Bankfolk hyttet neven mot regjeringen

<p> Flere hundre skuffede forsikrings— og bankansatte møtte mandag opp på slottsplassen for å bue mot regjeringsmedlemmene på vei til statsråd.</p>

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Dette er første store arbeidskonflikt i finans på 30 år. Vi finner oss ikke i at streiken ble stoppet. Nå vil vi ha handling. Arbeidsgiverne har tapt de ansattes tillit. Vi går styrket som organisasjon fra denne slagmark, sa leder Jorunn Berland i Finansforbundet i sin appell til de demonstrerende.

Etter mandagens demonstrasjon står aktiviteter rettet mot Finansnæringens arbeidsgiverorganisasjon på planen. I tillegg har Finansforbundet tett dialog med Akademikerne som også fikk sin arbeidskonflikt avblåst med tvungen lønnsnemnd onsdag.

Betalingskaos

Konflikten i finanssektoren, som har pågått siden 1. juni, ble avbrutt søndag da det ble klart at regjeringen ville bryte inn og foreslå tvungen lønnsnemnd i ekstraordinært statsråd mandag.

Dermed ble den varslede opptrappingen, der også bankansatte skulle inn i streiken, stoppet. Arbeidsgiver hadde nemlig svart med lockout for alle, noe som ville skapt betalingskaos i landet.

De demonstrerende var iført gul refleksvest og holdt plakater i nevene. Statsrådene som ble kjørt opp til slottet, måtte kjøre gjennom mengden som buet sin misnøye. Men forbauselsen og indignasjonen var stor da finansminister Kristin Halvorsen (SV) og justisminister Knut Storberget (Ap) ikke ville kjøre forbi og i stedet tok veien til venstre opp til slottet for å snike seg unna.

— Feigt, ropte alle funksjonærene.

Demodebutanter

Det er anslått av 90 prosent av dem som møtte opp for å markere sin avsky mot vedtaket om tvungen lønnsnemnd, aldri noensinne har demonstrert før.

Den store streike- og demonstrasjonsvilje forklares med at en stor andel av arbeidstakerne har spesiell fagkompetanse om spørsmålene i og med at de jobber i forsikringsbransjen.

Sven Magnø og Fredrik Aarstad var blant demodebutantene på slottsplassen med plakater med parolene «Jens løper arbeidsgivernes ærend» og «Svik mot norske arbeidstakere».

— Mange av oss har reagert på at arbeidstakerne har mistet rettigheter, sier Magnø.

— Forkastelig av den rødgrønne regjeringen. De hadde aldri gjort dette mot et LO-forbund, sier Aarstad.

Publisert: