Gull av gråstein

Salgsprospektet så relativt greit ut. Victor dro på visning alene, og paret kjøpte huset på Eiganes uten at Vanessa hadde sett det. Da hun gikk inn døra for første gang, fikk hun sjokk.

Victors Buddha-hodet har fått caps på og står i walk-in-garderoben på soverommet. Klesstativet er laget av kobberrør. Hyllene er beisete treplater fra Clas Ohlson. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Janne Håland
  Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:

Lampen på kjøkkenet er Vanessas verk. Flere sokkeluttak er koblet sammen. Pærene er bestilt fra Sverige, verdenskartet bestilt på nettet.

Sengegavlen er laget av treplanker som er beiset. Bak den er walk-in-garderoben. Lampene er fra Philips, paret fikk dem til halv pris på en lampebutikk.

 1. Paret er fornøyd med løsningen på soverommet.

 2. Benken er kjøpt på Fretex og malt turkis. Hyllene har de snekret selv, av plater fra Clas Ohlson.

Vanessa ville gjerne bevare den originale peiseni rommet. Victor har pusset kobberunderlaget.

Kassene tilhørte Vanessas bestefar. Nå huser de andre boller, nemlig lysestaker, lys og andre småting.

Eiganes_29_.jpg

På verandaen i andre etasje har Vanessa og Victor sol helt til den går ned om kvelden.

Vanessa sto lenge i butikken for å finne de perfekte flisene til badet. Hun endte på grå murfliser, både på veggen og gulvet.

 1. Bestemors hjemmelagde teppe og oldemors gamle lampe pryder sengen på gjesterommet.

 2. Eiganes_71_.jpg

 1. Grønn plante i kontrast til grov teglstein.

 2. Eiganes_98_.jpg

Eiganes_92_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Vanessa Øvstetun og Victor Saxing rev alt i det slitte rekkehuset for å få det akkurat slik de ville ha det.

Plastgulvet hadde sigarettbrennmerker, det var lag på lag med tapet på veggene, og i første etasje var det nesten ingen vinduer.

Det fantes heller ikke ordentlig kjøkken i huset, det var halvveis nedrevet. Hagen var bare halvmeterhøyt gress, og hunden til de forrige beboerne hadde brukt verandaen i andre etasje som toalett. Men Vanessa ble ikke sur.

— Nei, vi måtte jo ha et hus, ler hun. Hun er ergonom fra Sogndal, han naprapat fra Stockholm. De møttes i Stavanger og trivdes her, med venner, jobb og surfemuligheter i nærheten.

Flyttet kjøkkenet

I sommer er det to år siden paret overtok rekkehuset og tok fatt på det som skulle bli en totalforvandling. De rev alle veggene, isolerte og satte opp gipsplater. De flyttet kjøkkenet ned i første etasje, hvor det tidligere hadde vært to soverom.

— Det er litt mer praktisk å ha kjøkkenet nede. Vi ville ha fri tilgang til hagen. Nå er kjøkkenet det rommet vi er mest i, sier Vanessa.

Etasjen som før var mørk, fikk store vinduer og glassdør på endeveggen for å slippe inn mest mulig lys. Døren går ut til hagen og en nybygd terrasse. På veggen over kjøkkenbenken, under alle tapetlagene, skimtet Vanessa en gammel murvegg, original fra byggeåret 1959.

— Vi hakket og hakket, til vi fant skatten. Så slipte vi muren ned litt og gikk over med rensemiddel og husvask, så murpussen ikke skulle renne ned på kjøkkenbenken.

Den røde murveggen gir varme til den hvite kjøkkeninnredningen fra HTH.

Egensnekrede hyller

— Vi hadde egentlig bestemt oss for klassiske, profilerte dører, men var litt i tvil. I siste liten ombestemte vi oss for andre dører og er veldig fornøyde. De er veldig enkle, og jeg tror ikke vi blir så fort lei, sier Vanessa.

På murveggen har paret hengt opp egensnekrede hyller med plass til det de bruker oftest.

— Vi kjøpte treplater på Clas Ohlson, saget dem til, oljet dem og slipte dem i kantene. Vinklene gir et mykere inntrykk, sier Vanessa.

Lager mye selv

Mye av det de har gjort i huset, har de lært på Youtube og Google. Paret er flinke til å finne gode løsninger. Et kobberrør er blitt garderobestang i walk-in-garderoben. Sengegavlen er av nye treplanker som er blitt som gamle etter et strøk med beis. Furugulvet i heltre i andre etasje har de lutet, så det ikke skal gulne.

Paret fant ideen til lampen over kjøkkenbordet på nettet. Ved å koble sokkeluttak sammen og sette sammen ulike pærer, fikk de en unik lampe. Victor har også laget taklampen i overetasjen, ved å koble sammen to Ikea-lamper.

Gult går igjen i begge etasjene. En Muuto-knagg, sitronplanten, en dør, en boks, en bok og flere puter.

— Jeg fikk det for meg i fjor. Gul er en farge som gir glede. Med en basis av duse toner, kan man dra inn litt farger. Så flytter jeg på ting når jeg blir lei, opp og ned, hit og dit, sier Vanessa.

Ommøblerer ofte

Hun er opptatt av interiør, og ommøblerer så mye og ofte som mulig, fem-seks ganger i året i alle fall. Noen pinnestoler som i fjor ble turkise og gule, er nå blitt svarte med spraymaling. Verken hun eller Victor nøler med å ta malerkosten fatt for å fornye.

— Blir det stygt, eller vi går lei, kan vi jo bare male på ny, sier han.

Veggene i andre etasje er et resultat av impulsiviteten deres. Malingen fant de i butikken fem minutter før stengetid. Vanessa stod med fargeprøvene i hånda og tenkte den lyse blåfargen ville fremheve fargen i muren bak peisen. Fargen til den mørkeste veggen var en feilblanding og kostet hundre kroner for tre liter. Men resultatet ble på ingen måte feil.

— Vi trodde ikke malingen skulle ha så mye å si for rommet, men det er ganske stor forskjell. New York-posteren vår kommer for eksempel mye bedre frem, sier Victor.

Nordisk og retro

Posteren, laget av svenske David Ehrenstråle, kjøpte de etter at de hadde vært i New York sammen.

— Det er kjekt å kjøpe noe som betyr noe, som bringer frem minner, sier Victor.

Vanessa kaller seg selv for en skikkelig «loppisfant» og er også opptatt av personlige ting i interiøret. Hun har dekorert gjesterommet med oldemors gamle lampe og bestemor «Tettas» hjemmelagde pledd.

Under tv-en i andre etasje står dessuten to bokser fra bestefarens gamle bakeri, de eneste som fortsatt er hele. De fant hun tilfeldigvis i garasjen til faren og tenkte at de måtte hun ha. De passer godt inn i stilen til paret, som Vanessa sier er inspirert av nordisk, med hint av hjemmekos og retro.

— Alt må ikke være trend, vi kjøper det som er fint, sier Victor.

Enige til slutt

Han bryr seg nok mest om funksjon, mens Vanessa liker aller best det som er fint. De er ikke alltid enige når de skal i gang med nye prosjekter. I to år har Vanessa kjempet for å beholde den originale peisen i andre etasje.

— Den gjør hele rommet og står veldig godt til murveggen vi fant under et lag med gusjegul mur. I tillegg fungerer den helt fint. Vi krangler ofte først om hvordan ting skal være, og så ender det opp med å bli sånn begge liker det likevel. Egentlig har vi ganske lik smak. Vi begynner å bli veldig fornøyde med huset nå, og beliggenheten er veldig bra. Vi slapper av her, sier Vanessa.

Under flere tapetlag lå den originale murveggen på det som nå er blitt kjøkken. Paret tilbringer mest tid her. Kjøkkeninnredning fra HTH.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

 2. Denne isbanen i Stavanger er et mysterium

 3. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen

 4. Han blir leder for FNB Rogaland

 5. I denne kommunen har de fått nok. Nå ber de folk slutte med «smitte-shaming»

 6. Ti nye smittetilfeller i Stavanger – 15 nye smittede i Sandnes