Barneombudet kritiserer departementets innsats

Barneombud Reidar Hjermann mener norske myndigheter har sviktet barnevernsjef Gunnar Toresen og barnevernet i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Barneombud Reidar Hjermann i samtale med barnevernsjef i Stavanger Gunnar Toresen, familiens advokat Svein Kjetil Lode Svendsen og kommuneadvokat Birgitt Seierstad. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Julie Teresa Olsen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Barneombudet var tilfeldigvis i Stavanger da tingretten sin dom i India-saken ble kjent i dag. Han la ikke skjul på hva han mente om at Gunnar Toresen har måttet tåle å bli fremstilt på indisk tv som «the man who took the children».

Les også

Den indiske onkelen får omsorgsretten

— Denne saken burde aldri vært overlatt til barnevernet i Stavanger alene. Nå var det tilfeldig at dette var et en stor kommune, men hva om en liten kommune hadde måttet takle dette alene? Det er kritikkverdig at ikke Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) har skjermet det lokale barnevernet. Myndighetene burde vært på tilbudssiden for å unngå at Toresen har måtte forsvare denne saken på indisk tv, sier en opprørt Hjermann til Aftenbladet.

- BLD burde dratt til India

Departementet kan ikke blande seg inn i en lokal barnevernssak og har derfor pekt videre til Stavanger med nettopp denne unnskyldningen, men departementet kan informere om norsk barnevernslov og om taushetsplikten. De kan fortelle hvorfor barnevernet ikke kan kommunisere offentlig om en konkret sak.

Hjermann mener BLD burde dratt til India da saken sto på som verst.

— De kunne lagt inn et lite gir for å informere. Her har departementet skuslet bort en fenomenal mulighet til å nå millioner av indere gjennom indisk tv for å fortelle om barns ukrenkelige rett til å vokse opp uten vold, sier Hjermann.

Barneombudet etterlyser at regjeringen tar internasjonale ansvar i slike saker og har derfor rettet en formell henvendelse til barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen om at ansvaret i lignede saker blir lagt til BLD.

Viktig dom

Toresen er langt på vei enig med barneombudet.

— Jeg er enig i at vi trenger et system der sentrale myndigheter har et større ansvar i slike saker, sier han.

Hjertmann vil ikke kommentere avgjørelsen i India-saken, men understreker at alle barn har rett på samme vern.

— Det viktigste budskapet er at alle barn har rett til samme beskyttelse av barnevernet. Denne dommen vil stake ut kursen for avtaler med andre land og det er viktig at vi ikke får en presedens på at utenlandske barn får mindre vern av barnvernet enn det norske barn, sier Hjermann til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. På vei til byen på hjemmelaget flåte

  2. Trafikk­ulykke på E 39 i Kvinesdal – seks personer til sykehus

  3. Kiter i god form etter uhell ved Ølberg­stranden

  4. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

  5. Turist falt ned skrent ved Kjerag – gikk utenfor merket løype

  6. Trump sprer rykter om at Harris ikke kan velges