Før røykeloven

Det er ikke så mange år siden askebegre var standardinventar på restauranter og kafeer.

"Froggie" er navnet på denne amerikanske støpejernfrosken fra 1920-tallet.
Publisert: Publisert:
Simonsen-familien strekker sin historie tilbake til den første pottemakertiden i Sandnes. Disse er fra Ems keramikk, etablert av Emanuel Simonsen i 1943.
Når bordet ble dekket med mokkaservise fra Figgjo, kunne hver gjest få sitt eget askebeger.
I 1958 ble Olav V signet i Nidarosdomen. Det ble markert av Egersunds Fayancefabrik.
Gullmalt glass med reklame for Robert Andersen Inc. i New York. På de andre sidene står det Arendal Motor- og Maskinforretning og Sørlandets Motor og Maskin, Kristiansand.
I 1960 introduserte Figgjo Fajanse vitroporselen, spesielt utviklet for storkjøkken.
Stavangerflint.
Stavangerflint.
Egersunds Fayancefabrik.
Egen produksjon fra Kåre Berven Fjeldsaa (1918-1991) , som var kunstnerisk leder ved Stavangerflint og siden designssjef ved sammenslåtte Figgjo Fajanse - Stavangerflint.
Reklame for mineralvannprodusenten Schweppes, lagd av Enoch Wedgwood. Firmaet ble i 1980 overtatt av slektningene i Wedgwood-konsernet.
Gaveartikkel i tinn fra Otteren i Sandnes, for T. Stangeland Maskin. Lagd hos Brødrene Mylius i Kragerø.
Graverens teglverk ble startet i Sandnes i 1852. Askebegeret er umerket, og G-en kan for så vidt stå for Ganns potteri- og teglverk. Gann og Graveren slo seg sammen i 1976, nedlagt i 1994.
Egersunds Fayancefabrik varte fra 1847 til 1979. En av dem som jobbet der, var kunstnerisk leder Theodor Friestad (1876-1950). Han har signert askebegeret med THF og E.F. co.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Se bildegalleri i toppen av artikkelen.

I Norge ble det forbudt å røyke på alle serveringssteder i 2004, og vi er langt fra eneste land med en røykelov. Askebegrenes gullalder er over.

Til gjengjeld var de en vesentlig del av interiøret gjennom et helt århundre. De første dukket opp midt på 1800-tallet, samtidig som sigarettrøyking begynte å bre seg. Ved århundreskiftet var de blitt dagligdagse.

Askebegre finner du i et bredt utvalg av materialer, stilarter og motiver. Noen ble gitt bort som reklame, andre kommer fra eksklusive og dyre produsenter.

På engelsk kalles samlerområdet tobacciana og omfatter alt som har med røyking å gjøre.

Figgo Fajanse ble stiftet i 1941 som Figgjo Kraftselskap, som også lagde potteri. Etter omlegging til fajanse i 1947, endret de navnet to år senere. Askebegeret er fra potteri-tiden.
Publisert: