Savnede gutter overnattet i denne snøhulen: - De var glade for å se oss

– De gjorde alt rett, sier speiderleder Ivar Anton Nøttestad og korpsleder Ludvig Sande i Stavanger røde kors hjelpekorps.

Da guttene ble usikre på hvordan de skulle ta seg ned et skar, valgte de å overnatte her.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Klokka 21.30 mandag kveld ble Rovernes beredskapsgruppe og Røde Kors varslet om at to tenåringsgutter fra Ålgård var meldt savnet. Planen var at de to skulle gå fra Børsteinen turisthytte til Sandvatn turisthytte, en strekning på rundt 15 kilometer. Da de ikke møtte på Sandvatn, ble guttene meldt savnet.

Klokka 06.30 tirsdag morgen ble tenåringene funnet i god behold. Da var de i ferd med å pakke etter en natt i en snøhule.

Les også

De to guttene funnet i god behold

– Den eneste de klaget på var at det bare hadde hatt med seg ett liggeunderlag. Det hadde blitt vel intimt i snøhulen, sier Ludvig Sande som var den som fant guttene.

Valgte å stoppe

Sande, som er korpsleder i Stavanger Røde Kors hjelpekorps, sier at guttene var i godt humør.

– De var glade for å se oss. De regnet nok med at de var meldt savnet da turen ikke hadde gått etter planen. Været var fint da de la ut, men så skiftet det. Dette er oppegående ungdommer. I stedet for å kave videre har de stoppet og brukt kreftene på å grave snøhule. De har gjort alt riktig, sier korpslederen.

Les også

Flere overnatter på DNT-hytter i påskefjellet

Dette mannskapet fra Stavanger Røde Kors Hjelpekorps fant de to ungdommene som gravde seg ned i nærheten av Sandvatn turisthytte. Fra venstre er Ludvig Sande, Svein Petter Svendsen og Fridtjof Voss.
Les også

Ufyselig påskevær i dag, bedre fra skjærtorsdag av

Guttene, som er 16 og 17 år gamle, hadde funnet en skavl å grave seg inn i om lag 3 kilometer fra Sandvatn.

– Tirsdag morgen var været fantastisk. Ungdommene fortalte at de ville gå videre til Sandvatn, sier Sande, som i 09.00-tiden var tilbake i Hunnedalen.

Fornøyd speiderleder

I tillegg til Røde Kors deltok frivillige fra Rovernes beredskapsgruppe i leteaksjonen. Allerede før aksjonen startet ble det avtalt at Røde Kors skulle kjøre til turisthytten ved Sandvatn mens roverne skulle kjøre til Børsteinen turisthytte.

Natt til tirsdag ble det et ordentlig ruskevær i påskefjellet. Morgenen etterpå var det riktig så bra.

Både Røde Kors og roverne kom til tomme hytter. I hytteboka på Børsteinen kunne roverne imidlertid lese at guttene hadde vært der. De to hadde også skrevet at de skulle videre til Sandvatn turisthytte.

Speiderleder Nøttestad, som har beredskap i påskefjellet, er godt fornøyd med ungdommenes valg natt til tirsdag.

– Da de i ruskeværet som kom ble usikre på hvordan de skulle ta seg ned et skar, valgte de å grave seg ned. Det er en helt riktig beslutning, sier Nøttestad.

Klare avtaler

På grunn av tett snødrev besluttet letemannskapene å overnatte på turisthyttene. Vekkerklokka ble satt på 05.00. Deretter kjørte roverne og Røde Kors mot hverandre. Røde Kors valgte å kjøre noen hundre meter bortenfor sommerløypen. Og der fant de de savnede tenåringene.

– Disse ungdommene er rutinerte fjellfolk. Det visste vi da vi startet leteaksjonen. Forelderen som meldte dem savnet var ikke veldig engstelig, nettopp fordi disse ungdommene vet hva de skal gjøre. Om de hadde hatt klarere avtaler før de la ut på tur, er det ikke sikkert det hadde blitt en leteaksjon, sier Nøttestad, som ikke håper at nattens aksjon skremmer folk fra å komme seg ut.

Les også

Strålende påskestart

– Det er ustabilt vær i fjellet, og det er naturligvis viktig å lytte til værmeldingen. Men det må ikke bli slik at vi blir redde for å gå ut. Legg ut på den turen du føler deg i form til. Snu i tide. Et godt råd kan være å gå ut i motvind. Om du må snu, får du medvind, sier speiderlederen.

Gode råd

De nye fjellvettreglene (se faktaboks) trekkes frem både av Sande og Nøttestad. Om du likevel skulle bli overrumplet av uvær, og havne i en situasjon lik den de to ungdommene havnet i, har Nøttestad følgende råd.

– Ha med spade. Kart og kompass er også viktig, og ikke minst kunnskapen om hvordan dette brukes. Det er viktig å vite hvor en til enhver tid er, sier speiderlederen.

Liggeunderlag og vindsekk, eller noe annet som stenger vinden ute, er også viktig.

– Ha med skift. En kan fort bli svett av for eksempel å grave en snøhule. Proviant er også viktig, men nå har de fleste mye påskegodt i sekken så det pleier ikke å være et problem, sier han.

Letemannskapene fant de to ungdommene tidlig tirsdag morgen.
Publisert:
 1. Røde Kors
 2. Påskefjellet
 3. Beredskap
 4. Tur

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir den nye korona­hverdagen fra mandag av

 2. Frustrert Fridjonsson ute i kulden: – Jeg er sint

 3. – Folk skal kunne spise som en konge med lue­sveis

 4. Neste uke flyttes korona­vaksineringen i Stavanger

 5. Brannvesenet øver på Dale: - En del røyk og synlige flammer

 6. Drill og bor er trolig brukt for å ødelegge Stein­kjerringa