Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

RYFYLKE: Bård Mæland, rektor ved VID, er bekymret for at bedehuset ønsker et tydeligere skille med kirken. Professor Dag Jørund Lønning advarer mot å skremme bort viktige tilflyttere.

Bård Mæland, prorektor ved VID, tidligere Misjonshøgskolen.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Dette skaper sår som gjør vondt. Noe av tilliten og limet i lokalsamfunnet forsvinner. Det dukker opp et usynlig gjerde mellom folk som margstjeler tillit og respekt mellom folk. Vi ser mye av det samme på Jæren som også har en sterk bedehuskultur, sier Bård Mæland, prorektor ved VID, tidligere Misjonshøgskolen.

Mæland er selv oppvokst i Misjonssambandet og kjenner godt til bedehuskulturen. I dag er han godt plassert i Den norske kirke. Mæland er også for at homofile skal få lov til å gifte seg i kirken.

– Må snakke godt sammen

Splittelsen mellom kriken og bedehuset på Talgje og Fogn gjør ham bekymret.

– De må ta på alvor at dette skaper sår og segmentering for lang tid fremover. Dette er så alvorlig for et lokalsamfunn, at bare av den grunn, bør de sette seg ned og snakke sammen for å unngå at man stikker kjepper i hjulene for hverandre fremover. Dette handler ikke bare om de kristne, men om hele lokalsamfunnet. Som kristne har vi også et stort ansvar for hvordan andre oppfatter oss.

Mæland mener bruddet er svært utfordrende for Den norske kirke.

– Dette er en sak med mange tapere i et situasjon som allerede er kritisk for Den norske kirke, som sliter på flere fronter i et stadig mer sekularisert samfunn, sier Mæland.

Noe positivt

Han mener saken viser at utbryterne også skaper utfordringer for seg selv.

– Terskelen for å delta i en ny forsamling blir høyere fordi det skapes en forventning om at alle er enige om å være motstandere av homofilt ekteskap. Og det er det jo ikke sikkert at alle er.

Mæland klarer likevel skimte noe positivt i saken.

– En slik splittelse gir en form for frihet til begge parter. De som bryter ut er kanskje lettet for at de endelig har tatt avgjørelsen. Nå blir det tross alt en avklaring på noe som har ligget der og ulmet.

Han mener bruddet er ekstra tøft fordi det alltid har vært en viktig pakt mellom bedehus og kirke.

Viktig pakt

– Bedehusene har vært et viktig supplement til kirken. De har lang tradisjon for å ta seg av misjon, vekkelse og åndelig påfyll, mens kirken har tatt seg av de store markeringene som dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelse. Denne praktiske arbeidsdelingen har vært særlig synlig i lokalsamfunn hvor kirke og bedehus har trengt å bruke hverandre sine bygg. Ofte er det de samme personene som går både på gudstjenestene og møtene på bedehuset.

De siste tiårene har det ifølge Mæland vokst frem en trend der bedehuset vil ha det han beskriver som «full pakke».

– De vil gjerne gjøre alt på bedehuset. De vil arrangere både dåp og konfirmasjon, og nå sikkert også vigsel. Dette ønsket er særlig drevet frem av unge familier, ofte med skepsis til utviklingen i Den norske kirke. Dette ønsket om selvstendiggjøring har pågått en stund, men Kirkemøtets vedtak har gitt bensin til motoren, og nå ønsker de fullstendig splittelse, forklarer Mæland.

Professor Dag Jørund Lønning ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling.

– Stusselig sak

Professor Dag Jørund Lønning ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, blir trist av å lese om det som skjer på Talgje og Fogn.

– Dette er en stusselig sak i 2017, men det er viktig å gi klar melding; det er ikke slik vi bygge gode bygdesamfunn. Verken bygder eller menigheter skal bygges på motstand mot at folk skal få leve livet sitt slik de vil, sier Lønning.

Han understreker at dette ikke er holdninger som er særegne for bygdene, men at de ofte blir mer synlige der enn i byene.

– Jeg jobber mye med den evige kampen mellom nye ideer og etablerte sannheter. En kamp som finnes i alle norske lokalsamfunn og som kan være beinhard, spesielt på små steder, sier Lønning.

Han spør om konsekvensene for lokalsamfunnet over tid.

– Dette er veldig sekterisk og de spiller seg selv ut over sidelinjen. Mange små bygdesamfunn, inkludert de vi her snakker om, trenger tilflytting utenfra. Da behøves åpenhet og varme. Dette er det definitivt motsatte, sier Lønning.

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden
 2. Talgje
 3. Dag Jørund Lønning
 4. Religion