Hva skjedde med Tina Jørgensen?

I desember 2002 avsluttet Riksadvokaten Tina Jørgensen-saken etter bevisets stilling. Her en oppsummeringssak vi publiserte fem år etterpå.

Torunn Austdal Rasmussen og privatetterforsker Tore Sandberg på stedet hvor Tina Jørgensen ble funnet.
 • Signe Hansen
 • Tonje Pedersen
Publisert: Publisert:
Les også

Etterforsker Tina Jørgensen-drapet på nytt

icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Aftenbladet, 14. desember 2007: Tore Sandberg hutrer i Stavangers iskalde høstvind en blåsende vanlig fredag. Den erfarne privatetterforskeren er i Stavanger-distriktet for andre gang på kort tid. Datoen er 26. oktober. Sammen med Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen, står han på parkeringsplassen utenfor Bore kyrkje i Klepp. For sju år siden, på akkurat denne dagen, ble Tina Jørgensen funnet i en kum omtrent midt på parkeringsplassen.— Gå vekk fra lokket, sier Austdal Rasmussen plutselig.

Uten å tenke seg om har Tore Sandberg plassert den ene foten midt oppå kumlokket. Han flytter seg.

Tina Jørgensen ble funnet under et kumlokk ved Bore kyrkje i Klepp.

For Tinas mor er kummen hellig.

— Det er helt forferdelig å være her, hvisker hun.

Vi går sju år tilbake i tid. Det er søndag ettermiddag 24. september 2000. Tina Jørgensen (20) blir meldt savnet. På politihuset siger mistanken inn: Noe alvorlig kan ha skjedd. Ei ung jente forsvinner på vei hjem fra byen.

— Vi får inn rundt 400 savnetmeldinger hvert år. Noen ganger ringer det ei bjelle, og det gjorde det tidlig i denne saken. Vi gikk bredt ut og holdt alle muligheter åpne. Men på det tidspunktet var det ingen indikasjoner på at Tina var drept, sier Odd Tveit Jørgensen, som ledet etterforskningen av drapet.

20 etterforskere settes til å jobbe med saken. Samtidig letes det etter Tina over hele Stavanger. Først i området rundt Grasholmen, deretter utvides søkene på land og til sjøs. Både i privat og politiets regi blir det lett etter 20-åringen. Opplysninger strømmer inn, men Tina dukker ikke opp.

Etter to uker står etterforskningen i stampe. Det er ikke flere spor å gå etter. Også antall tips har avtatt.

Funnet

To uker senere, 26. oktober 2000. Politiet er på parkeringsplassen ved Bore kyrkje og leter etter våpenet etter ransforsøket fra boligen til den kjente entreprenøren Trygve Stangeland. Tilfeldigvis blir en avløpskum åpnet. I kummen oppdager politiet et lik. Den savnede Tina Jørgensen er funnet.

Etter at Tina er funnet, setter politiet i gang den mest omfattende drapsetterforskningen i Rogaland så langt.

Oktober 2007. Inne på Politihuset i Stavanger sitter politisjefen i Sandnes, Odd Tveit Jørgensen og politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl og blar i notatene. Det er disse to som i dag vet mest om Tina-saken. Jørgensen var etterforskningsleder, Dahl er den som har ansvaret for saken i dag, hvis det dukker opp noe nytt. Nå vil de to finne tid til å lese gjennom dokumentene en gang til - de kan ha oversett noe.

Kriminaltekniker Kåre Moen Olsen undersøker sekken avdøde ble funnet i.drap kriminalitet Tina-saken.

De skal bla seg gjennom 40 ringpermer med avhør og tips. Alt står lagret i ei bokhylle på et lite kontor på politistasjonen. 13.185 personer er omtalt i saken, 1705 avhør er foretatt, i tillegg til 440 av naboene på Grasholmen som er oppsøkt. Politiet fikk inn 1300 tips i saken. Alt er registrert i mappene.— Vi veksler noen ord om saken av og til. Vi regner med at det tar oss ei uke å gå gjennom den, sier Tveit Jørgensen.

Tegningen

Senhøsten 2000. Rundt 30 etterforskere arbeider på spreng for å finne ut hva som skjedde. Politiet vil sirkle inn mistenkelige personer og situasjoner. Tegninger trykkes i avisene. Biler etterlyses, en mørk BMW er i søkelyset. Den siste observasjonen av Tina er gjort på Skagenkaien rundt klokken 02. Politiet går ut med tegning av henne slik hun var kledd natten hun forsvant. Den mørke, lange kåpa fører til en rekke tips

Mange tror de har sett Tina, men de fleste tar feil. Lyst, langt hår og mørk, lang kåpe er en beskrivelse som passer mange.

— I ettertid har vi lurt på om vi gikk for tidlig ut med tegninger av henne, sier Tveit Jørgensen.

Den brede etterforskningen, etterlysningene og tegningene i avisene fører ikke fram. Verken dusøren på 200.000 kroner eller analysehjelpen fra Kripos gir svar.

De løse trådene

Fortsatt er de løse trådene løse. Her er de:

Utenfor Ica-butikken i Støperigata skal to menn ha snakket sammen ved en mørk BMW. Et vitne overhørte at en av dem sa; «Slapp av. Hun er godt skjult» Dette førte til at flere etterforskere jobbet mot BMW-en.

Tina Jørgensen (20) ble drept høsten 2000. Tolv og et halvt år senere er saken fremdeles uoppklart.

Tipsene strømmet inn, men de to mennene ble aldri funnet. En mann i lys dress skal ha gått over Bybrua i 02-03-tiden samme natt som Tina forsvant. Mannen meldte seg aldri. En bil skal ha kjørt sakte over Bybrua. Føreren ble ikke funnet. En mann skal ha sittet i en bil som sto parkert på fortauet ved Statoil-stasjonen i Haugesundgata. Mannen meldte seg aldri. Tinas veske med filofax og mobiltelefon ble heller aldri funnet.

Kjæresten siktes

Etter en lang og tidkrevende etterforskning, begynner politiet å snevre inn. Én person er hovedmistenkt; Tinas kjæreste.

Tre bevis er dominerende: Barnåler er funnet på Tina, under Bybrua og i kjærestens bil. En likhund har markert i bagasjerommet på kjærestens bil. En annen likhund markerte ikke. Ifølge politiet har kjæresten også gitt sprikende forklaringer om hva han gjorde den aktuelle natta.

Da Tina ble funnet i kummen på Bore, lå hun på en sekk. Sekken var ødelagt. En bit av samme sekken blir like etter funnet under Bybrua. Dermed går politiet ut fra at Tina ble drept under Bybrua og deretter fraktet til Bore kyrkje. Politiet tror at Tina er drept og liket gjemt i løpet av noen timer.

Mens etterforskningen pågår, sliter politiet med å komme til bunns i hovedbeviset. Barnålene som er funnet på Tina, under Bybrua og i bagasjerommet i bilen til kjæresten, kan ikke DNA-kontrolleres. Det er ikke mulig å finne ut om barnålene stammer fra samme tre. Fra Tina ble meldt savnet, gikk det en hel måned før hun ble funnet. Der gikk mange spor tapt. Politiet mistet også biologiske spor, siden det var vann i kummen der Tina lå. Vannet visket ut spor.

En samtale som fant sted på denne parkeringsplassen utenfor Ica Supermarked Støperigården på Storhaug i Stavanger var ett av mange spor politiet etterforsket.

Likevel blir det tatt ut siktelse mot Tinas kjæreste.— I dag kan vi si at vi kom så langt og ikke lengre. Det var ikke grunnlag for videre etterforskning. Vi etterforsket så langt vi greide, og påtaleansvarlig tok ut siktelse. Det holdt ikke, sier Tveit Jørgensen.

Saken henlegges

For historien er kjent. Riksadvokaten sendte saken tilbake til politiet på grunn av manglende bevis, og saken ble henlagt. Tinas kjæreste gikk fri.

I februar 2005 fikk kjæresten 188.500 kroner i erstatning for to måneder i varetekt og som oppreisning for å ha blitt straffeforfulgt for drapet på sin tidligere kjæreste Tina Jørgensen.

I dag har han startet et nytt liv. Han er samboer og far til to gutter. Selv om han er kommet seg videre, føler han seg fortsatt mistenkt.

— Jeg blir nok aldri kvitt mistankene. Mange tror fremdeles det var meg. Jeg hørte nettopp at noen hadde snakket om meg på en fest. «Det må jo være ham som gjorde det», var det en som sa. Det må jeg bare leve med, sier han på telefon til Pluss.

Han har vonde minner om året som siktet i saken. Familie, kolleger og venner holdt ham oppe.

— De som kjenner meg har aldri mistenkt meg. Jeg har ikke mistet en eneste av mine nærmeste i løpet av denne tiden. Alle rundt meg backet meg opp. Uten dem vet jeg ikke hva jeg hadde gjort.

I rundt to måneder satt han i varetekt. Han tenker tilbake på knallharde avhør og ikke minst på siktelsen.

- Jobben ble redningen

— Da de siktet meg, kom det som et sjokk. Jeg forsto ingenting. Etter to måneder i varetekt gikk jeg rett på jobb. Det ble redningen min. Jeg jobbet hele tiden. For meg ble jobben terapi.

I stua har han bilde av sin tidligere kjæreste, og sønnene spør hvem hun er.

— Jeg tenker en del på Tina, og jeg besøker graven hennes av og til. Selv om tiden som siktet var vond, har jeg mange gode minner om henne.

— Hva synes du om at Tore Sandberg nå ser på saken.

— Det er spennende og positivt. Jeg har tro på ham og håper han finner ut noe. For meg er det vondt når avisene skriver om dette igjen, ikke minst på grunn av familien. Likevel er det bra at det holdes liv i saken.

Liket av den savnede Stavanger-kvinnen Tina Jørgensen ble funnet i en avløpskum på parkeringsplassen ved Bore kirke i Klepp.I dagene etter funnet ble funnstedet overdekket med blomster og lys.

— Tror du vi noen gang får svar på hva som skjedde med henne?

— Ja. Det har jeg alltid ment. Sannheten kommer fram. For meg er det umulig å forstå at noen kan leve med noe sånt.

Møter Sandberg på Frp-møte

I mai i år. Privatetterforsker Tore Sandberg er invitert til Fremskrittspartiets landsmøte for å motta Alvheim-prisen. I takketalen sin tar han opp foreldelsesfristen av drapssaker. Han mener 25 år er for lite. I salen sitter Torunn Austdal Rasmussen og lytter. Etterpå blir de to sittende og snakke i flere timer.

Siden da har Tore Sandberg og Torunn Austdal Rasmussen holdt ukentlig kontakt. Privatetterforskeren samarbeider med Se og Hør.

I høst laget ukebladet en reportasjeserie på uoppklarte drapssaker. Tina-saken var en av dem. Sammen med Austdal Rasmussen var Sandberg på de mest sentrale stedene i saken. De to har vært under Bybrua, i sentrum, på Grasholmen og på Bore. Sandberg vil finne sammenhengen.

— Jeg er blitt kontaktet av folk, og noe av det de sier kan være interessant og viktig. Det er flere ting jeg undersøker i saken, uten at jeg kan gå inn på dette nå.

Politiet tok med seg jord og vegetasjon fra området under Bybrua. Politiet antar at den drepte Tina Jørgensen ble tatt av dage der. Steinar Eriksen fra Kripos til venstre.

Mens Sandberg var i Stavanger, møtte han noen av disse tipserne.— Det finnes alltid flere som vet noe, men som ikke nødvendigvis vil fortelle politiet om det de vet. For dem kan det være lettere å snakke med meg, sier Sandberg.

Det han nå ser etter, er om det finnes spor eller opplysninger som hittil ikke er kjent.

— Hvis jeg kommer fram til at jeg har mange viktige opplysninger, må jeg jo gå til politiet med dem. Da kan resultatet bli en gjenopptakelse av saken.

- Må ha vært planlagt

Sandberg snakker hypotetisk: Om og hvis han finner noe.

— Kumlokket er interessant, jeg vil se nærmere på det. Jeg mener at den eller de som har lagt henne i kummen, må ha kjent området. Det må ha vært planlagt, mener han.

Tore Sandberg er kjent for gjenopptakelser av saker til fordel for den domfelte. Han står bak frifinnelsen og avsløringen av sju justismord, og han har bidratt til at alle sakene er gjenopptatt. De mest kjente er justismordene mot Per Liland og Fritz Moen.

— Kanskje kan mitt engasjement utløse informasjon som ikke kommer til politiet. Hvis det er nyttig informasjon, både håper og tror jeg at det er nyttig for alle parter.

Sammen med Tinas mor står Tore Sandberg ved kummen på parkeringsplassen på Bore. Han har snakket med tipsere i løpet av dagen og har informasjon på lager. De to går vekk fra journalistene for å diskutere om informasjonen er relevant. Torunn Austdal Rasmussen håper. Håper og tror at Sandberg kan hjelpe.

— Jeg synes det er flott at Tore er her nå. Jeg har veldig tillit til ham. Hvis ikke han klarer å finne ut hva som skjedde, vil ingen gjøre det, sier hun.

Den siste sikre observasjonen av Tina Jørgensen i live ble gjort utenfor Burger King ved Torget i Stavanger.

Litt senere står Tore Sandberg under Bybrua i Stavanger. Han studerer skråningen der politiet tror Tina ble drept.— Jeg regner med at den som har gjort det, må ha fraktet henne i bil. Da må han ha handlet raskt. Ellers ville han aldri ha fått henne ned i kummen, sier Sandberg nesten spørrende til seg selv.

— Det er flere momenter i saken som jeg har interesse av å grave i. Jeg ønsker å kontakte politiet for å høre om jeg kan se noe av det de har, spesielt det med overvåkningskameraer i saken og hvordan tipsene ble behandlet. Vektlegging og styring av informasjon har vært interessant i alle sakene jeg har vært involvert i. Når sakene ikke er godt registrert, blir jeg alltid mistenksom.

Irriterende

Bjørn Kåre Dahl og Odd Tveit Jørgensen mener de har etterforsket så bredt at alle spor er fulgt. De løse trådene fikk de ikke samlet.

Fortsatt får politiet inn opplysninger i saken, men ingenting er nytt. Politiet sitter på mye informasjon som de aldri har gått ut med, men de siste brikkene mangler. Dette er informasjon som kan kobles til en aktuell gjerningsmann hvis han dukker opp.

— I denne saken hadde vi så mye informasjon at drapsmannen burde vært tatt. Det er irriterende å ikke komme i mål, sier Tveit Jørgensen i dag.

— Tror du Tore Sandberg har noe å bidra med i saken?

Odd Tveit Jørgensen (til venstre) og Bjørn Kåre Dahl har snudd mange steiner i Tina Jørgensen-saken.

— Jeg er glad for at han ser på det. En sånn sak må ikke dø. Ny blest om saken kan føre til oppklaring. Det hadde vært godt for de etterlatte. Tore Sandberg sier at noen velger å ikke snakke med politiet. Det tror jeg han har helt rett i. For å oppklare saken, trenger vi nye opplysninger.- Hvis Sandberg har et hett tips, vil vi selvsagt se på det. Så langt har han ikke kontaktet oss, men han er velkommen til å gjøre det, sier Bjørn Kåre Dahl.

Mistet to døtre

Hjemme på Klepp sitter Torunn Austdal Rasmussen og ektemannen Morten Rasmussen. De lever med uvissheten om hva som skjedde. Rundt halsen bærer Tinas mor et langt gullkjede. Selve anhenget er formet som en elefant. Det har hun fått av de to døtrene sine i julegave. Begge to er i dag borte.

— Jeg fikk det fordi jeg hadde lest et eventyr for dem om en trygg elefant. Elefant står for trygghet. Det samme gjør navnet Torunn. Smykket bruker jeg når jeg har en tung dag. Det bringer dem nærmere.

Hun er opptatt av symboler. Hver kveld tenner hun lys for døtrene. På gangen står ei dokke utstilt under speilet. Dokka er datteren Tina. I stua sitter to engler over speilet ved spisebordet. Englene er jentene, sier hun.

Fra Tina Jørgensens begravelse i Hinna kirke i Stavanger.

— Jeg tenker på så mye. Noen ganger får jeg lyst til å løfte kumlokket for å se hvordan det ser ut der Tina lå. Andre ganger har jeg lyst til å treffe drapsmannen. Jeg vil spørre: Hvorfor gjorde du det? Hvorfor måtte du ta livet av henne?Austdal Rasmussen minnes dagen da Tina forsvant: Sammen med ektemannen er hun på vei til Bergen i bryllup. Hunden Wicky er Tinas, men den bor hos moren på Klepp. I helgen skal Tina passe den. De møter henne på Forus. Tina er glad, har vært hos frisøren og glattet håret til kvelden. Hun skal ut med kjæresten. Det er siste gang de ser henne i live.

— Ingen kan forestille seg hvor mange ganger jeg har fulgt Tina over brua på vei hjem. Jeg sover dårlig. Det er sju år siden, men det kunne vært i går.

Politiker

Nå er Austdal Rasmussen aktiv i politikken. Hun graver seg ned i dokumenter for å glemme. Og hun elsker å bruke seg selv.

— Jeg er utrolig engasjert. Politikk har gitt meg enormt mye. Jeg visste ikke at det var så spennende, sier hun.

Selv om Tina-saken er henlagt, er det mange som ikke glemmer den. Odd Tveit Jørgensen er en av dem som ikke får fred.

— Denne saken forsvinner ikke fra hodet mitt så lenge jeg er i politiet. Jeg skulle satt mye inn på å få vite alt, sier han.

Tina Jørgensen. 20-åringen som hadde glattet håret for å gå ut på byen og som aldri kom hjem. Fortsatt går drapsmannen løs. Et eller annet sted der ute er det minst én som vet.

LES MER OM TINA JØRGENSEN-SAKEN:

Les også

 1. Fremdeles savnet

 2. Politiet søker etter savnet

 3. Tror Tina lever

 4. Resultatløst søk etter Tina

 5. Politiet avslutter letingen

 6. Tina-observasjoner styrket

 7. Tina-saken fortsatt uløst

 8. En uke i uvisshet

 9. Vitner ukjente for politiet

 10. Fortsetter letingen i Sandnes

 11. Båtsøk etter Tina

 12. Tina kan være sett nær hjemmet

 13. Frykter at Tina er drept

 14. E-post om Tina engasjerer

 15. 200.000 kroner for Tina-tips

 16. Kvinnelik funnet på Jæren

 17. Kripos på plass i Klepp

 18. Det var Tina Jørgensen

 19. Tina funnet død

 20. Etterlyser alle som har vært ved Bore

 21. Markerte deltakelse med lys og blomster

 22. Tina drept på vei hjem til mor?

 23. Tina slått ihjel

 24. Tilbyr førere av pirattaxier amnesti

 25. Tina-drapet sentralt på gudsteneste

 26. Interessante tips i Tina-saken

 27. Politiet i pengeknipe

 28. Sekkegåten kan ta tid

 29. Sekken brukt til dyrefòr

 30. Felleskjøpet i Hillevåg kan ha løsningen

 31. Tina kan ha vært gjemt i flere dager

 32. Politijakt på mulig åsted

 33. Uheldig frontfigur

 34. Saumfarer Tinas bil og nabolag

 35. Jernrør like ved sekken

 36. Gripende farvel med Tina

 37. Flere vil DNA-sjekkes

 38. Etterlyser mørk BMW

 39. Pågrepet for falsk forklaring

 40. Minnestund for Tina<br/> i Bore kirke

 41. Tause vitner feller drapsmenn

 42. Tina trolig gjemt like etter drapet

 43. Etterlyser ung mann i Tina-saken

 44. Politiet vurderer Tina-dusør

 45. TS-ranere siktet for nok et ran

 46. Søker vitner i Tina-saken

 47. Snur tipsbunken i Tina-saken

 48. Barnål-analyse i Tina-saken

 49. Stevning mot Aftenbladet

 50. Tina-analyser klare i løpet av en uke

 51. Vanskelige barnål-analyser i Tina-saken

 52. Tina-barnåler til utlandet

 53. 20 etterforskere jobber fortsatt med Tina-drapet

 54. Unge jenter er skremt

 55. Livet uten Tina

 56. Eks-kjæreste siktet for drapet

 57. Nekter for drap

 58. La løpet mot<br/> Tinas kjæreste i vår

 59. - Jeg ville gi ham en klem

 60. Dommer-bakgrunn kan ha avgjort Tina-fengsling

 61. Likhund markerte i drapsiktedes bil

 62. - Lite nytt i Tina-avhør

 63. Barnål-beviset er styrket

 64. Fikk 21 dager for falsk Tina-forklaring

 65. Tina-saken ferdig etterforsket

 66. Tina-innstilling først etter påske

 67. Vil drapstiltale Tinas kjæreste

 68. Tina-saken sendt tilbake til politiet

 69. Frifunnet for falsk forklaring

 70. Sjekkes mot Tina-drapet

 71. Politiet frykter medie-oppslag skaper falske forventninger

 72. - Jeg tror jeg har navnet på Tinas drapsmann

 73. - Når politiet har tabbet seg ut, bør andre etterforske på ny

 74. Politiet vil se på 12 år gammel drapssak

Publisert: