Ap og Sp kraftig fram på ny Rogalandsmåling

Arbeidsledigheten er den viktigste grunnen til at Ap går kraftig fram og Høyre sterkt tilbake i Rogaland. Det mener både Julia Wong (Ap) og Tina Bru (H).

Julia Wong (21) fra Sandnes kan bli en av landets yngste stortingsrepresentanter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Arbeiderpartiet går fram fra 22,6 prosent i 2013 til 30,6 prosent i 2017 i følge en ny meningsmåling InFact har gjort for Stavanger Aftenblad.

Høyre går tilbake fra 30,1 prosent i 2013 til 20,3 prosent i 2017. Også Frp, Venstre og KrF taper oppslutning.

– Målingen viser at folk er misfornøyde med høy ledighet og mange unge er også misfornøyd med den nye fraværsgrensa. Den sterke framgangen for både oss og Sp viser at folk vil ha Frp og Høyre ut av regjering. De ønsker en ny retning for Norge, sier Julia Wong.

– Hvilken retning?

– Der vi har råd til å løse de viktigste oppgavene og ikke kutter 20 milliarder i skattene til de som har mest fra før. Og en mindre rigid skole, svarer Wong.

Hun er nummer 5 på Aps stortingsliste i Rogaland. Gjør partiet et like godt valg som på målingen, vil den 21 år (blir 22 i mai) gamle studenten (statsvitenskap med personalledelse) fra Sandnes få fast plass på Stortinget.

Julia Wong (Ap) studerer statsvitenskap med personalledelse ved Universitetet i Stavanger. Til høsten kan hun havne på Stortinget hvis Ap gjør det like godt i valget som på denne meningsmålingen.

– For meg er det helt surrealistisk, men jeg innser det kan bli en realitet, sier Wong. Hun er leder av AUF Rogaland, sitter i Sandnes bystyre, og bruker mye tid på politikk:

– Det blir «twentyfour seven, jeg har nesten ingen frihelger fram til juni», forteller Wong og forsikrer at «vi skal ikke lene oss tilbake, men jobbe enda hardere framover».

De fire som står foran Wong på lista er Hadia Tajik, Torstein Tvedt Solberg, Hege H. Liadal og Øystein Langholm Hansen.

Motmakt

Geir Pollestad og Hanne Marte Vatnaland topper Senterpartiets liste i Rogaland.

Inne på Stortinget på denne målingen er også Hanne Marte Vatnaland (27) som er nummer to på Senterpartiet sin liste etter Geir Pollestad.

Ved forrige stortingsvalg stemte 5,2 prosent av velgerne på Senterpartiet, nå svarer 12,1 prosent at de hadde stemt Sp om det var valg i morgen.

– Ååhhh! Oj, oj, å herlighet! 12,1 prosent! Det er utrolig kjekt, men vi tar ingenting for gitt. Vi skal jobbe knallhardt i valgkampen, vi er jo det partiet som sterkest utfordrer regjeringen, derfor kommer de til å angripe oss. Vi er klare, det er bare å komme, sier Vatnaland.

Hun mener hovedgrunnen til Senterpartiets framgang er at partiet er den tydeligste motstanderen mot det hun kaller regjeringens sentraliseringspolitikk.

– Når regjeringen legger ned lensmannskontorer og slår sammen kommuner er det uttrykk for sentraliseringspolitikk som folk ikke vil ha.

– Når dere dobler oppslutningen må det jo handle om mer enn det? Ikke har vi ulv i Rogaland heller..

Folk, særlig folk på bygdene, føler seg oversett, overkjørt og overstyrt, og de er trøtte og leie av det.

– Det er fordi vår politikk blitt tydelig. Alle forstår at de som sliter med ulv må lyttes til og ta hensyn til, at de ikke bare kan sitte og bestemme alt på et kontor i Oslo der de aldri vil få ulv i bakgården. Den overstyringen kjenner folk seg igjen i. Folk, særlig folk på bygdene, føler seg oversett, overkjørt og overstyrt, og de er trøtte og leie av det. Velgerne vet at vi alltid har kjempet mot det, sier Vatnaland.

At både Ap og Senterpartiet får økt oppslutning og regjeringspartiene går tilbake, mener Vatnaland også handler om «økte forskjeller mellom folk».

– Der er vi på linje med Ap, det er noe vi ikke ønsker.

Vatnaland er 27 år, har en datter på sju år, er oppvokst i fiskerfamilie på Bokn og giftet seg med en gjesdalbu med gård (120 storfe og 180 sauer). Hun er lærer på ungdomsskolen i Dirdal. Hun var fylkesleder i Senterungdommen fra 2011–2013.

SENTERPARTIET gjør det godt også på nasjonale målinger:

Les også

Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

Les også

Februar-barometer: Sp er alt anna enn oversett og overkjørt

Skole er hjertesak

Skole er hjertesaken til både Vatnaland og Wong:

Vi må gjøre noe med testregimet vi har i skolen. Det bidrar ikke til noe positivt, men forsterker den negative utviklingen i barn- og unges psykiske helse, sier Vatnaland.

– Det handler om å ha en skole som klarer å ta vare på alle og få alle til å gjennomføre og lykkes i livet, sier Wong.

Overrasket i Høyre

Tina Bru (H) ble valgt inn på Stortinget i 2013 og er nummer to på Høyres liste i Rogaland til høstens valg.

– Dette er ikke godt nok. Det betyr bare at vi virkelig må jobbe i valgkampen for å gjøre det bedre. Det er overraskende i og med at vi gjør det godt i nasjonale målinger for tiden. (23–26 prosent). Samtidig synes jeg ikke det er så overraskende at situasjonen på Sør- og Vestlandet med arbeidsledigheten har spilt inn, er Tina Bru sin reaksjon på målingen. Hun er Høyres andrekandidat i Rogaland.

Det er overraskende i og med at vi gjør det godt i nasjonale målinger for tiden.

– At regjeringspartiene går tilbake og Ap og Sp fram, kan neppe tolkes som annet enn at folk er misfornøyde med regjeringen?

– Det betyr at vi må jobbe på, være flinkere til å få fram hva vi har gjort.

– Skremmebilde

– Ap kinner på at dere ikke har gjort nok for å få ned arbeidsledigheten og Sp angriper dere for å sentralisere. Hva sier du til det?

Vi sentraliserer ikke i stor grad, vi gjennomfører nødvendige reformer for å styrke tjenestene der folk bor.

– Senterpartiet lager et skremmebilde og kaller alt sentralisering. Det er feil. Vi sentraliserer ikke i stor grad, vi gjennomfører nødvendige reformer for å styrke tjenestene der folk bor, begynner Bru.

Fornøyd med innsatsen

Hun mener det er all grunn til å være fornøyd med regjeringens innsats mot ledigheten:

– Nå ser vi tegn til bedring, både på ledighetstallene og norsk økonomi. Fakta viser at den politikken vi har ført, har hjulpet på den situasjonen vi er i. Tallene for ledighet og sysselsetting peker riktig vei. For de som har mistet jobben, er det en fattig trøst. Men vi har levert tiltakspakker på totalt ni milliarder kroner på disse årene. Vi bidrar med det vi kan. Vi har satset stort på ting som er viktig for vår region: Vi har blant annet hatt rekord i tildelinger på leteblokker både i 23 og 24 runde, og vi har satset mye på petroleumsforskning. Vi er jo på ballen.

Les også

SSB: Arbeidsledigheten falt til 4,4 prosent i desember

– Ikke lett

– Du mener med andre ord at politikken er riktig og har fungert, problemet er bare at dere ikke har fått det godt nok fram for velgerne?

At oljeprisen og 50 000 arbeidsplasser går rett i bakken, er ikke lett for noen regjering å gjøre noe med, selv med aktiv motkonjunkturpolitikk.

– Det er slik vi må tolke dette. Vi er ikke gode nok til fortelle hva vi har gjort og få fram effekten av det. At oljeprisen og 50 000 arbeidsplasser går rett i bakken, er ikke lett for noen regjering å gjøre noe med, selv med aktiv motkonjunkturpolitikk. Dette var en omstilling bransjen måtte gjennom. Vi kan hjelpe på med politikken, men den kan ikke løse alt, svarer Bru.

Bent Høie topper Høyres liste, Sveinung Stensland er nummer tre, Margret Hagerup fra Time står på 4. plass.

LES MER OM MÅLINGEN HER:

Publisert: