Mister lensmannen etter 384 år

Gjesdal-ordføreren droppet både ordførerkjedet og blomstene da han var invitert for å markere den siste åpningsdagen for lensmannskontoret på Ålgård.

Publisert: Publisert:

Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø takket Kåre Birkeland for innsatsen som lensmann i Gjesdal og signerte en ny samarbeidsavtale med politiet. Foto: Ola Fintland

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vemodig? Ja. Både ordfører Frode Fjeldsbø og lensmann Kåre Birkeland brukte ordet og måtte ærlig innrømme det.

Ordføreren lurte litt på hva slags arrangement han egentlig var invitert til, om det var fest eller gravøl.

Normalt blir han invitert for å åpne noe nytt i kommunen. Torsdag var han invitert for å legge ned lensmannskontoret og signere på en ny samarbeidsavtale mellom kommunen og politiet. Han har selv vært med på å utforme den nye avtalen og understreket at kommunen har hatt et godt samarbeid med politiet.

Ny politikontakt

Torsdag stengte dørene på lensmannskontorene både på Varhaug i Hå kommune og på Ålgård i Gjesdal kommune.

– Alle kommuner skulle egentlig hatt en lensmann og et lensmannskontor hvis jeg hadde bestemt. Men vi får gjøre det beste ut av det, sier Kåre Birkeland.

Den nye ordningen innebærer at kommunene får en egen politikontakt som skal jobbe med kriminalitetsforebygging og politiets nærpolitirolle. I Gjesdal blir det lensmann Kåre Birkeland som blir politikontakt, mens politiførstebetjent Bjarte Harbo får en tilsvarende rolle i Hå.

Det er også klart at Birkeland får kontordag i Gjesdal hver onsdag, men det er ikke avklart hvor han får kontor.

Formelt er han fortsatt ansatt som lensmann, men det er bare et tidsspørsmål før det blir endret. Leieavtalen for bygget går ut ved nyttår, og han har allerede begynt på ryddejobben med å sortere og makulere 1000-vis av sider med gamle dokumenter. En del av de eldre dokumentene skal også leveres videre til statsarkivet.

– Jeg skjønner at politiet har fått kritikk for å kalle det for en nærpolitireform når de sentraliserer ressursene. Men politiet har lovet oss raskere blålys, og vi stoler på at politiet leverer det som de har lovet. Det er de neste årene som avgjør om politiet lykkes, sa ordfører Frode Fjeldsbø.

Han er glad for at Birkeland fortsetter i jobben som politikontakt og vil spare blomstene til han er på plass i den nye jobben.

Artikkelen fortsetter nedenfor kartet

Lang historie

Lensmannskontoret i Gjesdal har en lang historie å se tilbake på. Olav Arneson Kyllingstad var første lensmann i Gjesdal fra 1633 til 1639, og ordfører Frode Fjeldsbø har selv en fjern slektning som var lensmann. Tipptippoldefaren var bonde, men broren, Christian Edland, var både ordfører og lensmann.

– Jeg vet ikke om han snur seg i graven nå, sa ordføreren.

Kåre Birkeland har jobbet i politiet siden 1983 og tilhører dem som mener at hver kommune helst skulle hatt en egen lensmann og et eget lensmannskontor.

– Det er det jeg er vant med. Politiet skal være nært, sier Birkeland.

Samtidig erkjenner han at det er nye tider i politiet og at avstanden til Sandnes ikke er særlig stor. Han bor selv i Sandnes og jobbet ved politistasjonen der fram til han ble lensmann i Gjesdal for snart fire år siden. Allerede den gang visste han at han var lensmann på lånt tid og at han trolig ville bli den siste lensmannen i kommunen. På det meste var det ni personer som jobbet her, men de er gradvis flyttet over til Sandnes.

Politistasjonssjef Kjetil Andersen i Sandnes hadde med blomster til Birkeland som takk for innsatsen som lensmann. Andersen har selv vært lensmann i Bjerkreim, men var ikke så opptatt av det som har vært. Han var mer opptatt av å snakke om utrykningstider og det fleksible politiet der tilgjengelig ressurser med den rette kompetansen skal settes inn der behov er størst uten hensyn til hvor kommunegrensene går.

– Politiet skal bli enda bedre enn det har vært selv om vi stenger dørene her, sa Andersen.

Varaordfører Henry Tendenes (H) i Gjesdal har selv bakgrunn fra politiet og var tidligere politistasjonssjef i Egersund.

– Jeg ser at det har vært ulike oppfatninger av politireformen ulike stedet i landet, og det kan jeg forstå, men i Rogaland ligger det godt til rette for suksess, ikke minst i Gjesdal som ligger så tett opp til Sandnes. Det viktigste for tryggheten til folk er ikke åpningstidene på lensmannskontoret. Det viktigste er at politiet kommer når alarmen går, ikke hvor de kommer fra, sier Tendenes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Frode Fjeldsbø
 2. Gjesdal kommune
 3. Ålgård
 4. Hå kommune
 5. Sandnes