UiS-professor sendte grove meldinger til unge kvinner

Grove meldinger som historieprofessor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, har sendt til flere kvinner er blitt publisert på sosiale medier. - Jeg ble kvalm, sier Erle Marie Sørheim, som er en av dem som har mottatt meldingene.

Historieprofessor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, har sendt meldinger og kommentarer på åpne Facebook-sider til flere kvinner. Nå har flere kvinner publisert mange av dem på sosiale meldinger.
Publisert: Publisert:
Flere kvinner skriver på sosiale medier at de har fått ubehagelige meldinger fra UiS-professor Nils Rune Langeland.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Søndag ettermiddag la forfatter og journalist Maria Kjos Fonn og twitterbruker ’brillejudas’ ut flere bilder av meldinger fra Nils Rune Langeland med grove og upassende spørsmål og kommentarer.

– Det er synd at en universitetsansatt kan oppføre seg slik, sier Kjos Fonn til Aftenbladet.

Det siste døgnet har også flere kvinner delt lignende bilder med meldinger fra Langeland.

I meldingene fra Langeland står det blant annet «kan jeg kjøpe trusen din?» og «liker du rimming?» i tillegg til spørsmål om sivil status og kommentarer om kvinnenes utseende.

Blant de publiserte bildene er det også en meldingsutveksling mellom Langeland og en av hans tidligere studenter som påpeker at det er uanstendig av ham å sende henne slike meldinger.

Som svar på Langelands meldinger skriver hun: «Du har også sendt melding til en venninne av meg, som også er student i 20-årene, slik som meg. Syns bare det er litt uanstendig av en eldre professor (attpåtil min tidligere professor) å drive på med sånt.»

Kommentarene Erle Marie Sørheim fikk etter å ha kommentert på et innlegg på Facebook har nå blitt slettet av Langeland.

Skaper utrygge omgivelser

I et innlegg på Facebook publiserte Eline Lund Fjæren flere bilder fra venninner som var blitt kontaktet av Langeland.

– Jeg kjenner i alle fall fem stykker som har mottatt slike meldinger. Noen av dem har tidligere hatt ham som professor. Det kommer også fram fra diskusjonen på Facebook at det er langt flere som har opplevd det samme, men ikke turt å melde fra, sier Lund Fjæren.

Med samtykke fra venninnene valgte hun å legge ut bildene for å vise solidaritet med andre kvinner i samme situasjon.

– Slik oppførsel er uegnet for en person som jobber for en utdanningsinstitusjon. Det skaper ubehagelige og utrygge omgivelser, særlig for studentene.

– Jeg publiserte bildene også for å vise andre kvinner som har opplevd samme type trakassering at de ikke er alene, at de har rett til å si ifra og at det kan få konsekvenser.

Forbanna

Politisk rådgiver for Miljøpartiet De Grønne, Eivind Trædal, delte også et innlegg på sin Facebook-side med bildene fra Kjos Fonn og ’brillejudas’ med kommentaren:

«Mener vi at unge damer bare skal tåle dette og glatte over det av hensyn til en voksen maktperson da? Er det liksom ham det er synd på? Jeg merker jeg blir forbanna av dette. Når de gjentatte overtrampene til Langeland ikke får noen konsekvenser, hva sier det til unge damer i samfunnet vårt?»

Fikk sjokk

Erle Marie Sørheim er en av dem som har vært mottaker av meldingene fra Langeland.

– Jeg ble kvalm. Jeg fikk sjokk, forteller hun om opplevelsen.

– Det har gått for langt. Jeg er 35 år og klarer å takle slike kommentarer. Men jeg tenker på de som er yngre og i en mer sårbar posisjon. Det er ubehagelig å vite at en person med et slikt kvinnesyn skal undervise og veilede kvinner.

– Han må skjerpe seg. Han må stå for det han gjør, som alle andre.

Gapestokkmentalitet

I kommentarfeltene under innleggene og bildene påpeker flere at publiseringen av bildene kan regnes som gapestokk-aktivitet og uthengning.

Kjos Fonn, som var en av de første som publiserte meldingene fra Langeland, sier at hun angrer på måten hun gikk fram.

– Seksuell trakassering er en del av hverdagen for mange kvinner, og det vil jeg til livs, men jeg vil ikke bidra til offentlig uthengning slik jeg dessverre har gjort nå. Jeg valgte feil medium. Det er ikke svart/hvitt om det er greit å publisere slike ting på sosiale medier, men jeg syns det var ubetenksomt av meg.

– Jeg har tatt kontakt med ham og bedt om unnskyldning for at jeg publiserte, men samtidig vært tydelig på at jeg synes oppførselen hans var over streken.

Andre mener imidlertid at det er en forskjell mellom uthengning og publiseringen av meldingene.

– Jeg vil ikke bidra til karakterdrap, men jeg mener at de meldingene må han stå for, sier Sørheim.

– Det blir fort gapestokkmentalitet på Facebook, men å vise hvordan han oppfører seg er noe helt annet.

Tidligere Facebook-trøbbel

Det er heller ikke første gang det har blitt bråk rundt Langelands bruk av Facebook.

I 2014 ble kritisert av flere etter at han publiserte et innlegg hvor han skrev: «du din jævla pakistaner du har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hatar dykk med god grunn».

Den gang ble han kalt inn på teppet på UiS, og i samråd med instituttledelsen droppet han et dannelseskurs han skulle ha for nye studenter.

Tar saken på alvor

Instituttleder for institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS, Odd Magne Bakke, sier at universitetet tar saken på alvor.

– Jeg er ikke kjent med klager som har blitt sendt inn angående dette. Men jeg skal undersøke denne saken uavhengig av eventuelle klager vi har mottatt.

– Jeg ser alvorlig på det han har skrevet. Jenter skal ikke bli utsatt for slikt. Det er også alvorlig at denne typen ytringer bidrar til å svekke omdømmet til universitet, sier Bakke.

Ifølge Bakke vil Langeland bli kalt inn til samtale etter sommeren slik at saken kan undersøkes, men vil ikke kommentere på hva som vil skje videre.

Rektor ved UiS, Marit Boyesen vil ikke kommentere saken, men sier det er en svært alvorlig og beklagelig situasjon.

Ifølge VG har Jørgen Jakobsson, lokallagsleder for pedagogstudentene ved UiS, på grunnlag av denne saken sendt inn klage til universitetet.

Aftenbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Nils Rune Langeland, men har ikke lykkes. Telefonen har blitt besvart, men forbindelsen ble brutt da journalisten presenterte seg.

Publisert: