Lovlig is i Stokkadalen

Ungene i Hageveien på Stokka har sin egen skøytebane på lekeplassen, og torsdag fant de opp sin egen vintersport: Fothockey.

Publisert: Publisert:

Dan Kashay (11), fra venstre, Aryan Johannesen (6), Iver Byrkjedal (9) og Alfred Hagland Melnes (9) spiller sin egen variant av hockey på den hjemmelagede skøyteisen i Hageveien i Stokkadalen. Foto: Lars Idar Waage

Denne artikkelen er over fem år gammel

Henny Austbø (5) lager engel på skøyteisen. Foto: Lars Idar Waage

Brennende, knitrende ved gir varme til foreldrene som passer på aktiviteten på skøyteisen. Foto: Lars Idar Waage

Mamma Keili Austø støtter Henny på skøytene. Foto: Lars Idar Waage

Men egentlig klarer Henny seg fint alene. Foto: Lars Idar Waage

De fleste ungene har allerede gitt seg for dagen, det ble bare for kaldt å leke på skøyteisen i Hageveien etter at solen gikk ned torsdag kveld. Men fire skolegutter og Henny Austbø (5) leker fortsatt på skøyteisen, bare noen meter fra inngangsdøren til det gode, varme hjemmet.

— Se på oss! roper Alfred Hagland Melnes (9), iført skøyter, hjelm og hockeykølle.

— Denne sporten har vi funnet opp i dag!

Fothockey kan være en brutal sport, akkurat som ishockey. Foto: Lars Idar Waage

Fothockey, som de kaller oppfinnelsen sin, går ut på at de fire, alle mot alle, lager mål ved å sparke pucken til den ene kortsiden. Den som lager flest mål i løpet av dagen er vinneren. De fire guttene har sammen kommet fram til et infløkt regelverk, og er intenst opptatt av målstatistikk.

Varme fra ved

Imens ligger Henny på isen og prøver å lage engler, og stabber drevent rundt på skøytene. Mamma Keili Austbø står sammen med Knut Ove Elnes og varmer seg ved en brennende vedkorg. Så lenge det er små unger på isen, er det alltid noen voksne som passer på.

Kanskje er den den eneste lovlige og sikre utendørs skøytebanen i distriktet for tiden, det islagte rektangelet på en plen i Hageveien i Stokkadalen.

Les også

Livsfarlig lek på usikker is

Det er fem år siden ungene i Hageveien og de nærliggende gatene skøytet på plenen for første gang. Ideen kom fra Knut Ove Elnes, og sammen med nabo Olav Olsen gjorde han skøytebaneideen til virkelighet. Med unntak av i fjor, da det var så mildt at det var umulig å få isen til å fryse, har skøytebanen eksistert de fem siste sesongene. Og hvert år er banen blitt litt mer avansert. Både større og bedre.Basisen er alltid den samme: en presenning som kantes og fylles med vann .

— Nytt i år er at vi har fått tilllatelse fra kommunen til å lage et fundament i sand under presenningen. Dermed kunne vi lage en både bedre og større skøytebane, sier Elnes.

Fem dager å lage

Årets skøytebane ble bygd forrige fredag, da kulden satte inn. Så blir isen bygd, lag for lag. Vanning og frysing. Først onsdag kunne årets skøyteis innvies, til stor glede for ungene i gata. Men torsdag var det en liten, våt flekk midt på isen. Noe som tyder på at kuldeperioden er på hell for denne gang.

— Da pakker vi sammen presenningen og banen igjen. Så får vi heller bygge ny om det skulle bli kaldt igjen, sier Elnes.

Henny (5) klamrer seg fast til dobben som er satt over det våte hullet i skøyteisen. Foto: Lars Idar Waage

Han forteller at skøytebanen lages på dugnad i nabolaget. Selv har han skaffet presenningen og er med å bygge den opp. Andre bidrar med vann og lys. Og onsdag, da skøytebanen ble offisielt åpnet denne sesongen, kom det en dame og ga dem en vedsekk. Fordi hun syntes tiltaket var så godt.— Det er jo ikke så ofte det er sikker skøyteis på lokale vann for tiden. Men skulle det bli det, slipper vi å følge ungene helt til Mosvannet, gliser Elnes.

Griller mashmallows

Veden som brenner så stemningsfullt i korgen er der mest for at foreldrene som passer på skal få litt varme i seg.

— Men det hender vi griller mashmallows også, sier Elnes.

Nabolaget i Stokkadalen vrimler av småbarnsforeldre, og samholdet er godt og tett. Til St. Hans er det blitt tradisjon blant de samme naboene å sette opp telt på plenen. Akkurat som til skøyteisen strømmer det til folk fra de nærliggende gatene for å delta.

Publisert: