- Homofil kjærlighet er gudegitt

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes mener homofil kjærlighet er gudegitt. Blir hun biskop, vil hun arbeide for en felles trosplattform i en mangfoldig kirke.

Publisert: Publisert:

Foto: Knut-Ivar Johansen

 • Ine Mæland Goa
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

BAKGRUNN:

Les også

Derfor presenterer vi fem nye

MER OM BISPEVALGET: Aftenbladet.no/livssyn

— Kirken har tatt til orde for pause i oljeletingen på norsk sokkel. Skal kirkeledere komme med miljøkrav?

 • Ja. Vi skal forvalte jorda, ikke forbruke den. Vi kan være uenige om hvilke miljøkrav som skal stilles, men det er kirkens plikt å tale skaperverkets sak.

- Hva er din mening om det norske engasjementet i Afghanistan?

 • Hvis engasjementet i Afghanistan fører til mer frihet og trygghet for lokalbefolkningen, og er med på å ødelegge en totalitær utvikling, er det positivt.

- Statskirken gir økonomisk trygghet og en særstilling for Den norske kirke, men noen ønsker en friere kirke som ikke styres av politikere. Hvor står du?

 • Kirken kommer til å bli løsrevet fra staten. I en fri kirke er det viktig at de demokratiske spilleregler gjelder, ikke minst likestilling mellom kjønnene. En friere kirke må også favne alle dem som ønsker å være der.

- Keltoum H. Missoum ville bruke hijab til politiuniformen, men fikk nei. Hvor langt mener du religions- og ytringsfriheten skal gå?

 • I et flerkulturelt samfunn må ytringsfriheten i noen tilfeller settes inn i rammen av det som er best for fellesskapet. Alle mennesker har rett til å ha sin religion, men utøvelsen må ta hensyn til den konteksten religionen skal virke i.

- Mange forteller at Snåsamannen og andre med såkalte varme hender gjør dem friske. Hva er ditt syn på dette?

 • Jeg har selv opplevd at mennesker har evner som kan gi hjelp naturvitenskapen ikke kan gi svar på, og det har jeg stor respekt for. Men jeg er skeptisk til at dette blir en business som utnytter mennesker som er fortvilet i sin sykdom.

- Hvorfor ble du prest, og hvordan blir du som biskop?

 • Jeg ble prest fordi jeg tror evangeliet om Jesus gir det beste livsgrunnlag for et sant og godt liv. Både menn og kvinner må forkynne dette før det kan bli fulltonende, derfor ble det også mitt kall.

Som biskop vil jeg være opptatt av å forkynne og lære evangeliet slik at det får betydning for menneskers mangfoldige liv i hverdagen.

- Du skal holde ditt livs preken. Hvilket bibelvers velger du og hvorfor?

 • Romerne 8,37-38: «For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus vår Herre».

Dette handler om nåden og tryggheten som vi mennesker er gitt gjennom Jesu kjærlighet. For meg er dette selve troen, og denne kjærlighet er så sterk at ingenting kan rokke ved den.

- Hvilken hovedutfordring har kirken i Rogaland?

 • Kirken i Rogaland er mangfoldig med mange ulike retninger. Det vil være en utfordring å arbeide for en felles trosplattform, en enhet i mangfoldet. Det er også en stor utfordring å være en kirke som kommuniserer med vår moderne tid uten å miste forankringen i det sentrale kristne budskap. Jeg ønsker meg en åpen kirke med plass til alle slags mennesker, en kirke med sentrum i evangeliet men med blikk utover.

- En prest du har stor tiltro til står fram som homofil og flytter sammen med en av samme kjønn. Ville du gitt ham/henne jobb i ditt bispedømme?

 • Ja, men jeg ville ønske at de formaliserer sitt samliv i ekteskap slik jeg også ville ønske for heterofile. Jeg tror at homofil kjærlighet er gudegitt slik heterofil kjærlighet er det.

- En døende mann sier han ikke kan tro, men frykter fortapelsen. Hva sier du til ham om himmel og helvete?

 • Jeg ville snakke med han om at troen ikke er en prestasjon, men en gave som vi alltid kan ta imot. Om det som kommer etter døden, ville jeg si at vi ikke kan gjøre annet enn å stole på Guds gjerning i Jesus Kristus, at Guds kjærlighet er større enn vår tro og vår tvil.
Publisert:

Les også

 1. - Det vonde ikke fra Gud

 2. Derfor presenterer vi fem nye

 3. Aano får flest stemmer fra menighetsrådene

 4. Lanserer ny bispeliste med fem kvinner

 5. Her er Rogalands bispekart

 6. - En biskop skal være en tydelig stemme

 7. Vil ha demokrati i kirken

 8. Hun forsvarer statskirken

Mest lest akkurat nå

 1. Vgs-elevene får komme tilbake på skolen onsdag

 2. Fond utbetaler 61 millioner kroner til Stavanger

 3. Arbeids­ulykke ved vindkraft­verk – mann satt fastklemt i bil

 4. Bil truffet av steinmasser - mann til sykehus

 5. Deler av branntomt totalskadd etter Mekjarvik-brann

 6. Dramatisk brann- gassflasker eksploderte og bygning kollapset

 1. Livssyn