Vær så god - 140.000 kr. til alle mann

Nei, vi fremmer ikke latskap, men skaperglede! Helge Solum Larsen (V) har usvikelig tro på at borgerlønn vil få fram flere som Pia Tjelta og Inge Brigt Aarbakke.

Publisert: Publisert:

Foto: Lars Idar Waage

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Stavangerpolitikeren har godt håp om at han skal få Venstres landsmøte med på å vedta et forslag fra han om at alle norske statsborgere over 18 år skal få en garantert minsteinntekt på 140.000 kroner, såkalt borgerlønn, enten du jobber eller ei.

— Dette vil bli vår tids største gjennomgripende velferdsreform, sier Solum Larsen til Aftenbladet.

 • Noen vil si det høres mer ut som om dere syr puter under armene på folk som ikke gidder å arbeide?

Solum Larsen ser fornærmet ut: - Slett ikke. Vi i Venstre har tro på folk. Folk strever etter å realisere seg selv. Ingen vil slutte i betalte jobber for å leve på 140.000 kroner med mindre de har en veldig god grunn til det.

Bør ikke arbeide

— Hvorfor skal folk som er i stand til å arbeide få 140.000 kroner fra staten?

 • Det finnes grupper som ikke skal holde på med vanlig lønnsarbeid. Det vil være en fordel for samfunnet om flere tar utdanning, starter nye bedrifter og slår gjennom som forfattere, skuespillere, musikere og billedkunstnere, svarer Solum Larsen og utdyper:

Gründer

— Mange har lyst til å starte sin egen bedrift, men våger ikke. Hva skal de leve av i de første årene det tar fra oppstart til bedriften begynner å lønne seg? Hvem velger bort en vanlig lønnsinntekt for å starte for seg selv? For gründere vil borgerlønn være som en statlig kassakreditt som forhåpentligvis vil føre til at flere våger å prøve seg.

Kunstner og student

Har du tenkt å livnære deg som kunstner, må du gjennom en tøff periode før du slår gjennom. Hva skal du leve av? Det gjør at mange talenter gir opp. Med en økonomisk sikkerhet i bunnen som borgerlønn vi gi, vil det være en stimulans til å utvikle seg videre, fortsetter Solum Larsen.

 • Borgerlønn vil også gjøre det mer fristende for flere å ta lang utdanning pluss etterutdanning. Og landet trenger mer kunnskap, legger han til.

Verdighet

Solum Larsens andre viktige begrunnelse for borgerlønn er at det vil gi folk som ikke kan arbeide fordi de sliter med for eksempel rus, psykiatri, uførhet eller annet økt trygghet, større verdighet og bedre hjelp.

 • Når dette blir en automatisk rettighet, unngår vi klientifisering og mistenkeliggjøring. I tillegg vil alle de som jobber i Nav-systemet kunne bruke kunnskapen og kreftene sine på å hjelpe folk, i stedet for å flytte papir, argumenterer han.
 • De fleste som mottar trygd og sosialhjelp får mer enn 140.000 kroner i året. Mener du de skal nøye seg med 140.000?
 • Nei! De skal ikke få mindre enn nå. 140.000 kroner skal være grunnbeløpet. Folk vil kunne få mer. Folk skal fortsatt motta bostøtte osv. Arbeidsledige skal selvsagt beholde sine opparbeidede rettigheter, svarer Solum Larsen.

Dyrt

— 140.000 kroner fra staten til alle mann hvert år - hvor skal staten ta de pengene fra?

 • Det trenger faktisk ikke bli særlig dyrt. Det enkleste er å finansiere dette gjennom skattesystemet. Jo større inntekt du har, jo mer bidrar du til finansiering av systemet. For det andre: Borgerlønn vil føre til forenkling og rasjonalisering av Nav-systemet og Lånekassen for utdanning. Her er store summer å spare, svarer Solum Larsen.

Ti år

Venstre-politikeren vil først ha en offentlig utredning om hvordan dette kan gjøres. Så bør ordningen innføres trinnvis over en tiårsperiode. Første gruppe ut skal være sosialhjelpsmottakerne.

Vant fram

Da andre nestleder Ola Elvestuen la fram forslaget til nytt partiprogram for 2009-2013, hadde programkomiteen begrenset ordningen til bare å gjelde langtidsmottakere av sosialhjelp. Men i landsstyret fikk Solum Larsen gjennomslag for at dette skal være en ordning for alle norske statsborgere over 18 år. Nå gjenstår altså å få flertall på landsmøtet.

Publisert:

Les også

 1. Venstres vanskelege europaveg

 2. Venstre vil stramme opp klimaforliket

 3. Advarer Venstre mot å forlate sentrum

 4. - Venstre skal levera mest på kunnskap

 5. - Venstre bør gå fra EU-nei til ja

 6. Sponheim: Betinget ja til EU

 7. Venstre-ledelsen støtter bybane i Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Bussene står i Roga­land på grunn av streik – dette må du vite

 2. Naboidyllen på Tjens­voll slår sprekker: Penge­krangel, brakke­do og nye bad de ikke vil ha

 3. «Stopp, stopp», brøler Morten. «Nå dør jeg», er det siste han tenker før det smeller

 4. Lettet Høiland etter å ha slått tilbake: – Har vært frustrerende

 5. Se video: Her roter rottene rundt i en matbutikk i Stavanger

 6. Mann (19) pågrepet og siktet for drap på kvinne (20) i Bergen

 1. Politikk