Nytt kors ved gammel kirke

Et flunkende nytt steinkors ble i går sattpå plass ved Sørbø kirke på Rennesøy. Det tre meter høye korset,som er skåret ut av en lagdelt stein, er utformet av kunstneren PerOdd Aarrestad. Det reises i forbindelse med kirkens850-årsjubileum.

Publisert: Publisert:

Foto: Jan Inge Haga Foto: Jan Inge Haga

  • Kristin Aalen Hunsager
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Også ved Sørbø kirke på Rennesøy finnes det i gamle dager en Krosshaug med et steinkors. Trolig har vi bare toppen av den ene armen igjen etter det opprinnelige korset. Den resten er i dag oppbevart i kirkens våpenhus, forteller sokneprest Harald Grønnevik til Aftenbladet.

Antakelig var det gamle korset laget av en stein fra garden Bø på Rennesøy. Og da Leiv Sørbø for en del år siden foreslo å få laget et nytt kors, gikk utfordringen til bonde Torstein Bø: Finn en stein som kan bli til et kors. Det klarte han, og Aarrestad polerte snittflatene fint, men lot de ru steinen stå fram på for— og baksiden.

Litt diskusjoner har det vært om plasseringen, ettersom Arkeologisk Museum var imot å reise det nye korset oppå den gamle gravhaugen ved Sørbø kirke til tross for at det gamle korset nok sto der. Løsningen er blitt at korset nå er reist på en bergnakke i kanten av haugen. Det hele ligger 200 meter fra kirken.

Begivenheten skal feires i Sørbø kirke fra i dag og vel én uke framover. 1.pinsedag deltar biskop Ernst Baasland under jubileumsgudstjenesten.

Publisert: