skjell istedenfor salve til å begynne med. Virker ikke det, tilbys salve, forteller Hompland.

Skjell og salve skal ikke brukes samtidig.

Hvor får de skjellene fra? Flere av de ansatte plukker med seg skjell fra søndagsturen. Det hender også at folk kommer opp med en pose.

Skjellene blir selvsagt renset og kokt før bruk.

Morsmelksentralen på Rikshospitalet bruker albueskjell som blir plukket av ammehjelpere på Rennesøy.

Riktig sugetak Nina Bøhnsdalen i Ammehjelpen opplyser at såre brystknopper er blant de vanligste problemstillingene ammende mødre ringer om.

En vanlig årsak til sårhet er feil stilling og for dårlig sugetak, forteller hun.

Barnets sugetak er alfa og omega, understreker Bøhnsdalen. Barnet må for all del ikke henge i brystvorten. Amming skal ikke gjøre vondt. Det gjelder om at barnet gaper høyt slik at det får mye bryst inn i munnen. Hold barnet tett inntil deg, mage mot mage. Barnets ansikt skal være på høyde med brystknoppen. Når barnet suger riktig, har de kjevebevegelser helt bak til øret.

Soppinfeksjoner er en annen grunn til at moren blir sår på brystet. Da bør mor gå til lege og få behandling, det vil si en medisin som pensles på brystknoppen og i barnets munn.

God forebygging er å holde seg tørr på brystet. Unngå ammeinnlegg av papir, bruk heller ammeinnlegg av ull. Gå uten BH hvis du kan, og luft brystene dine.

Publisert: