En natt i oktober

Ifølge Unicef blir 1,2 millioner barn og unge ofre for menneskehandel. Hvert år. Noen av ofrene går midt i blant oss. Dette er historien om ett av dem.

Publisert: Publisert:

Den rumenske byen Cainenii Mari. Her kommer flere av de siktede i en sak om menneskehandel fra. Foto: Petrut Calinescu

 • Toril Risholm
 • Hans Petter Aass
  Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Artikkelen ble første gang publisert i Aftenbladets helgemagasin Pluss fredag 26. august 2011.

Natt til lørdag 16. oktober 2010: I politiets røde mursteinsbygning på Lagårdsveien i Stavanger sitterRamona, en 13 år gammel jente av romaniopprinnelse, og lurer på om hun orker mer av livet hun har levd de siste månedene. Skal hun fortelle de fremmede menneskene rundt henne hvordan hun havnet i denne byen så langt unna foreldrene og småsøstrene hjemme i Romania? Skal hun innvie dem i historier om voldtekter, trusler og vold hvis hun ikke klarer å skaffe nok penger til menneskene som den sommeren hadde kjøpt henne for 10.000 euro? Om tyverier, tigging, fornedrelser og alle nettene nærmest uten søvn? Tør hun denne gang?

— Denne historien har gitt oss innsyn i en verden det er vondt å tro at eksisterer i Norge, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt. På pulten hans og i hyllene bak ham står ringpermer fulle av opplysninger om en rumensk sigøynerfamilie som siden 2006 har tilbrakt flere måneder hvert år i Skandinavia for å skaffe penger de kan leve godt for i hjemlandet.

Sexfeller

Nå sitter seks av dem, tre menn og tre kvinner, fengslet i Norge. De er siktet for grov menneskehandel med mindreårige. Ytterligere en mann er internasjonalt etterlyst. I tillegg er det tatt ut siktelser for medvirkning til voldtekt av to mindreårige jenter, seksuell omgang med mindreårige, frihetsberøvelse i form av tvangsekteskap, tyverier og helerier.

Romanifølget, som tilsynelatende er ledet av to brødre og en søster, skal ha benyttet fem unge jenter til å tigge for seg, til å stjele, selge falske gullvarer og lure norske menn i sex-feller. Også en liten babyjente skal være benyttet i tiggingen.

Politiet mener dette dokumentet er en utleiekontrakt der en 13 år gammel romanijente blir leid ut til en annen familie som skulle bruke henne til kriminalitet og tigging.

Alle jentene politi og barnevern mener er ofre i saken. er selv i familie med de siktede, enten fordi de er døtrene til de voksne i følget, eller fordi de er kjøpt for å gifte seg med sønnene deres.

De siktede har operert i alle fylker i Norge bortsett fra Finnmark. Men de første ble pågrepet av politiet i Bergen i fjor høst. Der har politiet en egen gruppe som jobber med menneskehandel. Det er derfor politiadvokat Christoffersen nå sitter og forbereder straffesaken mot familiemedlemmene.

— Vi bestemte oss for å sette menneskehandelstempelet på dette. Hvis ikke dette er menneskehandel, hva er det da? sier Christoffersen.

Første stopp

Landsbyen Cainenii Mari, Romania, sommeren 2010: Akkurat der fjellkjeden Fagaras slutter, åpner det seg en grønn og frodig dal mot nord. Både jernbanen og Romanias nest mest trafikkerte vei pløyer gjennom det frodige landskapet mot Ungarn og Vest-Europa. Ett av de mange tettstedene de mange tusen privatbilene og tonn på tonn med tungtransport daglig dundrer forbi, er den lille landsbyen Cainienii Mari. Husklyngen med rundt 1000 innbyggere er spredt utover et lite område vest for elven Olt.

I utkanten av bebyggelsen, i den fattigste delen av landsbyen, holder en gruppe av romanifolket til. Mange av dem forsøker å livnære seg ved å lage trekurver og andre håndverksprodukter som de selger til naboer og gjennomreisende langs hovedveien. Noen har også tatt konsekvensen av at det finnes en annen vare som selger bedre. Ved den store trailerrasteplassen ikke langt unna og langs E81 er prostitusjon så utbredt at EU har betalt for et prosjekt som skal forsøke å begrense virksomheten. Men det finnes også andre måter å tjene til livets opphold.

I ett av de bedre husene sitter en jente som akkurat er blitt 13 år og fortviler. Hun ser at det blir gjort i stand til hennes første utenlandsreise med sin nye familie.Ramona, som to dager tidligere kom til landsbyen som første stopp på turen nordover, tror hun vet hva som venter. De vil ha henne til å selge de falske gullvarene svigerfaren har gjemt i den svarte BMW’en hun snart skal reise med. Og så skal hun vel tigge.

I dette huset i Cainenii Mari i Romania, bor til vanlig en mann (40) som ifølge Gulating lagmannsrett er leder av et romanifølge, som Ramona, et av ofrene for menneskehandel, ble en del av. Foto: Petrut Calinescu

Ramonahar bare kjent de andre i huset i noen uker, og hun liker dem ikke. Tidligere den sommeren, under et opphold i Sverige med tanten, fikk hun vite at en annen familie hadde kastet sine øyne på henne. De hadde en jevngammel sønn, og menteRamonavar et godt koneemne. Ungjenta ville ikke gifte seg, men hadde lite hun skulle ha sagt.

I forbindelse med en forlovelsesseremoni i Gøteborg, såRamonaat faren hennes fikk 10.000 euro for å overlate henne til svigerforeldrene. Etter festen, der de voksne hadde laget mat, spilt og danset, bleRamonasendt hjem til Romania. Der ble hun gift, ikke formelt, for loven i Romania tillater ikke barnebryllup, men etter sigøynernes århundrelange tradisjoner. Nå hadde hun fått et nytt hjem og en ny tilværelse, der vold, trusler og fornedrelse var en del av hverdagen.

Om hun ikke lystrer, truer svigerfaren med å levere henne tilbake til foreldrene, og kreve dem for det dobbelte av hva han betalte for henne.

Ramonavet at det ikke er en tom trussel. Hos farmoren til sin barneektemann, møtte hun jevngamle Ava. Hun var allerede solgt som barnekone tre ganger, men levert tilbake hver gang. Første gang hun ble giftet bort var hun bare 11 år.Ramonaskal snart møte den andre jenta igjen. Hun er niesen til svigerfaren hennes, og skal også til Skandinavia denne sommeren.

Har ofte hatt mistanke

— Vi hadde aldri klart å komme videre med denne saken om ikke den 13 år gamle jenta hadde begynt å fortelle hva hun ble utsatt for. Tidligere har vi ved flere anledninger, kanskje så ofte som fire-fem ganger i året, hatt mistanke om at barn i romanimiljøet er utsatt for menneskehandel. Men sakene er vanskelige, ikke minst fordi vår inngripen kan mistolkes som mangel på kulturforståelse, sier barnevernssjef Gunnar Toresen i Stavanger.

I sigøynerkulturen er barnebryllup tradisjon. Forskere har hevdet at de arrangerte ekteskapene er en del av romanifolkets kamp for kulturell overlevelse. I 2004 vakte det oppsikt verden over da den angivelige sigøynerkongen Florin Cioba, som er bosatt i Sibiu like nord for Cainienii Mari, giftet bort sin 12 år gamle datter til en tre år eldre gutt.

Florin Cioba, som har så gode politiske kontakter at en tidligere rumensk innenriksminister var datterens gudfar, innrømmet at barneekteskap ikke er bra. Likevel mente han det var umulig å forandre en så innarbeidet del av romanifolkets kultur over natten.

Blant de mindre velstående sigøynerne har barneekteskapene også en annen funksjon. De unge jentene som blir giftet bort, skal bidra økonomisk. For flere av barna innebærer det tigging og kriminalitet.

Både i Norge og i andre vestlige land opplever barnevernet at det er vanskelig å gripe inn i ved mistanke om at barna er utsatt for kriminalitet og omsorgssvikt.

— Hvor skal vi sette grensene? Det er åpenbart at romanifolket har andre kriterier for hva som er god barneomsorg. Skal vi akseptere dette uten å gjøre noe, fordi barneoppdragelsen skjer etter en annen kultur? Eller skal vi legge samme kriterier til grunn som om vi stod overfor norske barn? Det kan være vanskelig å se hvor terskelen skal gå, sier barnevernssjef Toresen i Stavanger.

Tvinges til sex

Sverige, september 2010: På et handicaptoalett ved en rasteplass i Uppsala ligger en 13 år gammel jente og kjemper for livet.Ramonaer naken nedentil, og føttene er bundet fast på hver side av håndtakene på hver side av klosettet. Det er svigerfamilien, og særlig barneektemannens 12 år eldre storebror, som vil straffe henne for at hun fortsatt nekter lillebroren å fullbyrde ekteskapet.Ramonable lurt med inn i det lille rommet under påskudd av at hun skal overnatte der.

13-åringen slåss og skriker i fortvilelse der hun ligger hjelpeløs, med bena spredt, på et teppe. Det er ikke første gang de voksne forsøker å tvinge henne til å ha sex med gutten, men hun er aldri tidligere blitt bundet som nå. Mens flere av hans voksne slektninger passer på døren, kler barneektemannen av seg.Ramonalukker øynene.

Turen til Skandinavia er blitt verre enn hun forestilte seg. I Sverige hadde familiene møtt flere slektninger, blant annet ektefellens storebror.

Han og svigermoren hadde lært henne opp til å stjele. Svogeren tok henne med ut på tyverirunder i flere butikker. Klarte hun ikke å frembringe nok penger, kom truslene og slagene. Med flat og knyttet hånd. Fra svigerfar, svigermor og svoger. Av og til slo barneektemannen hennes også. De sa hun var så lat. Verdiløs.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt. Foto: Politiet

Ramonamistet livsgnisten. Hva kan hun gjøre, alene i et fremmed land uten å kunne gjøre rede for seg? En gang vil hun kontakte en svensk politimann, men motet svikter.

Så skjer det noe. Ava, jenta som hadde vært gift tre ganger før, dukker opp i Sverige.Ramonarekker så vidt å hilse på henne før Ava noen få dager senere, 23. september 2010, ble pågrepet av politiet. Sammen med en 17 år gammel jente i samme følge hadde Ava gått inn i en butikk og fylt spesialsydde lommer i skjørtene med matvarer. To av de voksne kvinnene i romanifølget holdt oppsyn med jentene da de ble oppdaget av betjeningen.

Men denne gang går ikke ting som planlagt. Da de voksne skal hente jentene på politistasjonen, får de ikke Ava med seg, slik de alltid har gjort når noen av de mindreårige er blitt pågrepet. Det svenske barnevernet har bestemt seg for at Ava skal tas hånd om.

Romanifamilien var ikke ukjent med lovens lange arm. Siden 2007 er det bare i Norge 1200 innslag i politiets registre på medlemmer av følget som de syv siktede tilhører. Likevel har verken politiet eller barnevernet grepet inn overfor dem.

Kultur og kriminalitet

— Det er skremmende at politi og barnevern har godtatt dette i så mange år uten å gripe fatt i problemet. Det er ingen tvil om at romanifolket har vært forfulgt i mange år, men vi må skille mellom kultur og kriminalitet. Om en norsk 11-åring satt på torget med en kopp og tigget penger natt til lørdag, ville barnevernet grepet inn med en gang.

Det gjør man ikke i disse sakene, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen. Han legger heller ikke skjul på at han mener politiet for ofte har valgt å se gjennom fingrene med for mye.

— Når man har reagert, er det ofte med et forelegg før de blir jaget videre til neste politidistrikt. Det er tankevekkende, for jeg tror vi har dette rundt oss hele tiden. Hadde vi hatt ressursene, tror jeg vi kunne gått ut og funnet en ny menneskehandelsak hver dag, sier Christoffersen.

Da Ramona, ett av ofrene for menneskehandel ble pågrepet av politiet, hadde hun med seg falske gullringer og smykker som hun skulle selge i Stavanger. Foto: Politiet

Stavanger, 1. oktober, 2010: De ansatte på Hot Fashion i Stavanger sentrum har opplevd butikktyverier før, men dette … De to jentene som forsøkte å ta med seg en bukse, slo seg aldeles vrange da de ansatte oppdaget dem og låste døra. Og på utsiden står to menn og gjør truende bevegelser med hendene. Her må politiet bistå.

Ikke lenge etter sitterRamonaog en fire år eldre svigerinne på politikammeret. Etter at Ava ble pågrepet i Sverige, reiste hun og det meste av følget til Norge. Først til Oslo, deretter til Kristiansand og videre til Rogaland. I Norge er hun blitt innviet i et nytt knep. Det går ut på å oppsøke berusede menn nattestid og utgi seg for å være prostituert. Etter å ha mottatt forskuddsbetaling later damene som om de blir voldtatt. Det er alltid andre i følget i nærheten som kan komme til.Ramonahar vært med på å lure flere titalls menn, og hun hater det.

Hun blir fortsatt slått daglig. Hun må fortsatt tigge eller stjele hele dagen, og ofte om nettene også. Nå sitter hun på politikammeret. Både barnevernet og tjenestemenn er til stede. Nå da? Hva gjør hun nå? Forteller hun dem det? Nei.

Snart kommer svigerforeldrene og sier det som er avtalt. At de er begge jentenes foreldre, og at de har fortalt dem mange ganger at de ikke har lov til å stjele. Det er nesten fortvilet, men det er den eldste jenta som lurer den yngste med seg. Vi må bare beklage dette.

Fortvilet

Ikke lenge etter kan de to voksne ta med seg tenåringsjentene ut igjen.

De ansatte i Stavanger barnevern husker godt det første møtet medRamona. De hadde også tidligere hørt historier som den de angivelige foreldrene serverte, i forbindelse med andre romanibarn. Den virket innøvd.

Men under sterk tvil valgte både de og politiet å la jentene bli med foreldrene.

— De ansatte her var nesten litt fortvilet. I ytterste konsekvens kunne vi fattet et midlertidig vedtak som ville gitt oss 48 timer, men den kriminelle handlingen hadde altfor lav terskel. Så da er spørsmålet om vi kunne påberope omsorgssvikt. Problemet er at da ville vi nesten kunne overtatt omsorgen for alle romanibarn som kommer hit fra Øst-Europa. Nemnda ville aldri gitt oss medhold, mener barnevernssjef i Stavanger, Gunnar Toresen.

Men han legger ikke skjul på at erfaringene med denne saken gjør at andre saker kan bli håndtert annerledes.

Barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger kommune. Foto: Kristian Jacobsen

Bergen, onsdag 13. oktober 2010: Politiet har pågrepet to jenter på 15 og 17 år for tyveri i en kosmetikkforretning. De samme romanijentene ble også anholdt dagen før. Da hadde de solgt falskt gull. Den morgenen hadde det dessuten kommet inn en melding om at flere sigøynere hadde overnattet på et toalett utenfor byen. Blant annet en baby.

Denne gang får ikke kvinnen som kommer til kammeret med seg jentene. I stedet blir både hun og flere andre pågrepet.

Ramonassvigerforeldre skjønner at det brenner under føttene deres. Broren og søsteren til svigerfaren er blant de arresterte. Det er på tide å reise til et annet politidistrikt for dem som fortsatt er på frifot.

I Romania er gjennomsnittsinntekten under 50.000 kroner i året. I romanibefolkningen er den enda lavere. Da politiet begynte å etterforskeRamonasfølge, oppdaget de at flere av de siktede under sine norgesopphold hadde sendt hjem store pengebeløp. Blant annet hadde 13-åringens svoger i løpet av to år overført 425.000 kroner til familiemedlemmer.

Under et bevisopptak i Romania tidligere i sommer, oppdaget norsk politi at flere av de involverte bor i fine hus.Ramonassvigerforeldre holder i en tre etasjer høye murbygning i et rolig strøk av byen Valcea.

Stavanger, natt til 16. oktober 2010: I politiets røde mursteinsbygning på Lagårdsveien i Stavanger sitterRamona, en 13 år gammel jente av romaniopprinnelse, og lurer på om hun orker mer av livet hun har levd de siste månedene. Sammen med sin 17 år gamle svigerinne er hun igjen blitt pågrepet av politiet. Tjenestemennene reagerte på den lille jenta som var ute på torget midt på natten med falske gullringer gjemt i klærne sine.

Skal hun fortelle dem nå da? Hva kan hun tape, når hun summerer opp livet på veien med sine nye svigerforeldre slik:

«Jeg hadde ikke netter. Jeg hadde ikke netter der jeg kunne sove. Jeg sov kanskje fra klokken fire eller fem om morgenen. Etter at vi kom hjem klokken seks eller syv om kvelden etter å ha stjålet og tigget, måtte vi lage mat og så måtte jeg med å vaske opp og rydde i bilen. Etterpå måtte vi gå ut med sexen klokken ti om kvelden. Jeg kommer aldri til å ha respekt for dem. Aldri.»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 3. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

 4. Drømmeinnhopp for Hauge – scoret for Milan: – Jeg er veldig glad

 5. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 6. Trump skal forhåndsstemme i Florida

 1. Stavanger