Helsesjef anmeldes etter juks med vitnemål

Mandag politianmeldes tidligere helsesjef Anita Lind for forfalsking av vitnemål.

Publisert: Publisert:

Foto: Heidi Hjorteland Wigestrand

  • Siv Helen Kvalvåg
  • Inga Sverdrup
    Designer
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Den tidligere helsesjefen i Suldal kommune, Anita Lind, gikk selv fra sin stilling i april i år, ett år etter at hun ble ansatt. I løpet av oppsigelsestiden er det blitt kjent at samtlige av vitnemålene til Lind er falske. Det melder Suldalsposten i dag.

I følge dokumenter Aftenbladet har fått tilgang til, sa Lind opp sin stilling 8. april. 15 .april ringte Øygarden kommune.

— Vi fikk melding av Øygarden kommune om at Lind var politianmeldt av Høyskolen i Bergen, sier rådmann Siri Fahlvik Pettersen til aftenbladet.no

Ingen vitnemål stemmer

Kommunen tok straks kontakt med de andre utdanningsinstitusjonene Lind har på sin CV.I dag viser det seg at ingen av vitnemålene stemmer. Tre av studiene er ikke fullført. Ved to instiusjoner er Lind helt ukjent. Flere av karakterene er forfalsket.

Den eneste fullførte utdannelsen Lind skal ha ifølge dokumenter fra kommunen, er sykepleierutdannelse fra sykepleierhøgskolen i Haugesund. Også her er karakterer endret.

Har vært sjef i andre kommuner

Saken ble tatt opp i et utvalg i kommunen tirsdag forrige uke. Der ble det vedtatt å avskjedige Lind med øyeblikklig virkning. Lønnen blir stoppet fra 1. mai.

Også Universitetet i Bergen har meldt saken til politiet.

— Kommunen har samarbeidet med politiet, og de er varslet om at anmeldelse vil foreligge i løpet av kort tid. Helsetilsynet er også varslet, sier Fahlvik Pettersen til aftenbladet.no.

Også andre kommuner er nå kontaktet.

— Lind har hatt lederstillinger andre steder. Vi har vært i kontakt med disse kommunene. Vi ser svært alvorlig på denne saken, men den strafferettslige siden må politiet ta seg av, sier Fahlvik Pettersen.

Ikke fare for liv og helse

Lind er autorisert sykepleier og så langt er det ikke noe som tyder på at det har vært fare for liv og helse, opplyser rådmannen.

— Tjenesten hun har utført har ikke hatt konsekvenser for pasienter og andre brukere så langt vi kjenner til, sier Fahlvik Pettersen.

Var fritatt fra arbeidsplikten

I Juni i fjor avslørte VG at Liv Løberg, adminstrasjonssjefen i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell, hadde jukset med sin CV. I april i år ble det klart at hun tiltales for bedrageri og dokumentforfalskning.

Så vidt rådmannen vet er det første gang Suldal kommune opplever dette.

- Hvordan kan dette skje? Sjekker dere ikke attester og vitnemål?

— Dette er en ny erfaring for oss. Vi må lære av dette og se på hvilke rutiner vi må få på plass for å unngå at dette skal skje i igjen. Men å beskytte seg helt for denne typen ting vil være vanskelige, sier hun

- Var det ingen mistanke til at Lind ikke hadde de kvalifikasjoner hun oppga? Suldal

— Jeg vil ikke kommentere det mer enn at Lind allerede hadde sagt opp sin stilling og hun var fritatt fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden, sier Fahlvik Pettersen.

Jobbet i Time

Anita Lind har også hatt flere andre ledende stillinger innen helsevesenet. Før hun begynte i jobben som helsesjef i Suldal, var hun ansatt i Time kommune.

— Hun var ansatt som leder av Sivdammen sykehjem. Men denne stillingen hadde hun bare i fire måneder, hun sluttet før prøvetiden var ute, fordi hun fikk jobben i Suldal, sier Brit Nilsson Edland, rådmann i Time.

Hun opplyser videre at Suldal kommune har varslet dem om cv-jukset.

— Kommunalsjefen og personalsjefen i Time ble for kort tid siden oppringt fra Suldal og gjort oppmerksomme på dette, sier Nilsson Edland.

- Hadde dere noen mistanker om at ikke alt var som det skulle?

— Nei. I og med at hun bare var her en kort periode, og hun var under opplæring i hele denne tiden, fikk vi aldri noen følelse av det som vi siden er blitt gjort oppmerksomme på fra Suldal, sier Time-rådmannen.

Lind har også vært ledende helsesøster i Øygarden kommune.

Aftenbladet har gjort flere forsøk på å få kontakt med Lind. Til Suldalsposten sier hennes advokat at hun ikke ønsker å kommentere saken, men at det er en stor belastning for henne.

Publisert:

Les også

  1. - Hun er knust, flau og sykemeldt

  2. Slik ble helse-<br/>sjefen avslørt

  1. Ryfylke