Torsdag skal Tour des Fjords lage tidens folkefest i Egersund

Skal du reise til Egersund bare én gang i 2018, er torsdag 24. mai den rette dagen. Da er byen kledd til folkefest. Måletappen i årets Tour des Fjords er lagt til byens smale gater og bratte bakker.

Jone Ellingsen og Geir Sølve Hebnes Sleveland ved et av de mest krevende punktene i løypa. Naboene lover folkefest i hagene langs Gamleveien som for anledningen heter Hellvik Hus Bakken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det er ingen overdrivelse å si at egersunderne forventer tidens folkefest når stjernene i Tour des Fjords sykler inn i byen torsdag. Egersund er ikke bare måletappen, men syklistene skal gjennom byen tre ganger før de får passere målstreken på Husabø.

Svært få sykkelglade egersundere har syklet i alle disse gatene. Noen av dem er så til de grader bratte at det er et «sled» å leie en sykkel opp bakkene, men har skal altså stjernene sykle, etter en liten oppvarmingstur fra Farsund til Egersund og med bakkene i Jøssingfjord som en bratt forsmak på hva de har i vente.

Prøvesyklet

Jone Ellingsen har prøvesyklet løypa en del ganger for å sjekke at alt er i orden. Finalerunden i Egersund er rundt 13 kilometer lang. Trolig er det Gamleveien som blir den største utfordringen. Her er det smalt og bratt. Det er samtidig her de som fremdeles har bein til rykk trolig kommer til å prøve seg.

Ellingsen forteller at rytterne kan løypa. Det er lettere å gjøre rykk i bygatene, med svinger og bakker, enn det er på landeveien. Derfor kjenner de hver bakke og hver sving før de kommer til byen.

Det har hele tiden vært viktig for komiteen som står bak arrangementet at dette skal handle om mye mer enn bare sykkel. Tour des Fjords er først og fremst en folkefest. Rytterne kommer trolig til Egersund rundt 16.30 og så bruker de en time eller to på de tre rundene i byen. Det blir storskjerm på Torvet og klokka 18.00 samles alle her for premieutdeling. Etterpå er det byens egen Rune Nilsson som skal underholde.

– Folkefest, med andre ord, sier Geir Sølve Hebnes Sleveland i arrangementskomiteen og legger til at det hele starter onsdag. Da er det bedriftsritt og ungdomsfest på Torvet. Torsdag er det barneritt før det store fellesarrangementet.

Jone Ellingsen er selv syklist og sier at dette er stort.

– Hvor stort?

– Det er større for Egersund enn en fotballkamp mellom Real Madrid og Barcelona på Husabø, humrer han, men uten å mene det kun for spøk.

- Det er ni worldtour-lag med i feltet med en rekke verdensstjerner. Vi får for eksempel se noen av verdens beste spurtere.

Les også

Slik påvirkes trafikken av Hammer Stavanger

Les også

– Trollpikken-turister bør parkere i Egersund sentrum

Ta toget

Arrangementskomiteen håper på mange tilreisende. Folk blir bedt om å ta tog. Sentrum blir avsperret for trafikk mens det hele pågår. TV 2 sender direkte fra rittet som startet et par dager tidligere i Grimstad.

– Dette er et slags VM for byen Egersund. Hvis vi gjør det bra, hvis arrangementet er bra og folk viser at de setter pris på besøk fra den store sykkelverdenen, kan det være at vi får arrangere også et annet år, sier Jone Ellingsen.

Folk har bestilt bannere og hager er reservert, noen stiller i kostymer og langs ruta står sponsorlauget på «sine» etapper. Det er delt opp slik at hver sponsor har sin bakke, sine svinger eller sin slette. Her kan det fort være en pølse eller to å hale for publikum.

Tour des Fjords er viktig for Egersund som profilerer seg som «sykkelbyen» og byen der Nordsjørittet starter.

Geir Sølve Hebnes Sleveland og Jone Ellingsen er imponert over engasjementet i byen for å gjløre Tour des Fjords til en folkefest.
Publisert: