KrF-topper holder brev om regjeringsstrategi hemmelig

Nøkkelpersoner i noen av KrFs viktigste lokallag har i et hemmelig brev gitt partiledelsen sin velsignelse til å regjere Norge også med Frp.

Publisert: Publisert:

Hå-ordfører Jonas Skrettingland (KrF) er med på brevet til partiledelsen med råd om regjeringsstrategi. Foto: Torstein Lillevik

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

KrF-lokallagene i Klepp, Time og Hå er noen av partiets viktigste nasjonalt med en oppslutning på henholdsvis 10,4, 11,5 og 16,9 prosent.

Derfor er det slett ikke uten betydning at brevet, som det er jobbet aktivt for å legge lokk på, er sendt inn til KrF-ledelsen i forkant av KrFs landsstyremøte i Oslo.

Aftenbladet får opplyst at det er lokallags- og gruppeledere i de tre lokallagene som står bak brevet.

Kilder opplyser til Aftenbladet at budskapet kort fortalt er:

Dersom Venstre går inn i regjering, må også KrF vurdere dette. Det viktigste er politisk gjennomslag.

I brevet holdes døren åpen for å regjere med Frp, selv om den i utgangspunktet holdes stengt av partiledelsen.

Aftenbladet får opplyst at disse står bak brevet: Sverre Risa (varaordfører i Time KrF), Jan Tore Refve (Klepp KrF-leder), Jonas Skrettingland (Hå-ordfører for KrF), Vegard Ask (Hå KrF-leder og fylkesstyremedlem), Andreas Bjorland (gruppeleder for KrF i Hå og styremedlem i Hå KrF), Torbjørn Hovland (varaordfører i Klepp for KrF) og Time KrF-leder Kjetil Hustoft.

«Vi har mottatt mange brev fra disse og andre tillitsvalgte og medlemmer. Brevene fra disse er mye mer nyansert enn det du har beskrevet. Mer enn dette vil jeg ikke uttale meg om nå», skrev KrF-nestleder Olaug Bollestad i en tekstmelding til Aftenbladet torsdag (se hva hun svarer nå i bunnen av artikkelen).

Les også

Fylkesleder nekter å uttale seg om KrFs vei videre

Les også

KrF-alarm: Partiet krymper, lederne er for gamle og nye velgere skygger unna

Les også

KrFs viktigste fylke er splittet i synet på Siv Jensen og Jonas Gahr Støre

PR-strategi: Hold ting internt

På landsstyremøtet fredag og lørdag blir det som nærmest ble et skrekkvalg for KrF med 4,2 prosent oppslutning, drøftes. Størst interesse er det knyttet til diskusjonene om KrFs vei videre, samarbeidsform og eventuelle regjeringsdeltakelse.

Fylkesleder Per Endre-Bjørnevik i Rogaland KrF har til nå ikke ønsket å dele sine tanker med Aftenbladet om samarbeidsform og regjeringsspørsmål. Bjørnevik lover fredag morgen å snakke en gang etter landsstyrets lunsj.

Kommunikasjonsstrategien er ikke ulik den som nå praktiseres av topper i det som kan kalles Jæren KrF.

Partiledelsen har besvart brevet fra «Jæren KrF»-topper. KrF-nestleder Olaug Bollestad vil ikke kommentere forhold rundt brevet utover at det er mye mer nyansert enn et råd om å slå følge med Venstre i regjering. Foto: TERJE PEDERSEN / NTB scanpix

– Ta en prat med fylkesleder

Time KrF-leder Kjetil Hustoft viser til en intern prosess i partiet.

– Så jeg har ikke noen kommentar til det for å si det sånn. Vi bruker de åpne linjene som vi har.

– Er du med på brevet?

– Jeg har ingen kommentar til det.

– Så jeg skal sitere deg på at du ikke vil si om du er med på et brev?

– Jeg har ikke kommentar til ditt spørsmål.

– Da har du ikke lyst til å dele dine preferanser rundt dette heller?

– Når jeg ikke har en kommentar, så har jeg ingen kommentar. Sitatet er ingen kommentar, sier han.

Klepp KrF-leder Jon Tore Refve sier at brevet stammer fra Hå og at han ikke har hatt så mye med det å gjøre.

– Hå KrF har initiert et slikt brev, sier Refve.

Hå KrF-nestleder Bjarte Våge svarer i en tekstmelding at han ikke kjenner til brevet.

Hå KrF-leder og fylkesstyremedlem Vegard Ask sier han ikke vil kommentere innholdet i brevet som er et internt innspill.

– Det er viktig å presisere at det ikke er lokallag i Klepp, Time og Hå som står bak brevet, men at dette er innspill fra noen av enkeltpersonene. Det er ikke offisielle standpunkt, og det er ikke behandlet eller vedtatt. Alle har hatt muligheter til å komme med innspill og tanker. Det har også vi gjort. Det er ikke konkludert om noe. Vi har gitt tanker og en vurdering om ting som er drøftet.

– Hvem er med på brevet?

– Enkeltpersoner i Hå, Time og Klepp. Jeg er en av dem. Jeg tror det ikke er så mye revolusjonerende i det.

– Men det er såpass touchy at dere ikke vil dele innholdet?

– Vi tenker at det er bedre å snakke til hverandre enn om hverandre.

– Hva kan du si om ditt standpunkt?

– Nei, det har jeg ikke behov for annet enn det som er gitt til ledelsen. Dette skal opp til fylkesstyret, og det vil sikkert komme mer etter hvert.

– Hva kan du si om prosessen i fylkesstyret?

– Du får heller ta en prat med fylkesleder.

– Det er gruppeledere og lokallagsledere i tre lokallag som står bak brevet. Riktig?

– Jeg har ikke behov for å kommentere på brevet. Det er viktig å presisere at det ikke er fattet noe vedtak om det i lokallaget.

– Forsøkte dere å invitere flere til å være med på brevet?

– Det er ikke gjort noe arbeid med å vedta noe. Flere ville gi innspill. Det er ingen dramatikk rundt det, sier Ask.

Hå-ordfører Jonas Skrettingland (KrF) bekrefter at han er med på brevet, men vil ikke diskutere i mediene hva som står der eller hva hans preferanser i samarbeidsspørsmål er.

– Nå får det være en intern prosess i partiet. Jeg vil ikke gi de rådene i mediene. Jeg har vært med på en enkelthenvendelse. Det synes jeg er ganske rimelig. Når du ser på KrF, er Jæren en viktig region, sier Skrettingland.

Torbjørn Hovland (KrF), varaordfører i Klepp, mener det bør gå helt fint for KrF å sitte i regjering med Frp og Sylvi Listhaug. Foto: Lars Idar Waage

Ikke Frp-allergisk

Varaordfører i Klepp, Torbjørn Hovland (KrF), opplyser at Andreas Bjorland har tatt initiativ til brevet.

Bjorland er gruppeleder for KrF i Hå kommunestyre.

Da Aftenbladet ringte Bjorland torsdag formiddag, sa han at han kunne svare om to timer. Knappe to timer senere ringte Bjorland opp igjen.

– Jeg tok initiativ til å lage et innspill til partilederne. Det er ikke noe dramatisk i det. Noen i Hå, Time og Klepp diskuterte om vi skulle komme med et innspill til partiledelsen i prosessen vi er i nå. Det er fordi valget ikke har gått så veldig bra. Da er det viktig at man kommer på banen med innspill.

– Hvem er med på brevet?

– Sju personer.

– Hvem da?

– Det må du nesten finne ut av selv.

– Hva har dere skrevet?

– Vi har diskutert hvordan valget gitt. Vi er skuffet over resultatet og reflekterer litt rundt veien videre. Det viktigste budskapet i brevet er at veien videre skal konkretiseres ut i fra enkeltsaker, gjennomslag for det og noen av kjernesakene til KrF, sier Bjorland, som lister opp en rekke kjernesaker som nei til tidlig ultralyd og søndagsåpne butikker.

– Budskapet i brevet er så enkelt at veien videre må bli til etter hvor vi kan få best gjennomslag for disse sakene. Vi har ikke sagt at KrF skal velge dét eller dét alternativet. Rettesnoren må være der vi kan få best gjennomslag.

– Du har ikke nevnt Venstre eller Frp i det du nå sa?

– Jeg sier ikke så mye om det. Jeg sier at partiledelsen må vurdere det, og hvis de finner ut at de må gjøre andre vurderinger enn det som er gjort tidligere, må de kalle inn til nye møter i forhold til det. Det er sakene som vi mener må avgjøre hva vi velger med hensyn til regjering eller opposisjon. Vurderingen legger vi over til partiledelsen alt etter hvor vi får mest gjennomslag.

– Det er ikke særlig med Frp-allergi blant gjengen som har skrevet under på brevet?

– Det er nok ikke et kjempestort ønske om å gå inn i regjering med Frp, men dette er ikke svart-hvitt. Vi er nok ikke allergiske.

– En åpning for å regjere med Frp?

– Ja, men vi går ikke nå ut og sier at vi vil at KrF går i regjering med Frp. Det viktigste er hvor vi får gjennomslag for sakene. Jeg vil også si at jeg ikke snakker på vegne av oss, men for meg selv. Dette er enkeltpersoner, ikke lokallag eller styrer som står bak, sier Bjorland, som sier det ikke ble forsøkt å få samlede lokallag til å stille seg bak brevet.

Det viktige var å få brevet sendt før landsstyremøtet, ifølge gruppelederen.

– Hvis Venstre står utenfor, bør KrF også gjøre det. Men hvis Venstre går inn i regjering, så blir det vanskeligere å stå utenfor. Da kan vi se for oss at regjeringen i ulike saker kan gå til andre partier enn Ap, Sp eller SV for å få gjennomslag for saker der vi er uenige. Det er hvordan dette blir løst, som blir avgjørende. Nå tror jeg ikke Venstre går inn i regjering. Da tror jeg KrF har en kjempeposisjon i opposisjon med Venstre og Senterpartiet. Da har vi mulighet til å pleie forholdet med Venstre og Sp i et stort sentrum som kan dra sakene sammen, sier han.

Bjorland opplyser også at brevet ble sendt tirsdag i forrige uke og at partiledelsen har gitt respons. Han vil ikke si noe om hvem som svarte eller hva det gikk ut på.

Les også

Trine Skei Grande (V) fristes ikke av regjeringens sorte biler

Aksepterer Sylvi Listhaug

Varaordfører i Klepp, Torbjørn Hovland, bekrefter at lokallags- og gruppeledere i de tre lokallagene har skrevet under på brevet i kraft av rollen de respektive medlemmene har.

– Det vi sier, og som du referer til, er at hvis Venstre skal komme til å gå i regjering, må også vi vurdere det. Det er ikke et krav, men noe vi ber ledelsen vurdere, sier han.

Også Hovland understreker viktigheten av gjennomslag for klassiske KrF-saker.

– Politikk er jo innflytelse. Det er to ting vi kan oppnå: Innflytelse på viktige KrF-saker og stabilitet i regjeringsspørsmålet. Går vi i regjering vil det være en sikrere parlamentarisk situasjon.

– Kan det til og med gå fint å sitte i regjering med Sylvi Listhaug (Frp) for KrF?

– Skreller vi bort retorikken og ser på den vedtatte innvandringspolitikken, så ser vi et bredt forlik i Stortinget.

– Så svaret er ja?

– Svaret er ja. Men hvis KrF og Venstre skal inn i regjering, må Frp og Høyre gi noe.

– Hva er så farlig med å bli stående for seg selv?

– At innflytelsen i mange saker kan bli mindre.

– Hvor viktig er det veiskillet som KrF møter nå?

– Jeg tror dette er veldig viktige dager. Uansett veivalg er det en fare for å tape oppslutning.

– Du vil inn i regjering?

– Kun hvis Venstre går inn. Alene blir man svakere, sier han.

Slik svarer partiledelsen

Med henvisning til brevet spurte Aftenbladet Knut Arild Hareide etter talen om hvorfor døren nå lukkes en gang for alle for å samarbeide med Frp i regjering – og hvorfor da partiledelsen da er uenige i rådet fra de syv lokale KrF-toppene.

– Vi har sagt en ting før valget om hvilken regjering vi ønsker og hva som skjer dersom vi ikke oppnår det. Det vi gjør nå er egentlig å følge opp det vi sa før valget. Så finnes det selvfølgelig nå strategiske vurderinger rundt den politiske situasjonen vi er i. Det skal vi ta i landsstyret, men jeg har ikke noe nytt budskap å si før vi har tatt den runden. Og så spørs det da hvilket råd landsstyret gir til oss. Jeg tror det er en tydelig føring som vi har stått oss på før, nemlig å si en ting før valget og gjøre nettopp det etter valget. Det er også min anbefaling til landsstyret i løpet av de dagene vi nå går inn i, svarer han Aftenbladet.

Etter Hareides tale presiserte KrF-nestleder Olaug Bollestad overfor Aftenbladet at partiledelsen må behandle og vurdere alle innspill på en helhetlig måte.

– Vi har mange innspill. Det får vi på godt og vond. Vi må forholde oss til alle de. Landsstyret skal gi et råd, og så er det faktisk partiledelsen og stortingsgruppen som skal ta den endelige avgjørelsen. Jeg er glad for alle innspill, men vi kan ikke la noen innspill vektes mer enn andre. Det er litt av KrFs særmerke. Vi er et sentrumsparti, og det betyr at vi har to sider. Og det er viktig at vi ivaretar det nå.

– Så for å avklare: Døren til å regjere med Frp er stengt?

– Vi har sagt det vi sa før valget, og det står ved lag etter valget. Sånn er det, sier Bollestad.

Her er landsstyrevedtaket som landsmøtet sluttet seg til i vår - og som ifølge Hareide fortsatt står ved lag.

 • Søke regjeringsmakt, ikke med Frp, men med Høyre, Venstre og KrF.
 • Vurdere deltakelse i regjering etter valgresultat, styrkeforhold og utsikter til politisk gjennomslag.
 • Dersom Høyre, Venstre og KrF-regjeringssamarbeid ikke skulle bli mulig etter stortingsvalget, så vil KrF sannsynligvis velge opposisjon.

Ekstraordinært landsmøte?

Sverre Risa (varaordfører i Time for KrF) vil ikke gå ut med innholdet i brevet, men sier det ikke er noe dramatikk knyttet til dette.

– Det er synspunkter på valget og det som skjer etterpå. Det er ingen sterke anbefalinger, sier han til Aftenbladet etter Hareides tale.

– Hareide oppfattes å ha stengt døren for KrF i regjering med Frp. Hva synes du om det?

– Vi har vært tydelig på at vi vil stå utenfor hvis det ikke blir en blågrønn regjering (Høyre, KrF og Venstre). Så hører vi at Venstre er litt på glid, og av og til at de ikke er på glid. Hvis Venstre ikke går i regjering, gjør nok heller ikke KrF det. Men vi kan ikke være helt fastlåste på dette. Hvis Venstre går inn i regjering, må vi hvert fall ha en diskusjon på det og kanskje et nytt landsmøte.

– For det er ikke verre enn å kalle inn til et nytt landsmøte eller landsstyre for å gjøre et nytt vedtak, mener du?

– Vi må være tydelige. Å kalle inn til et nytt landsmøtet innebærer å sette et ganske stort apparat i sving, men jeg har redd for at det er nødvendig med et landsmøtevedtak siden det er interesser på begge sider som er ute og går.

– Så det må i så fall være et ekstraordinært landsmøte, det er ikke nok med et sentralstyremøte eller et landsstyremøte?

- Det hadde vært veldig trygt og et vedtak ville stått seg bedre hvis det ble fattet på et landsmøte. Du skal være veldig overbevisende for å overkjøre et landsmøtevedtak, sier Risa.

Publisert:
 1. Jonas Skrettingland
 2. Stortingsvalg
 3. Olaug Bollestad
 4. Politikk
 5. Sylvi Listhaug

Mest debattert

 1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

 2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

 3. MDG på vippen i ny meningsmåling

 4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands