Jonnys sjanser - del 2

I løpet av to uker ble Jonny André Risvik (28) torturert til døde av sine venner, i en bolig på det fredelige Kampen i Stavanger. Kunne hans død vært avverget?

I dette huset ble Jonny mishandlet til døde.
  • Thomas Ergo
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Sjanse nr. 6: En mor ser Jonnys mishandlede overkropp

21. eller 22. juli fikk kvinnen i midten av 50-åra besøk av sine to barn, Tove og Anders. Helge og Jonny var også med. Tove og Anders satt seg i treseteren i stua, Helge i en stol ved vinduet. Jonny satt på gulvet ved siden av Helge. De kom visst ikke for noe spesielt. Besøket varte i cirka ett kvarter. Søskenparet fikk brus. Så sa Anders at Jonny skulle ta av seg jakka og t-skjorta.

Etter Jonnys død fortalte kvinnen politiet hvilket skrekkelig syn som hadde møtt henne. Jonnys kropp hadde vært full av blåmerker, store som knyttnever. Blåmerker på framsiden av kroppen, på ryggen, underarmen og overarmen. Hun husker at Helge trakk på smilebåndet.

Fra før hadde hun forstått at de slo Jonny en del. Hadde hun fått noen forklaring på hvorfor? undret politiet senere. «Nei», svarte moren.

Les også

Hvorfor så sterke virkemidler?

Sjanse nr. 7: Naboer ser en skadet Jonny

Naboene i kjellerleiligheten i Kampensgata ble stadig irritert av bråk fra leiligheten til Helge, Jonny og Lisa, som bodde i første. Samboerparet husket spesielt, sa de i politiavhør etter Jonnys død, en støyende natt rett før starten på Gladmatfestivalen 28. juli.

Lise Køpke, som bodde under Jonny og hans «venner», møtte en oppskrapet Jonny i trappa i bakgrunnen. Én av de unge kvinnene sa hun hadde klort og pisket ham og sparket ham gjentatte ganger i skrittet. Tre år etter blir hun skjelven av å tenke på ham.

Dagen etter møtte de gjengen ute på inngangstrappa. Jonny var oppskrapt i ansiktet. Én av de unge kvinnene som hadde flyttet inn hos Helge og de, fortalte samboerparet at hun hadde klort og pisket Jonny. Hun hadde også sparket ham gjentatte ganger, «der mannfolk syns det gjør mest vondt», sa hun. Grunnen var visst at Jonny hadde glodd på brystene hennes.

Damen virket stolt som hadde stått opp for sine rettigheter, sa nabokvinnen, Lise Køpke, siden til politiet. Hun hadde grøsset og lurt på hva i all verden de holdt på med der inne. Men hun hadde ikke villet blande seg.

Hennes daværende samboer hadde spurt Jonny:

- Har du vært i krigen?

- Ja, svarte Jonny.

Hvorfor de ikke reagerte?

- Jeg så på dette som ungdommelige uoverenstemmelser. At det var noe som kom til å gå over, sier Lise Køpke til Aftenbladet i dag.

- Jonny var bare en søt og snill gutt. Han var James for dem alle. Men han var nok også en vanvittig god skuespiller. Han sto bakerst i trappa og smilte. Jeg har det bare bra, liksom. Hvis han bare hadde ristet på hodet. Hvis han bare hadde bedt om hjelp. Men han ga oss ingen signaler, sier hun.

Les også

Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

Sjanse nr. 8: En skadet og sminket Jonny vises fram for Stavanger

«Mandag gikk Jonny ut på byen med dameklær og sminke. Du skulle sett det synet», skriver Lisa i en tekstmelding til sin mor, torsdag 4. august. Mandag 1. august skal de ha kledd Jonny opp i følgende: Tangatruse, en blå og hvit badetopp, et sort skjørt, en genser og en gul og sort topp. De forsøkte å presse på ham høyhælte sko, men måtte gi opp. Han ble sminket med lebestift, øyenskygge og brunkrem, for å skjule skadene i ansiktet. Fra før hadde de barbert Jonnys hode. De skrev «Homo» i panna hans og «Gje meg kuk» eller noe sånt i bakhodet. Så dro de på bytur i Stavanger.

Ragnhild og Lisa trasket rundt med Jonny. Helge kjørte motorsykkel, med Tove bakpå. Hver gang de kjørte forbi, sa Helge hei-hei, mens Tove og Ragnhild klapset hender i fart. De fikk sågar Jonny til å gå inn i en butikk, ifølge Helge en bensinstasjon.

«Vi skulle se hvordan mannen i butikken reagerte. Men han var helt vanlig», sa Ragnhild i avhør. «Det var jo litt løye, la hun til. De holdt visst på å le seg i hjel.Deretter kjørte Helge de andre hjem, én etter én. Unntatt Jonny. Han måtte gå alene hjem — gjennom Stavanger, i kjole.

Sjanse nr. 9: Treneren sjekker Jonnys skader i ansiktet

Jonny elsket fotball. Hver tirsdag møtte han på treninga til handikaplaget Viking FC. Så også tirsdag 3. august 2010, ti dager før sin død. Trenerne merket med én gang at noe var galt. Jonny var meget forslått. Hovedtrener Jan Harald Steen undersøkte ansiktet hans. Jonny hadde vært gul og blå og hoven rundt øynene. Han så ikke ut. Andre spillere så han hadde store blåmerker og et sammenklistret øye. Jonny klaget også over vondt i foten.

Han sa til treneren at han hadde blitt banket opp av en gjeng på byen natt til mandag 2. august. Steen stusset. Han syntes skadene virket eldre. Han ba Jonny kontakte lege. Så fortsatte treninga.

- Hva kunne jeg ha gjort? Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger, sier Viking HC-trener Jan Harald Steen i dag.

- Det river og sliter i meg ennå. Den siste treninga Hva kunne jeg ha gjort? Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger, sier Jan Harald Steen i dag.

- Jeg var jo glad for at han var sammen med kamerater. At han bodde med Helge og de. Han så ikke ut. Han var skambankt. Jeg er sykepleier, og tilbød meg å kjøre ham på sykehus. Men Jonny sa nei. Etterpå tenkte jeg at det var noe som ikke stemte helt. For Jonny nølte litt. Siden fikk jeg vite at Helge og Anders sto bak meg og fulgte med, da jeg snakket med Jonny. Jonny var ikke typen som løy. Så der og da tenkte jeg ikke noe mer på det, sier han.

Sjanse nr. 10: Anders sier han vil gå til politiet

Hva var sjansen for at Jonnys venner og overgripere selv gikk til politiet eller andre?

«Eg går ned til purken og (sier) at eg brakk nasen på Jonny», skriver Anders i en tekstmelding til Helge, om kvelden tirsdag 3. august. Det ble med tanken.Helge følte trolig at han hadde det offentlige i nakken, like før Jonny døde. I august en gang skriver han på MSN til en kompis at NAV vil ha meg ut fra denne leiligheten «for di meine eg e voldsmann». «du e jo faen kje det d», svarer kompisen. men jonny har d ikkje godt her han bor meine di for eg tar visst å slår han te blods og sånne ting eg bestemme visst over han så, d kan henda at eg må flytta igjen herfra, svarer Helge.

Kamerat: haha okei dommaste eg har hørt någen gang du slr jo kje han te blods du.

Helge: nei har prøvd å sei d te nav men di har visst loven på sin side seie di.

- Det var Jonny som sa til meg at han hadde snakket med NAV, sier Helge til Aftenbladet i dag.

Kanskje brukte Jonny samtalen med NAV i januar, i et forsøk på å skremme overgriperne fra å bruke mer vold.

Sjanse nr. 11: Jonnys forsøk på å redde seg selv

Han sa han skulle stikke i butikken og kjøpe røyk. I stedet gjorde Jonny kanskje sitt eneste forsøk på å redde sitt liv. Det skjedde trolig i 16-17-tida onsdag 4. august, eller dagen før. Han må nesten ha sett ut som en levende død, der han stabbet seg de to kilometerne til bussholdeplassen ved Breiavatnet i Sentrum.

Gladmatfestivalen var forlengst pakket sammen. Sommerferien gikk mot slutten. Jonny satt seg og ventet på bussen til Stavanger universitetssjukehus. Han skjønte han måtte ha hjelp.Samtidig, i Kampensgata, mistenkte Helge at noe ikke var som det skulle. Det tok vel lang tid å kjøpe den røyken. Han organiserte en leteaksjon. Han og Tove gikk én vei, Anders og Ragnhild en annen.

Det var lett å finne Jonny. For før han stakk, skal han, i et svakt øyeblikk, ha røpet sine planer for Anders.

Anders og Ragnhild fant ham på bussholdeplassen. Jonny skal ha forklart at han hadde indre blødninger og måtte på sykehus. «Nå må du slutte å tulle», skal de ha svart. Så ble Jonny med dem tilbake til Kampensgata, uten videre protester.

Selv foreldrene kunne ikke forklare hvorfor Jonny var slik. Han protesterte aldri på noe. Han ble frivillig med tilbake, om så til helvete. Hvor mange i Stavanger så den skamslåtte, unge mannen bli geleidet gjennom byen denne dagen? Så du ham? Så vi ham? Så vi Jonny?

Utenfor huset skal Jonny ha fått et par spark i skrittet. Inne ble ble han bundet fast til pinnestolen i stua og teipet for munnen. Deretter skal han ha blitt utsatt for en vold grusommere enn noensinne.

Sjanse nr. 12: En mor får sms om at Jonnys slås og er redd

Onsdag 4. august 2010 sender den 24 år gamle og gravide Lisa en SMS til sin mor.

Lisa: Du vet Jonny han lukter på truser og går med de. Han har brukt mine klær og. Trusene til damene () Jonny er redd meg bare for at jeg slo han med en flaske i hode, men jeg slo (ikke) hardt. Sånn går det når han går med mine klær Håper han har lært nå, men det tviler jeg på.

Mor: Ja han må jo lære hva som er rett og galt. Eg og (hadde) blitt arg hvis en mann hadde tatt mine klær særlig mine truser. De vil eg ha for meg selv

(...)

Lisa: Neste gang han bruker mine klær får han kaldt eller kokende vann over seg. Nei det er ikke normalt uansett

Mor: Nei det er ikke det. Helge kan vel snakke med han ang det. Eg hadde blitt redd (hadde) eg bodde m en slik person.

Lisa: Han har prøvd å få (vett) inn i hode hans Men det går ikke. Jeg tror at han er mer redd meg, enn jeg er redd han

- Hvorfor ringte du ikke politiet?

- Fordi jeg kjenner henne såpass. Lisa kunne ikke ha gjort det hun skrev hun skulle gjøre. Det er bare ikke Lisa, sier hennes mor til Aftenbladet i dag.

- Dette er så vondt å tenke på. Jeg har så vondt av Jonny. Hadde jeg visst hva som skjedde, skulle jeg ha ringt politiet. Men hadde de tatt meg på alvor? Det tror jeg ikke, sier moren.

Sjanse nr. 13: Jonny sier til moren sin at han vil flytte

Jonny hadde tidligere sagt til moren sin han ble truet med juling, hvis han ikke gjorde som Helge sa. Vasking, matlaging, handling og rydding falt på ham. Familien til Jonny kjente godt til Helge. Jonnys søster hadde ikke bare vært samboer med ham. Hun hadde også båret fram Helges første barn.

Mens de bodde sammen, hadde hun vært både gul og blå i ansiktet og på armene. Hun pleide å si at hun hadde gått på skap og dører. Familien hadde til slutt hjulpet henne ut av forholdet med Helge. Nå bodde altså sønnen Jonny med ham i stedet.

Moren og Jonny skal ha pleid å chatte på Facebook og MSN. Men etter at Jonny flyttet til Kampensgata i våren 2010, skal de ha mistet kontakten. I april var han innom foreldrene i Kvernevik for å hente noen eiendeler. Det var siste gang de så ham. Aftenbladet har sett Facebook-meldinger der moren Berit Risvik sommeren 2010 gjør forsøk på å komme i kontakt med Jonny via andre. Uten hell.

Om ettermiddagen søndag 8. august, fem dager før han døde, fikk mor og sønn kontakt. «Jonny sa han ville flytte ut, men han sa ikke hvorfor», forklarte Berit Risvik i politiavhør etter sønnens død. Jonny hadde skrevet at han hadde det bra, sa hun. Men etterpå trodde hun at noen kan ha stått og fulgt med på hva han skrev. Det virker sannsynlig. Aftenbladet har sett eksempler på at Jonny ble manipulert med på MSN av sine venner i Kampensgata.

- Hvorfor sa han ikke fra? sier Jonnys mor til Aftenbladet i dag.

- Hvorfor ga han ikke oss et signal? Hadde han gjort det, skulle vi ha dratt rett ut og hentet ham. Hvorfor?

Sjanse nr. 14: Torturistvennene legger ut video av Jonny på Youtube

Jonny kunne minne om en russisk krigsfange fra annen verdenskrig. Ikke så mager, men blodig og skamslått. Det var noen av vennene hans i Kampensgata som filmet ham. De fikk ham til å gjøre en obskøn og nedverdigende handling. I bakgrunnen kommenterte ei av jentene det hele. Flere lo av Jonny.

Filmingen skjedde søndag 8. august 2010, noen få minutter før midnatt. Deretter ble videoen lagt ut på Youtube, som et hvilket som helst underholdningsinnslag. «Se denne videoen av Jonny», skrev ei av jentene i en MSN til en kompis.

Hvor mange som så den, er uklart. Avhørene viser at flere i vennekretsen utenfor huset i Kampensgata ble tipset. Ingen syntes å reagere. Enkelte syntes det var ekkelt. Ingen varslet kommunen, politiet eller andre, etter hva Aftenbladet kan se.

Sjanse nr. 15: En fosterfar vises et uhyggelig bilde

Den som tok bildet, sto skrått over ham. Det kan se ut som Jonny sitter på gulvet. Vi ser frykten i pupillene denne søndagen 8. august 2010. Blodige kjøttsår på venstre kinnbein, over neserota og på øret. Flere steder på ansiktet er det mørke, små merker, trolig fra sigarettglør. Rundt øynene er det eldre og nyere blåmerker.

Han er snauklippet. Han ser inn i Olympus-kameraet, som tilhører 18 år gamle Tove. I retten sa hun at hun tok bilde av Jonny, fordi hun ville ha et minne om ham. Fosterfaren til Tove sa i politiavhør at han fikk besøk av henne «en tid» før drapet.

«Vil du se bilde av Jonny?» spurte hun, og sa han hadde blitt banket opp på byen. «Det var noe av det verste jeg har sett», sa fosterfaren til politiet etter Jonnys død. «Jeg har aldri sett liknende. Man må kanskje jobbe på sykehus for å se liknende».

Jonny André Risvik fotografert av en av sine overgripere fem dager før han døde.

Hvorfor han ikke fattet mistanke? - Jeg syntes det var utrolig at det hun viste meg, skulle være et bilde av at Jonny, etter å ha fått bank på byen, sier fosterfaren til Aftenbladet i dag.

- Det falt meg ikke inn at Tove skulle lyve for meg. Jeg stolte vel for mye på henne. Hun hadde bodd hos oss siden hun var ni år. Hun var alltid åpen og ærlig. Jeg kan ikke huske å ha tatt henne i løgn, sier han, og ser i ettertid at hun endret personlighet etter at hun flyttet sammen med Helge og de andre.

- Jeg tenkte også at Jonny kanskje hadde en blodsykdom, som gjorde at han lett fikk blåmerker, sier han.

Del 1Del 3

Navnene på de domfelte er fiktive.

Dette er en videreutviklet versjon av reportasjen "Jonnys sjanser" publisert i Hele Rogaland leser-boka "Makt, ofre og idioter i Rogaland". Boka lanseres lørdag 31. august.

Har du tips i denne saken?

Kontakt: Thomas Ergo (947 97 977) eller Hans Petter Aass (905 48 991)

Twitter: #kampensaken

kampenTragedienNett3.jpg
Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

  2. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

  3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

  5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

  6. Viking-talentene til kvartfinale