- Stopp folkemordet, stopp IS

— Vi har mistet mange, men vi har ikke mistet håpet, sier Gulale Samiei. Hun demonstrerte mot IS i Stavanger lørdag.

Ulfat Mostafa, Gasha Rasul (midten) og Rama Mostafa deltok i demonstrasjonen i dag.
 • Elisabeth Risa
  Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:
Fra demonstrasjonen mot IS i dag.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mesopotamias kurdiske kulturforening marsjerte rundt Breiavannet i Stavanger lørdag for å demonstrere mot IS' folkemord mot yezidi-kurderne i Nord-Irak.

— Det pågår et folkemord på en kurdiske minoriteter i Nord-Irak. 2. august ble byen Sinjar i Sør-Kurdistan invadert av terrorister fra IS (Islamsk Stat). Vi fikk høre rapporter om grufulle overgrep og forbrytelser, rapporter som fører tankene til middelalderens primitive og barbariske metoder. Vi vil appellere til den norske regjeringen om å bidra humanitært, sier Rewend Hajo, talsperson for Mesopotamias kurdiske kulturforening i Stavanger.

150 deltok

Sammen med rundt 150 andre gikk han i tog med påfølgende appell på Domkirkeplassen.

Arrangørene la ikke skjul på at de var noe skuffet over oppmøtet.

— Vi håpet på et større oppmøte. Dette berører oss alle. Hvor er de norske aktivistene i Stavanger? Det er en skam, uttalte Gulale Samiei i sin appell. Gulale Samiei har kjempet for menneskers rettigheter hele sitt voksne liv. Nylig ble hun valgt inn i Kurdistans nasjonalkongress.

— Kurdistan står sammen om å bekjempe dette og vinne denne krigen. I Syria har kurdiske styrker vunnet frem. Nå må stormaktene være klare! 1,6 millioner er på flukt. Hele 700.000 mennesker har flyktet bare de siste to månedene. Norske myndigheter må sende humanitær støtte, ba også Samiei.

Les også

Lokale moskeer mobiliserer mot IS

Folkemord

Hun la til at hun opplever at verden nå har våknet.

— Det begynner å etableres en forståelse ute blant folk om det grufulle som skjer. Nå er det et felles ansvar for alle at løfter dette frem. Vi må stoppe folkemordet. Situasjonen er fullstendig uholdbar. Mennesker i alle aldre blir henrettet, halshugget og torturert. Kvinner blir kidnappet og barn blir solgt på slavemarked, sa hun.

Maren Molland Amundsen, AUF-leder Stavanger, holdt også appell. Hun la vekt på at det var viktig at en nå viser solidaritet med det kurdiske miljøet i Stavanger.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

 2. 68 Nortura-ansatte mister jobben på Forus: – En ned­slående beskjed

 3. Nå får du 1200 kroner for fire piggdekk i Stavanger

 4. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

 5. Lokal trio tatt ut på landslaget

 6. 33-åring nekter straff­skyld for drap på 69 år gammel bekjent