– Brev fra politiet renvasker Birgittes fetter

Politiet ser nå helt bort fra fetterens tilståelse. - Det skulle aldri vært tatt ut tiltale mot min klient, sier advokat Arvid Sjødin.

Publisert: Publisert:

Advokat Arvid Sjødin har både blitt truet på livet og utskjelt for å forsvare Birgitte Tengs fetter. Onsdag kom brevet hvor politiet konkluderer med at fetterens tilståelse er ubrukelig. Foto: Fredrik Refvem

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I et brev politiet i Sør-Vest politidistrikt sendte til Birgitte Tengs’ fetter bekrefter etterforskningsledelsen at tilståelsen som fetteren i sin tid ble dømt for ikke lenger gjelder.

Politiet innledet ny etterforskning i januar 2017 for å gjøre et nytt forsøk på å finne personen som natt til 5. mai 1995 tok livet av Birgitte Tengs på Karmøy.

LES OGSÅ: - Birgitte-saken endret politiets metoder

Onsdag 11. april, 23 år etter drapet på Birgitte Tengs, kom bekreftelsen fetteren har ventet på. I 1998 ble han riktignok frifunnet for drapet på sin kusine, men likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

Kontroversiell tilståelse

I forbindelse med at politiet gjenopptok jakten på drapspersonen har etterforskerne også vurdert tilståelsen fetteren ga etter at han ble pågrepet i februar 1997. Etter en drøy måned i isolasjon tilsto den da 19 år gamle fetteren drapet.

Nå har både Kripos’ cold case-gruppe og etterforskningsledelsen i Sør-Vest politidistrikt konkludert med at de må se bort fra den omstridte tilståelsen til fetteren.

Politiet beklager at fetterens rettigheter etter straffeprosessloven ble tilsidesatt under avhørene av ham.

I brevet skriver politiinspektør Lars Ole Berge, som er påtaleansvarlig for etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs, følgende: “Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgitte Tengs’ fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforskning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.”

Endelig

Fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin i Advokatfirmaet Sjødin & Meling, sier til Aftenbladet at domstolene i denne saken har sviktet fullstendig. I 21 år har han jobbet for å få sin klient renvasket. Brevet fra Sør-Vest politidistrikt er en stor seier.

Les også

– Politiet gikk i den samme fella både i Birgitte-saken og i Tina-saken

Les også

Tina-boken: Fremragende journalistikk!

- Brevet viser at norsk politi endelig har forstått hva falske tilståelser betyr. Den gangen, da saken ble behandlet i retten, gjorde de ikke det, sier Sjødin.

Utenom fetterens tilståelse, som viste seg å ha blitt manipulert frem av avhørerne, var det ingenting som støttet teorien om at det virkelig var fetteren som hadde tatt livet av Tengs.

- Førstestatsadvokat Harald Grønlien sa også dette i sitt innledningsforedrag både i tingretten og i lagmannsretten, påpeker fetterens forsvarer.

Ser bort fra tilståelsen

I desember 2016 offentliggjorde Sør-Vest politidistrikt at Birgitte-saken ville bli gjenåpnet. Ett år tidligere anmodet politidistriktet Kripos’ cold case-gruppe om å gjennomgå etterforskningen av drapet. Det gjorde cold case. Sjødin roser cold case-gruppen.

- Det er cold case som har frikjent min klient. De ser bort fra den falske tilståelsen. Håpet er nå at også domstolene kan forstå hva en falsk tilståelse er, sier Sjødin, som sent onsdag kveld fikk fortalt sin klient om brevet.

- Han ble veldig glad da han fikk høre hva politiinspektøren skrev og han ser frem til fortsettelsen i Høyesterett, sier Sjødin.

Må omgjøre

Det neste fetterens forsvarer vil gjøre er nemlig å sende et brev til Høyesterett med begjæring om at Høyesteretts kjennelse fra 2010 blir omgjort. I denne kjennelsen ble den sivile saken hvor fetteren ble dømt til å betale erstatning nektet gjenopptatt.

Foto: Hansen, Alf Ove

- I begjæringen til Høyesterett vil jeg legge ved brevet. Situasjonen er slik at Høyesterett ikke kan nekte at saken blir gjenåpnet. Det ville i tilfellet stridt mot blant annet EMK artikkel 8. Denne slår fast at et land ikke har lov til å ha en uriktig dom stående. At dommen er uriktig slås endelig fast i brevet fra Sør-Vest politidistrikt, påpeker Sjødin.

På spørsmål om hva han mener om brevet, svarer fetterens forsvarer følgende:

- Det er herlig. Dette har vært en kamp uten like. Personlig har jeg blitt truet på livet og utskjelt for å ha forsvart fetteren. Dette er en gledens dag, sier Sjødin til Aftenbladet.

Ris og ros

Samtidig som fetterens forsvarer omtaler dagen som “en gledens dag” legger han ikke skjul på at han er frustrert over hvordan “Birgitte-saken” ble etterforsket. Han mener at politiet produserte bevis om at alle utenom hans klient var sjekket ut av saken.

- Saken ble ikke etterforsket godt nok. Det var en rekke potensielle gjerningspersoner som ikke ble etterforsket. I denne saken mener jeg at politiet gikk i den såkalte bekreftelsesfellen. De dannet seg en oppfatning av at min klient måtte være den skyldige. Enten så visste ikke etterforskerne hva en falsk tilståelse var eller så ville de at min klient var skyldig, sier Sjødin.

Han mener at brevet beviser at det var en form for fabrikasjon mot fetteren.

- Samtidig som jeg vil rose politimester Hans Vik, har jeg lite fint å si om hans forgjengere i nordfylket. I 2016 beklaget Hans Vik overfor fetterens familie på vegne av politidistriktet. Han har fremstått som meget ryddig og ansvarsfullt i saken. Det gjorde ikke hans forgjengere i datidens Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, sier Sjødin.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Birgitte-saken
 2. Arvid Sjødin
 3. Kripos
 4. Etterforskning
 5. Sør-Vest politidistrikt